- Evliliğin Hikmet Ve Felsefesi

Adsense kodları


Evliliğin Hikmet Ve Felsefesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Mon 16 July 2012, 11:18 am GMT +0200
EVLİLİĞİN HİKMET VE FELSEFESİ

İslâm, evliliği sosyal bir yükümlülük saymak­tadır. Bu, Allah tarafından takdir edilen ve O'nun elçisi'nin emrettiği bir husustur. Çünkü evlilik, erkek ve kadın arasında tabii bir yakı­nlaşmadır. Kur'an-ı Kerîm, meseleye şöyle yak­laşmaktadır: "Ne yücedir o (Allah) ki, toprağın bitirdiklerinden, kendilerinden ve bilmedikleri daha nice şeyleri olan bütün çiftleri ya­ratmıştır." (36:36). Necm Suresinde de şunları okumaktayız: "O yarattı iki çifti: erkeği, dişiyi -atıldığı zaman nutfe (sperma)dan." (53:45-46). Yine Kur'an'da, Kıyamet Suresi'de şu ifadeler yer almaktadır: "Ondan iki çifti; erkeği ve dişiyi var etti." (75:39).

Kur'an'ın bütün bu ayetleri cinsiyet hayatının esranyla ilgilidir. "Herşey çift olarak yaratıldı. Her cinsiyet kendine has fonksiyonu icra ediyor ve bu fonksiyon Allah'ın yarattığı usûlün en iyi çalışan kısmıdır." (A. Yusuf Ali-The Holy Quran, dipnot, sh. 1450). Bu ayetlere bir göz atmak, insanın kadın ve erkek olarak çift yaratıldığını göstermektedir. Bu yaratılış sadece cinsî uzvun ve hayvanî ihtirasın tatmin bulması için değil­dir. Eğer öyle olsaydı, o zaman aynı şeyi yapan ,insan ile diğer yaratıklar arasındaki fark ne olur­du? Ancak, bir anlamda onlar insandan daha iyi­dir, çünkü onlar tabii fonksiyonlarını ya­ratılışlarına koyulan tabii kurallara göre düzenli olarak yerine getirmektedirler. Öte yandan in­san, fonksiyonunu yaratılış maksadına uygun şekilde yerine getirmemektedir.

Erkeğin dişisiyle ilişkisi, hayvanlar ve diğer ya­ratıklarda olduğu gibi aynı seviyede değildir. Hayvanlardan farklı olarak doğru ve meşru yol­lardan tatmin olması için insanın arzu've içgüdüsü serbest bırakılmıştır. Erkek, her kadı­na gidip cinsî ve şehevî arzularını tatmin ede­mez. Bu hal, İslam şeriatı ve bilinen diğer kültür ve medeniyetlerde sınırlanmış ve tahdit altına alınmıştır. Ona fiilî hayatının sonuna kadar, hatta cinsî arzulan yok olana kadar tatmin olma hakkı, ancak kadınla meşru yoldan; bütün mesuliyet ve vazifelerine ve uzun bir süre İçin aile­si ve çocuklarının sorumluluklarını taşıyacak bir evlilik akdi yapması yoluvla verilmiştir. Bu da, erkeğin eşine yakınlığının sadece hissî bir zevk ve eğlence için değil, daha yüce ve asil gayeler için olduğunu açıkça göstermektedir.

Kadın, erkeğin eğleneceği bir oyuncak değildir. Kadın da erkek gibi akıl ve ruh taşıyan bir in­sandır. Kadınla sağlam ve daimi esaslar üzerine kurulu manevî ve ahlakî bir bağ tesis etmek er­keğin yaratılış fonksiyonu için uygun ve zaruri­dir. Bu, onlar arasında ulvî bir işbirliğini sağla­yacak ve aile hayatının mümkün hale gelmesine yardımcı olacaktır. Bu suretle fertler birbirle­riyle sevgi ve muhabbet bağı ile örülürler ve nihayat yeryüzünün her yerindeki topluluklarda medeni bir hayatın büyüyüp gelişmesine öncülük ederler.

Buna ilaveten, Kur'an, insanın çift yaratılması­ndaki diğer amaç ve sebeplerden de bahsetmek­tedir.