- Evlilikte İnsanın Duyguların Gözetilmesi

Adsense kodları


Evlilikte İnsanın Duyguların Gözetilmesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
Hadice
Wed 6 October 2010, 05:08 pm GMT +0200

                                                             Evlilikte İnsanın Duyguların Gözetilmesi
 

1- Ahmed, Buhârî, Malik, Ebû Davud, Nesaî, el-Ensariyye'den şunu naklederler: Babası, onu biriyle evlendirir. Kendisi duldur. Ancak bu evliliğe karşı koyar ve Rasûlullah'a (s.a.v.) gelerek durumunu arze-der. Rasûlullah da nikahını bozar. [326]

2- Dârekutnî'nin (III. 231) rivayetinde Muhammed b. Ishak tari­kiyle Haccâc b. es-Saib'ten, babasından o da ninesi Hansa bint Haddam b. Halid'den şöyle dediğini nakleder: Hansa, dul idi. Babası onu Avfoğullanndan biriyle evlendirdi. Ancak Hansa, Ebû Lubâbe b. Abdilmünzir'i seviyordu.  Durumu Rasûlullah'a (s.a.v.)  arzedildi. Rasûlullah (s.a.v.), babasına sevdiğiyle onu evlendirmesini emretti. Bu­nun üzerine, Ebû Lubâbe ile evlendirildi.

3- Ahmed'in rivayeti (XX. 161-162) ise şöyledir: Haccâc b. es-Sâib b. Ebî Lubâbe b. el-Münzir el-Ensari'nin naklettiğine göre, ninesi Ummu's-Sâib Hansa bint Haddam b. Halid, Ebu Lubabe'den önce bir adamın yanında idi. Babası onu Avf h biriyle evlendirmek hususunda ısrarlıydı.  Nihayet mesele Rasûlullah'a (s.a.v.) intikal  ettirildi. Rasûlullah: "Kendi hakkında karar vermek öncelikle kendisini ilgilendi­ren bir husustur; onu sevdiğine verin" buyurdu. Bunun üzerine Avf lıdan alındı ve Ebû Lubâbe ile evlendi. Ebû's-Sâib b. Ebî Lubâbe bu kadının oğludur.

Ahmed'in rivayeti hariç bu rivayetlerin hepsi muttasıl olup sahih rivayetlerdir. Ahmed'in rivayeti ise mürseldir. Ancak onun da senedi iyi olup diğer rivayetler sebebiyle kuvvet kazanmaktadır.

Bu olayda Islamın insanî duyguları nasıl gözettiğini, onu evlilik ilişkilerinin temeli saydığını, nikah akdinin devamı ya da feshedilmesi konusunda ne kadar etkili olduğunu gördük.

Rivayetlerde kullanılan şu ifadeleri dikkatlice inceleyelim: "Kadın, bu duruma karşı çıktı," "Ebû Lûbâbe'yi sevdi."

"Rasûlullah (s.a.v.), babasına, onu sevdiğine vermesini emretti."

"Kendi hakkında karar vermek, öncelikle ona aittir, onu sevdiğine verin." [327]

 

manas
Wed 6 October 2010, 05:16 pm GMT +0200
ALLAH razı olsun kardesım.Bu mevzuyu da oğrenmıs olduk sızın vesılenızle..Efendımızın S:A:V:ın bu uygulamasını ılk defa duyuyorum ve herkese ornek olmasını dılıyırum.bu bılgıyı arkadaslarımla da paylasıcam ınsaallah..Rabbim hizmetinizi daim eylesin.AMİN!

Hadice
Thu 7 October 2010, 07:17 am GMT +0200
Amin ecmain kardeşim sizlerdende razı olsun Mevlam..

neslihan
Tue 20 January 2015, 08:11 pm GMT +0200
Islam hersekilde insana hitap eden bir din, insanin duygusal itercihlerini de dikkate aliyor.

saniye
Tue 20 January 2015, 08:38 pm GMT +0200
Evlilikte duygular gözetilmezse o evlilik de uzun sürmeyecektir.

yunus emre 7/B
Tue 20 January 2015, 09:54 pm GMT +0200
Benim için sanki biraz erkende si.diden evlilik ile bilgiler ogrenmeliyiz.

8c nazlı
Mon 16 March 2015, 09:25 pm GMT +0200
evlilikte insanların birbirlerine karşı duyguları olmalı. zorla evlendirilmemeli.

halim
Wed 28 September 2016, 10:04 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ; İnşaallah hem dini hem sosyal açıdan her türlü gereksinimleri göz önüne alarak evlilik akdini gerçekleştirir ve sağlam bir evliliğin temelini evlenmeden atar hayırlı bir yuva kuranlardan olmak duasıyla...

Allah razı olsun .