- Evlere Girilirken İzin İstenmesi

Adsense kodları


Evlere Girilirken İzin İstenmesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Tue 8 March 2011, 12:41 am GMT +0200
Müslümanların Evlerine Girerken İzin İstemeye Dâir Allah'ın Emri

Nûr sûresinde Yüce Allah şöyle Duyurmaktadır:

Ey îmân edenler! Kendi evlerinizden başka evlere, ehlinden izin alıp selâm vermeden {yani, kendi evlerinizin dışındaki evlere, halkına/sahiblerine selâm verip onlardan izin almadan -ifadede takdim îj-iy/î     vardır: önce selâm verilir, sonra izin alınır-} girmeyin! Bu {yani, selâm vermek ve izin istemek), sizin için daha hayırlıdır {yani, izinsiz girmeniz­den daha faziletlidir. Çünkü böylelikle günaha gir­mezsiniz ve ev halkı da gerekli tedbirleri alırlar). Umulur ki tezekkür edersiniz {yani, selâm verip izin istemenin sizin için hayırlı olduğunu bilir de öğüt alıp Allah'ın emrini yerine getirirsiniz). Eğer 'onlarda kimseyi bulamazsanız, {girmek için} size izin verilinceye kadar onlara girmeyin. Eğer size, "Dönün!" denilirse, dönüp gidin {yani, beklemeyin, insanların kapıları önünde oturmayın). Bu sizin için daha temizdir {yani, geri dönmek sizin için orada dikilmekten ya da kapılarının Önünde oturmaktan hayırlıdır}. Allah {sözü geçen hususlarda} yaptıklarınızı çok iyi bilir. (Nûr/27-28)

Sonra Allah, yolcular için yapılmış ve içinde sakinleri bulunmayan yol üstündeki evlere [han vb.lerine] izinsiz girmeye ruhsat verdi:

Meskûn olmayan ve içinde bir faydalanma salahiyetiniz olan evlere {yani, yol üzerinde bulunan ve yolculara ait eşyaların: sıcak ve soğuktan koruyacak eşyaların bulunduğu evlere}, {izin almadan ve selâm vermeden} girmenizde bir cünah yoktur. Allah açıkladığınızı ve gizlediğinizi bilir. (Nûr/29) [256]



[256] Mukatil B. Süleyman, Ahkam Ayetleri Tefsiri, İşaret yayınları: 268-269.