- Eşinize güzel hitap edin

Adsense kodları


Eşinize güzel hitap edin

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
ehlidunya
Sat 14 July 2012, 01:44 pm GMT +0200


Ali FERŞADOĞLU

Eşinize güzel hitap edin


Yetmişlik ihtiyar, yaşlı hanımına, “Canım, güzelim, birtanem, tatlım!” diye sesleniyormuş. Eşi de, o güzel nidaları duydukça yüzünde güller açıyor, zevkle kocasına hizmet ediyormuş. Evlerine ziyarete gelen bir arkadaşları hayretle onları izliyormuş. Bir ara yaşlı kadıncağız çayları doldurmak için mutfağa gittiğinde misafir fırsattan istifade ederek sormuş:

“Yahu, sen karına hiç böyle güzel sözler söylemezdin. Nasıl olur bu iş?”
İhtiyar fısıltıyla cevaplamış:
“Ah sorma. Beş yıl oldu karımın ismini unutalı. Ne yaptıysam bir türlü aklıma gelmiyor. Ben de çareyi bu kelimelerle hitap etmekte buldum.”
Şaka bir yana, her halde eşimize güzel bir hitapla seslenmemiz için yaşlanmayı ve ismini unutmayı bekleyemeyiz.
Olumlu mesajlar, güzel çağrılar, düşünceler, hitaplar karşımızdakini direkt olarak etkiler. Pozitif hitap ve yaklaşım, maksada ulaşmada kuvvetli bir araçtır. Boşuna dememiş atalarımız, “Tatlı dil, yılanı deliğinden çıkarır” diye.
En zor işler, meseleler dahi tatlı bir üslûpla dile getirildiği vakit hiç zaman kaybetmeksizin, sıkıntı yaşamaksızın ortadan kalkar.
Ne ekersek onu biçeriz misâli, ne söylersek onu buluruz. Hakaret ederek konuştuğumuz kimse bir bakmışız en belâlı, serkeş birine dönmüş. Çünkü sözlerimizle onu biçimlendiren, şekillendiren bizzat biziz. Bediüzzaman Hazretlerinin “Fena bir adama ‘İyisin, iyisin’ desen iyileşmesi ve iyi adama ‘Fenasın, fenasın’ desen fenalaşması çok vuku bulur” tesbitini, bu hususlarda da düşünmeli değil miyiz?
Çevremizde gülen yüzler, huzurlu insanlar, hoşsohbet kimseler görmenin önemli bir yolu da “dilden ve güzel üslup”tan geçer.
Dilden bal da akar, zehir de...
Siz hangisinden hoşlanıyorsanız, eşiniz de, muhatabınız da aynısından hoşlanır.
”Men dakka dukka”nın bir tercümesi şudur:
Seversen, sevilirsin; sayarsan sayılırsın; döversen, dövülürsün; söversen sövülürsün!


sumeyye
Sat 14 July 2012, 02:04 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuh ; tebessüm ettirdiniz (: maşaallah evli kardeşlerimiz  örnek alirlar inşaallah bu güzel davranişi..Rabbim c..c hayirli ve Peygamber Efendimiz'i s.a.v. örnek alacak olan kişilerle karşilaştirsin...

reyyan
Sat 14 July 2012, 02:09 pm GMT +0200
ve aleykumusselam ve rahmetullahi ve berakatuh, amin inş güzel kardeşim.
Evet düşündüğümüzde biz istersek bir çok olumsuz yönü olumluya tebdil ettirebiliriz herşeye güzel ve hoşgörülü yaklaşmak böyle birinin yanında sanırım kötülükte fazla yaşayamaz (: