sumeyye
Wed 9 November 2011, 10:35 pm GMT +0200
BÖLÜM: 18
ESIRLERIN ÖLDÜRÜLMESI VEYA FIDYE ALINARAK BIRAKILMASI
ESIRLERIN ÖLDÜRÜLMESI VEYA FIDYE ALINARAK BIRAKILMASI
1567- Ali (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) þöyle buyurdu: Cibril kendisine geldi ve þöyle dedi: “Onlarý yani ashabýný Bedir esirleri hakkýnda serbest býrak ya öldürülmelerini veya gelecek yýl kendilerinden onlar kadar kimse öldürmek þartýyla fidye almayý tercih etsinler.” Ashab ta: “Fidye almayý ve bizden de bir o kadar öldürülmemizi tercih ediyoruz” dediler. (Tirmizî rivâyet etmiþtir.)
Bu konuda Ýbn Mes’ûd, Enes, Ebû Berze, Cübeyr b. Mut’ým’dan da hadis rivâyet edilmiþtir.
Tirmizî: Bu hadis Sevrî’nin rivâyeti olarak hasen garibtir. Bu hadisin Sevrî’nin rivâyetinden olduðunu sadece Ýbn ebî Zaide’nin rivâyetiyle bilmekteyiz.
Ebû Üsâme, Hiþâm’dan, Ýbn Sirîn’den, Ubeyde’den ve Ali’den de benzeri þekilde rivâyet edilmiþtir.
Ýbn Avn; Ýbn Sirîn’den, Ubeyde’den, Ali’den mürsel olarak rivâyet ediyor.
Ebû Dâvûd el Haferî’nin adý Ömer b. Sa’d’týr.
1568- Imrân b. Husayn (r.a.)’den rivâyete göre; Rasûlullah (s.a.v.), Müslümanlardan iki kiþi karþýlýðýnda müþriklerden bir kiþiyi serbest býrakmýþtý. (Dârimî, Siyer: 28)
ž Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir. Ebû Kýlâbe’nin amcasý Ebû’l Mühelleb’tir. Ýsmi Abdurrahman b. Amr’dýr. Muaviye b. Amr olduðu da söylenmektedir. Ebû Kýlâbe’nin ismi Abdullah b. Zeyd el Cermiy’dir.
Peygamber (s.a.v.)’in ashabýndan ve sonrakilerden ilim adamlarýnýn çoðunluðunun uygulamasý bu hadise göre olup devlet baþkanýnýn esirlerden dilediðini serbest býrakma dilediðini öldürme dilediðini de fidye mukabili salýverme hakký vardýr. Derler. Bazý ilim adamlarý ise öldürülmelerini fidye almaya tercih ederler.
Evzâî der ki: Kýtal (Muhammed) sûresi 4. ayetinin Bakara sûresi 191. ayetiyle neshedilip hükmünün kaldýrýldýðý bize ulaþan bilgiler arasýndadýr.
Ayný þekilde Hennâd, Ýbn’ül Mübarek vasýtasýyla Evzâî’den bize hadis rivâyet etmiþtir.
Ýshâk b. Mansur diyor ki: Ahmed’e: Esir alýnan kiþinin öldürülmesi mi yoksa fidye alýnarak salýverilmesi mi sence daha sevimlidir? Diye sordum. Þöyle cevap verdi: “Fidye vermeye gücü yeterse bunda bir sakýnca yoktur öldürüldüðünde de yine bir sakýnca yoktur.” Ýshâk diyor ki: Esirlerin kýlýçtan geçirilmesi benim hoþuma gider ama tanýnmýþ biri olursa pek çok kimsenin dikkatini çekmek için gerekenin yapýlmasýný da severim.