- Evlenme akdindeki şartlar

Adsense kodları


Evlenme akdindeki şartlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Wed 1 June 2011, 03:32 pm GMT +0200
5— Evlenme Akdinde İleri Sürülebilecek Şartlar:

 

Sahihayn'da Hz. Peygamber: "Şüphesiz ki en ziyade ifası gereken şart, kendisi ile kadınları kendinize helâl kıldığınızdn\"[581] buyurmuştur.

Yine Sahihayn 'da Peygamberimiz: "Kadın kız kardeşinin kabım boşalt­mak için onun boşanmasını isteyemez. Onun nasibi, ancak Allah'ın kendisi­ne takdir ettiği şeydir."[582] buyurur.

Yine Sahihayn'da Allah Rasûlü (s.a.), "Kadının, nikâh esnasında kız kar­deşinin talâkını şart koşmasını" yasaklarmştır.[583]

îmam Ahmed'in Müsned'mde: "Bir kadının, diğerinin talâkı karşılığın­da nikâhlanması helâl olmaz." hadisi vardır.[584]

Bu hadisler, nikâh akdi sırasında ileri sürülen şartların —eğer Allah ve Rasûlü'nün koyduğu hükmün değiştirilmesi sonucunu doğurmuyorsa— ye­rine getirilmesinin gerekliliğini ortaya koyar.

Mehrin peşin verilmesi, ertelenmesi, karşılığında kefil, rehin alınması v.b. gibi şartların yerine getirilmesinin vacip olduğunda ve cinsel ilişkide bulun­mamak, nafaka vermemek, mehir vermemek gibi şartlara da riayetin gerek­meyeceğinde ittifak edilmiştir.

Kadının memleketinde ikâmet etmek, onun evinde oturmak, üzerine ca­riye ile ilişkide bulunmamak, üstüne evlenmemek gibi şartlarda ise ihtilâf edil­miştir. İmam Ahmed ve başkaları bu şartlara riayetin gerekliliğini söylemiş­ler, uymadığı takdirde kadının akdi feshedebileceğini belirtmişlerdir.

Bekâret, soyluluk (neseb), güzellik ve nikâhın feshine neden olan ayıp­ların dışında diğer bazı kusurlardan salim olmak gibi şartlarda da ihtilâf edil­miştir. Acaba ileri sürülen bu gibi şartların bulunmaması nikâhın feshi ko­nusunda etkili olabilir mi? Üç görüş vardır.

Bunlardan üçüncüsü, sadece soyluluk (neseb) şartının bulunmaması du­rumunda feshedilmesi şeklindedir.

Hz. Peygamber'in (s.a.), bir kadının evlilikte kızkardeşinin talâkını şart koşması durumunda bu şartın butlanına dair hükmü, bu tür şartlara riayet edilmeyeceğini ortaya koyar. İtiraz vâki olur ve: "Bu şartla, üzerine evlen­memesi şartı arasında ne fark vardır ki, bunu kabul ediyor, fakat kumasını boşaması şartını bâtıl sayıyorsunuz." denebilir. Aradaki fark şudur: Kuma­nın boşanması şartında ona zarar verme, kalbini kırma, yuvasını yıkma ve düşmanlarını sevindirme gibi hususlar vardır. Oysaki üzerine evlenmemesi şar­tında, bunlardan hiç birisi yoktur. Nass bunları birbirinden ayırmıştır. Bun­lardan birini diğerine kıyas etmek yanlıştır. [585]


[581] Buharî, 54/6; Müslim, 1418; Ukbe b. Âmir'den.

[582] Buharî, 54/6; Müslim, 1408; Muvatta, 2/900.

[583] Buharî, 54/6; Müslim, 1413; Ebu Hureyre'den.

[584] Ahmed, 2/176, 177. Senedinde Îbn Lehîa vardır.

[585] İbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, İklim Yayınları: 5/213-214.