- Eşarîlerin ve Yemenlilerin gelişi

Adsense kodları


Eşarîlerin ve Yemenlilerin gelişi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Thu 16 June 2011, 02:38 pm GMT +0200
EŞ'ARÎ'LERİN VE YEMEN'LİLERİN GELÎŞİ


1102- Ebû Musa El-Eş'arî (B.A.) der ki:

Bizim Eş'ari kabilesinden bir kaç kişi ile Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in huzuruna vardık ve kendilerinden binek hayva­nı istedik. Bize binek hayvanı vermeyi kabul etmediler. Piz yine bi­nek hayvanı isteyince, bize binek hayvanı vermeyeceğine dair ye­min ettiler. Aradan pek az zaman geçmişti ki, Resûl-i Ekrem'e ga­nimet malı deve getirildi. Hazreti peygamber o develerden beş tane­sini (binmek ve yüklerimizi taşımak için bize verdi. Biz develeri ele geçirdikten sonra düşündük ve aramızda şöyle dedik: Biz Hazreti peygambere etmiş olduğu yemini unutturduk ve adetâ O'nu kandır­mış gibi olduk. Bu durumda biz asla selâmete çıkamayız. Bu konuş­mamızdan sonra ben Hazreti Peygamberin huzurlarına çıktım ve:

— Ya Resûlallah! Bize binek hayvanı vermeyeceğinize dair ye­min etmiştiniz; halbuki şimdi bizi  bindirdiniz,  dedim.

Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem cevab verdi:

«Evet gerçekten sizi bindirmeyeceğim diye yemin etmiştim. Şimdi de bindiriyorum. Ancak ben birşeyi yapmayacağım diye ye­min eder de, sonra onun aksini hayırlı bulursan o yeminimi hemen bozar ve hayırlı olanı yaparım.»

Mütercim:

Yemin bozulduktan sonra keffaret verilmesi gerekli ise de, bu­rada yeminin bozulmasına dair bir kesinlik yok gibidir. Çünkü ilk ko­nuşmada at ve deve gibi taşıt araçları ortada olmadığından «Sizi bindiremem» diye Hazreti Peygamber yemin etmişti. Sonra hayvan­ların gelmesiyle imkân hasıl olmuştur. Böylece bindirememek diye bir hal kalmamıştır. Fakat bu hadîs-i şerifin bazı rivayetlerinde «Ye­minimi bozdum» ifadesi olduğuna göre, Hazreti Peygamber o yemin için keffaret vermiş olduğu anlaşılıyor. Bunun hükmü ve açıklaması aşağıda yeminler ve Adaklar bölümünde gelecektir.

 

1103- Ebû Hüreyre'den (R.A.) rivayet edilmiştir

«Size Yemenliler geldi. Gerçekten Yemen haikıda yufka yürekma deve sahiblerindedir. Te­vazu ve vaka7,"koyun sahiblerindedir.»

 

1104- ibni Ömer (R.A.)  der ki:

Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem Hazretleri Mekke'nin fethi yılında Kusvâ adındaki devesine binmişti. Üsame bin Zeyd de ayni deve üzerinde Hazreti Peygamberin arkasmdaydı. Beraberinde Bilâl Habeşî ve Kabe'nin anahtarlarım muhafaza eden Osman bin Talha da vardı. Hazreti Peygamber Kabe'nin yanında devesini çök-türdü. Sonra Osman bin Talha'ya hitaben şöyle buyurdu;

«Anahtarı bize getir.» Osman, Kabe'nin anahtarını hemen geti­rip kapısını açtı. Hazreti Peygamber, Bilâl Habeşî, Üsame ve Osman içeri girdiler. Kabe'nin kapısını içerden kapadılar. Hazreti Peygam­ber, uzun müddet içerde kaldıktan sonra çıktılar. Diğer insanlar da Kabe'ye girdiler. İbni Ömer der ki:

Ben herkesden önce Kabe'ye girdiğim zaman kapının arkasında Bilâl Habeşiyi' ayakta buldum. Ona sordum: Resûlüllah Kabe'nin hangi tarafında namaz kıldı? Bana dedi ki, işte şu önündeki iki dire­ğin arasında namaz kıldı. O zaman Kabe, iki sıra-halinde altı direk üzerine bina edilmişti. Hazreti Peygamberin namaz kıldığı yer, iler­deki bölüm idi. Kabe'nin kapısını da arka taraflarına almışlardı. Mübarek yüzleri de duvara doğru idi. Namazı bu şekilde durarak kılmışlardı. Fakat Hazreti Peygamberin orada kaç rekât namaz kıldı­ğını Hazreti Bilâl'a sormayı unuttum. Ayrıca Hazreti Peygamberin namaz kılmış olduğu yerde kırmızı renkte bir mermer parçası (taşı) vardı.               

Mütercim ;

Bu hadî-i şerifte geçen olay, Mekke'nin fethi yılında ise, Veda haccı bahsine konması istidrad (anti parantez - konu dışı olarak ara­ya sokmak) kabilinden olması gerekir, denilmiştir.[3]



[3] Ömer Ziyaeddin Dağistâni, Zübdetü’l-Buhari, Hisar Yayınevi:743-745