- Eşi başörtülü subaylara generallik yolu açıldı

Adsense kodları


Eşi başörtülü subaylara generallik yolu açıldı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Thu 28 June 2012, 01:15 pm GMT +0200
Eşi başörtülü subaylara generallik yolu açıldı
   
Harp Akademileri Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi Meclis Genel Kurulunda kabul edildi. Kabul edilen teklifle birlikte, subay, eşinin tutum ve davranışından sorumlu olmayacak. Böylece, eşi başörtülü olan subayın da kurmay ve general olmasının yolu açıldı. Millî Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, vicdanî red konusunda da çalışma başlattıklarını açıkladı.
 
Harp Akademileri Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi Meclis Genel Kurul’unda kabul edildi. Kabul edilen teklifle birlikte, subay eşinin tutum ve davranışından sorumlu olmayacak. Böylece, eşi başörtülü olan subayın da kurmay ve general olmasının yolu açıldı. TBMM Genel Kurulu’nda, Harp Akademileri Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı. Harp Akademileri ile komutanlık ve karargâh subaylığı öğrenimine girişte ‘’eşinin tutum ve davranışları’’ kriter olmayacak. Bunun yerine, sıralı üç sicil amirinden en az ikisi tarafından Akademiye girmeye lâyık görülmeyerek hakkında olumlu nitelik belgesi verilmeyen subaylar, Kuvvet Harp Akademileri ile komutanlık ve karargâh subaylığı öğrenimine alınmayacak.
 
BEDELLİ ASKERLİĞE 69 BİN KİŞİ BAŞVURDU
Bakan Yılmaz, başka bir soruyu cevaplarken, bedelli askerlik uygulaması ile ilgili yasa çıktığında, 460 bin kişinin bu yasa kapsamına girdiğini, 100 bin kişinin başvurmasını beklediklerini açıkladıklarını hatırlattı. Yılmaz, 15 Haziran itibariyle bedelli askerlik için 69 bin 235 kişinin başvurduğunu belirterek, ‘’Bizim beklentimizin yüzde 70’i başvurmuş. Dolayısıyla bu sürenin ilâve bir şekilde uzatılması gibi bir düşüncemiz yok’’ dedi. İsmet Yılmaz, harp okulundan ayrılan öğrencilerin tazminat ödemesi konusunda yönetmelik çalışması olduğunu söyledi. Yönetmeliğe göre, mevcut durumda harp okullarından ayrılan öğrenciler 55 bin TL öderken, şimdi bu tazminatın 39 bin TL’ye düşürüleceğini ifade eden Yılmaz, ‘’Astsubay okulları için ise 22 bin TL’den 15 bin TL’ye düşürülmektedir. Askerî liselerden ayrılanlar 33 bin TL ödemektedir, onda herhangi bir değişiklik yoktur’’ diye konuştu.
 
MİLLÎ SAVUNMA BAKANLIĞI SİVİLLEŞİYOR
MİLLÎ Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, daha önce de bakanlık özel kalem müdürlüğü görevinde bulunan Sivaslı Halim Gündoğdu?yu özel kalem olarak atadı. Hükümet, çıkardığı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Millî Savunma Bakanlığı′nın teşkilât yapısında önemli değişikliklere gitmişti. Kendisine bağlı 9 sivil atama yetkisi tanınmasının ardından Bakan Yılmaz, bir özel kalem müdürü, bir basın ve halkla ilişkiler müşaviri ile 7 bakanlık müşaviri atama yetkisine sahip oldu. Millî Savunma Bakanlığı?nda bu görevleri daha önce askerler yürütüyordu. Bu kadroların bir kısmını doldurmaya çalışan Yılmaz′ın, yeni inşa edilen Savunma Sanayii Müsteşarlığı′ndaki makamında özel kalem müdürü olarak Halim Gündoğdu oturacak.
 
 
VİCDANÎ RET ÇALIŞMASI
Genel Kurul’da milletvekillerinin sorularını cevaplayan Millî Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, vicdanî ret konusunda çalışma başlattıklarını da açıkladı. Yılmaz, ‘’Türkiye, AİHM’de vicdanî retten dolayı birkaç sefer mahkûmiyete uğradı. AİHM’nin mahkûmiyet sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde vicdanî retle ilgili çalışma düşünülmektedir. AİHM, ‘bir kimseye bir suçtan dolayı ceza verdin, tekrar işledi tekrar ceza veriyorsun’ diyor. Buna ‘medeni ölüm’ diye bir tabir vermiş; ‘bu demokratik bir ülkeye yakışmaz’ diyor. Vicdanî retten dolayı, askerliğe sevk edilmiş olmasına rağmen askere gitmemeye bir ceza öngörülmektedir. Yani kişiye ya askerlik ya da ceza gibi tercih hakkı tanınması doğrultusunda çalışmamız vardır. Biz medeni ölüm şeklinde ifade edilen cezayı ortadan kaldıracağız’’ diye konuştu.
 
YABANCI ASKERLER BURDUR’DA EĞİTİLECEK
Dövİzlİ ve bedelli askerlikte temel eğitim kaldırıldığı için Burdur esnafının mağdur olması ile ilgili soruları da cevaplayan Yılmaz, ‘’Bu mağduriyeti gidermek için yurtdışındaki silâhlı kuvvetler unsurlarını... Mesele Libya, eğitim talepleri oldu. Biz onların eğitimlerinin öncelikle Burdur’da yapılabileceği şeklindeki görüşü Bakanlar Kurulu’na açıkladık’’ diye konuştu. Ayrıca, Etimesgut’taki Askerî Havaalanı ve tesislerinin Isparta’ya taşınması konusunda karar alındığını ve bunun için de Isparta’da kamulaştırmanın başladığını ifade eden Yılmaz, ‘’2014 yılının sonundan itibaren Etimesgut Askerî Havaalanı Isparta’ya taşınacak’’ dedi.
 
MEHMETÇİKLERİN SİGORTA PRİMİNİ BAKANLIK YATIRACAK
Zorunlu askerlik hizmetini yapan Mehmetçiklerin, askerlik süresi boyunca sigorta primlerinin Bakanlıkça yatırılması için çalışma yaptıklarını ve diğer Bakanlıkların görüşlerine gönderildiğini bildiren Bakan Yılmaz, ‘’Yani diyoruz ki milleti işinden alıyoruz, işinden aldığımıza göre, bunun sigorta primlerini yatırmamız da çok normal’’ dedi.

YENİASYA