- Esir çocuklar

Adsense kodları


Esir çocuklar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Thu 17 February 2011, 04:22 pm GMT +0200
D- Esir Çocuklar



Esir edilen çocuklar için de namaz kılmakta ihtilâf etmişlerdir.

Basra ulemasının rivayetine göre îmam Mâlik, «Müslümanlarla arala­rında saldırmazlık akdi bulunmayan kâfirlerin çocukları -ister ana ve babala­rı ile birlikte, ister tek başına esir edilmiş olsunlar- müslümanlığı anlayacak çağa gelmedikçe onlara namaz kılınmaz ve ana babalarının hükmüne tabi­dirler. Meğer babalan müslüman olursa o zaman babalarının hükmüne tabi olup analarının hükmüne tabi değillerdir» demiştir.

îmam Şafii de îmam Mâlik'in bu görüşüne katılmış, ancak o "Ana ve ba­basından hangisi müslüman olursa, çocuk ona tabidir, yalnız babasına tabi değildir", demiştir.

îmam Ebû Hanife de «Esir edilen çocuklar, kendilerini esir edenlerin hükmüne tabidirler» demiştir.

Evzâî ise «Onlara namaz kılınabilmesi için müslümanlar tarafından esir edilmeleri kâfi gelmez. Ne zaman ki satılıp da müslümanlar tarafından satın alınırlarsa, o zaman namazlan kılınır. Bütün îslâm ülkelerinde amel hep böyledir ve buna göre fetva verilir» demiştir.

Ulema, esir edilmeyen ve herhangi bir müslümamn mülkiyetine geç­meyen ve ana babalarından biri müslüman olmayan çocukların, ana ve baba­larının hükmüne tabi olduklarında müttefiktirler.

Bu ihtilâfın sebebi, müşriklerin çocukları cennetlik mi, yoksa ce­hennemlik mi diye ihtilâf etmeleridir.

Zira bir hadiste, bu çocukların babalarının hükmüne tabi oldukları riva­yet olunmuştur. Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in,

«Her doğan çocuk, fıtrat üzere do­ğar» [83] hadisi ise, mü'minlerin hükmüne tabi olmalarını göstermektedir. [84]


[83] Buhâii, Kader, 82/3,6599; Müslim, Kader, 46/6, no: 2558..

[84] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/459.