- Etkili İletişim İçin

Adsense kodları


Etkili İletişim İçin

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
reyyan
Wed 10 November 2010, 03:01 pm GMT +0200
Etkili İletişim İçin...

Turgay Şirin


Etkili İletişim İçin Altı Öneri

1) Söylediğinizin Sorumluluğunu Alın

İddialı olduğunuz durumlarda sözcüklerinizi seçerken ne istediğinizi ya da ne istemediğinizi söylemeyi unutmayın. Net bir mesaj veriyorsanız, " Ne istediğimi biliyorum ve bu da o!" yani " Ben" ya da "benim" tanımlamasını ve eylemi sizin seçtiğinizi gösteren (ör. Yeğlerim, seçtim, yapacağım, yapmayacağım) sözcükleri kullanmalısınız.

Yapamam ya da "yapmamalıyım" edilgen sözcüklerdir. Kontrolün sizin elinizde olmadığını hatta isteğinizden emin olmadığınızı  gösterir.

Karşınızdaki kişi sizin "yapamam" ya da "yapmamalıyım" larınızdan başka manalar çıkarabilir. Ama kimse ne yapmak istediğiniz konusunda tartışamaz.

2) Cevap Vermeden Önce Karşınızdakinin Söylediğini Ya da İstediğini Tekrarlayın

Bu, mesajı ve karşınızdakinin duygularını anladığınızı gösterir. Ayrıca mesajın netleşmesini ve karşımızdakiyle iletişimimizin netleşmesini, mesajın anlaşılmasını sağlar. Unutmayın, başkasının ne istediğini anlamak, aynı fikirde olmanız gerektiğini göstermez, ama onların sizin yanıtınızı kabul etmelerini kolaylaştırabilir.

3) Daha Fazla Ayrıntı İsteyin

Hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığınız bir isteği reddetmek ya da ilk bakışta mantıksız gibi görünen bir fikre tepki göstermek doğru değildir. Karşınızdakinden konuyu daha ayrıntılı açıklamasını, hatta ne demek istediğini bir örnekle anlatmasını rica etmek, gereksiz çelişkileri ortadan kaldıracaktır.

4) Karşınızdakinin Duygularınızı Kabul Edin

Bu, etkili iletişim açısından mühimdir. Zira bu, sizin durumu anladığınızı ve karşıdakinin duygularını paylaştığınızı gösterir. Fakat kararınız yine size ait olacaktır. Neler hissettiklerini ve konu hakkında neler düşündüklerini anladığınızı göstermeniz, başvurmayı deneyebilecekleri herhangi bir duygu sömürüsünün önüne geçmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca, iletişim sürecini takip etmek, mesajımızı etkili bir şekilde karşımızdakine iletmek ve kabul ettirebilmek açısından, karşıdakinin  duygularını anlamak ve kabul etmek çok önemlidir.

5) Karşınızdakine Ne Hissettiğinizi ve Ne Yapmak İstediğinizi Söyleyin

Karşınızdakinin sizin ne yapmayı istediğinizi anlamasını sağlayın. Bu herhangi bir sürpriz olasılığını ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.

Yapacağınızı söylediğiniz şey konusunda her zaman dürüst olun. Çünkü ardından söylediğinizi yapmak durumunda kalabilirsiniz.

6) Haklı Bir Sebep Olmadıkça Özür Dilemeyin

Gereksiz özürler dilemeyin. Karşınızdaki hoşnut olmayacak diye "üzgünüm" demeyin. Yapmayı düşündüğünüz şeyi yaparsanız, özürlere çok az gerek duyarsınız.

Gereksiz özürler etkili iletişime zarar verir. Karşınızdakinin kafasındaki konumunuzu zedeler. Bu da mesajınızın karşıya etkili bir şekilde ulaşmasını engelleyecektir.

Etkili iletişimde yalnızca ne söylediğiniz değil, nasıl söylediğiniz de önemlidir.

Sözlü iletişimde sözcükler %30 gibi bir kısım işgal ederken, beden dili %60'lık bir yer işgal eder. %10'luk kısım da vurgu ve tonlamalardır.

Eğer sözlü iletişiminiz açık değilse, yani sadece Arapça konuşan biriyle Türkçe konuşuyorsanız, anlaşılma imkânınız hiç yoktur. Ama işaret ve seslerle, gülümsemeler ve baş sallamalarla bazı şeyler iletilebilir. Şurası açık ki, sözel mesajınız ne kadar açık olursa olsun, eğer geride saydığımız diğer öğeler eksikse, karşınızdaki mesajınızı duyacak ama inandırıcı bulmayacaktır. Örneğin; arkadaşınızın iş müracaatının çok iyi geçtiğini ağlamaklı bir yüz ve ses tonuyla anlatırsanız arkadaşınız önce beden dilinizi algılayacaktır. Mesajınız kesinlikle inandırıcı bulunmayacaktır.

Tüm bunlardan sonra, bu durumu gidermek için şunları yapın:

• İçten Olun

• Sesinizi Nasıl Kullandığınız Farkında Olun

• Sesinizdeki Tonlamaların Farkında Olun

• Göz Teması Kurun

• Duruş, Yükseklik Ayarı, Yakınlık ve Uzaklığa Dikkat Edin

Her insanın iletişim esnasında kullandığı tahmini 30-40 cm' lik bir mahrem alanı  vardır. Tabi bu kültürel eğilimlere göre değişebilir. Sıcak "Latin" ülkelerinin insanları birbirlerine daha yakın olmaya eğilimliyken, "kuzeyliler" daha fazla mesafeye gereksinim duyarlar. Bu mesafe bizim için çok önemlidir. Eğer biri çok yakına gelirse ondan uzaklaşırız. Bu, iletişimi kopardığı gibi bizi de rahatsız edecektir. Bunların yanında aşırı uzak mesafe de iletişimde rahatsızlık vericidir. Ancak biz karşımızdakiyle doğru mesafeyi bulabilirsek etkili iletişimciler olabiliriz.