sumeyye
Tue 8 November 2011, 04:15 pm GMT +0200
BÖLÜM: 55
ETÝ YENEN HAYVANLARIN DURUMU
ETÝ YENEN HAYVANLARIN DURUMU
72- Enes (r.a.)’den rivâyet edilmiþtir: “Ureyne kabilesinden bazý kimseler Medîne’ye gelmiþlerdi, çölde yaþamaya alýþýk olduklarý için Medîne’nin havasýna alýþamadýlar. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v.), zekat develerini çobanýyla beraber onlara verdi ve dedi ki: “Bu develerle Medîne dýþýna gidin, onlarýn süt ve idrarlarýndan için.” Onlarda oraya gidip Rasûlullah (s.a.v.)’in çobanýný öldürdüler develeri de beraberlerinde alýp, Ýslam dininden döndüler. Sonra yakalanýp Rasûlullah (s.a.v.)’e getirildiler ceza olarak elleri ve ayaklarý çaprazlama kesildi, gözleri oyuldu ve Hâre denilen bir bölgeye býrakýlýp ölüme terk edildiler. Hadisin râvîsi Enes der ki: “Onlardan kiminin susuzluktan aðýzlarýyla yeri týrmalar þekilde ölüp gittiklerini görmüþtüm.” Böyle rivâyet etmiþtir. Hammâd, hadisin son bölümünü, “Onlardan kimisi susuzluktan aðýzlarýyla yeri týrmaladýlar” demiþtir. (Ýbn Mâce, Hudûd: 20; Nesâî, Tahara: 191)
ž Tirmîzî: Bu hadis hasen sahihtir. Enes’den baþka yollarla da rivâyet edilmiþtir. Ýlim sahiplerinin çoðunluðu bu görüþte olup eti yenen hayvanlarýn idrarýnda bir sakýnca görmezler.
73- Enes (r.a.)’den rivâyet edildiðine göre, þöyle demiþtir: “Rasûlullah (s.a.v.)’in onlarýn gözlerini oymasýnýn tek sebebi onlarýn da çobanýn gözünü oymalarýndan dolayýdýr.” (Buhârî, Vudu: 70; Nesâî, Tahara: 191)
ž Tirmîzî: Bu hadis garibtir. Bu ihtiyar, Yahya b. Gaylân’dan baþkasýnýn Yezîd b. Zürey’den rivayetini bilmiyoruz.
Mâide süresinin 45. ayeti gereði: “Yaralamalarda kýsas vardýr” gerçeði böylece ortaya konmuþ oldu.
Ýbn Sirin’in, þöyle dediði rivâyet edilir: “Rasûlullah (s.a.v.)’in o kimselere bu cezayý uygulamasý her konuda cezalarýn indirilmesinden önce gerçekleþmiþtir.”
BÖLÜM: 56
YELLENMEDEN DOLAYI ABDEST ALMAK GEREKÝR
74- Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur: “Abdest, kokusu ve sesi olan yellenmeden dolayý alýnmalýdýr.” (Müslim, Hayz 26; Nesâî, Tahara: 115)
ž Tirmîzî: Bu hadis hasen sahihtir.
75- Ebû Hüreyre (r.a.)’den bize bildirildiðine göre, Rasûlullah (s.a.v.) þöyle buyurdu: “Mescidde namaz için bulunan bir kimse, iki kalçasý arasýndan bir hareket sezerse koku ve ses duymadýðý sürece abdest almak için mescidden dýþarý çýkmasýn.” (Nesâî,Tahara: 115; Müslim, Hayz: 26)
ž Tirmîzî: Bu konuda Abdullah b. Zeyd, Ali b. Talk, Âiþe, Ýbn Abbâs, Ýbn Mes’ûd ve Ebû Saîd’den de hadis rivâyet edilmiþtir.
Tirmîzî: Bu hadis hasen sahihtir. Alimlerin görüþü þöyledir: “Abdest almak ancak hadesten veya koku ve sesi olan yellenmeden dolayýdýr.”
Abdullah b. Mübarek þöyle demiþtir: “Kiþi abdestinin bozulduðundan þüphe ederse yemin edecek kadar kesinkes bilmedikçe abdestini yenilemesi gerekmez.” Kadýnýn önünden yel çýkarsa abdest almasý gerekir Þâfii ve Ýshâk’ýn görüþü budur.
76- Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur: “Abdesti bozulan kimsenin namazý tekrar abdest almadýkça kabul edilmez.” (Buhârî, Vudu: 2; Nesâî, Tahara: 115)
ž Tirmîzî: Bu hadis garib hasen sahihtir.