- Evliliğin İslâmî Gayesi

Adsense kodları


Evliliğin İslâmî Gayesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Wed 18 July 2012, 09:07 pm GMT +0200
Evliliğin İslâmî Gayesi

Kur'an-ı Kerim'de, eşler arasında kökleşmiş olan sevgi ve merhamet bağlarının evliliğin İslâmî hedefinde yatmakta olduğu bildirilmek­tedir. Evlilik yalnızca neslin devamım sağla­mak için değil, aynı zamanda evli çiftleri cinsî sapıklık ve bozukluklardan korumak ve geniş bir zihnî denge sağlaması sebebiyle lüzumlu­dur. Bu zihnî rahatlık, onların zaman ve enerji­lerini önemsiz çabalardan uzak geçirmelerin­den dolayı kendilerine yardımcı olur ve makul bir şekilde ruhî ilerlemelerine katkı sağlar.

Eşler arasındaki sevgi ve merhamet konusunda Kur'an'da şöyle buyurulur: "O'nun ayetlerinden biri, sizi topraktan yaratmasıdır. Sonra siz, (yeryüzüne) yayılan insanlar oluverdiniz.O'nun ayetlerinden biri de, kendileriyle kay­naşmanız için size kendi nefislerinlerinizden eşler yaratması ve aranıza sevgi ve merhamet koymasıdır. Şüphesiz bunda, düşünen bir top­lum için ibretler vardır." (30:20-21).

Bir başka ayette ise: "O'dur ki sizi bir tek nefis­ten yarattı, gönlü ısınsın diye ondan eşini var et­ti..." (7:189) Bunlara ilave olarak Allah evli İnsanlara saadet ve bereket ihsan eder. Bu ko­nuda Kur'ân'da: "Allah size kendi nefisleri­nizden eşler yarattı ve eşlerinizden de size oğullar ve torunlar yarattı ve sizi güzel (ve helal) rızıklarla besledi. Böyle iken onlar, bâtıla mı inanıyorlar ve Allah'ın nimetini inkâr mı ediyorlar?" buyurulmaktadır (16:72).