- Enes bin Mâlik (Radiyallâhü anh)'den

Adsense kodları


Enes bin Mâlik (Radiyallâhü anh)'den

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Mon 12 December 2011, 03:33 pm GMT +0200
4292)Enes bin Mâlik (Radiyallâhü anh)'den

4292) "... Enes bin Mâlik (Radiyallâhü anh)'den rivayet edildiğine gö­re; Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

Şüphesiz, bu ümmet (Allah tarafından) rahmete mazhar olmuş­tur. Azabı da kendi elleriyledir. Sonra kıyamet günü olunca müslümanlardan her kişiye, müşriklerden bir kişi verilecek ve: Bu senin ateşten (kurtuluş) fidyendir, denilecektir."

Not: Zevâid'de şöyle denilmiştir : Sahih-i Müslim'de Ebû Bürde bin Ebi Mûsâ (el-Eş'arİ)'nin babasından rivayet ettiği bir hadis, bu hadis için şâhid, yâni te"yid edici durumdadır. Ancak bundan önceki hadisin notunda belirtildiği gibi BuhârI bunu malul saymıştır.[163]

 

İzahı
 

Bu üç hadis de Zevâid nevindendir. Ancak Ebü Bürde' nin hadisinin benzerini   Müslim   de   Ebû   Bürde1 den   rivayet etmiştir. E b ü B ü rd e' nin buradaki iki hadisinden anlaşılan hüküm şudur ki: Âhiret günü Allah Teâlâ Hz. Muhammed (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) 'in ümmetini bağışlayacak ve her müslüman yerine bir kâfiri cehenneme atacaktır.

Müslim, Ebû Bürde' nin hadîsini Tevbe kitabının 8. babında müteaddid senedlerle ve mânâ bakımından birbirine benze­yen metinlerle rivayet etmiştir. Oradaki metinlerden biri meâlen şöy­ledir : Ebû Bürde' nin Ebû M û s â (el-Eş'ari) (Radıyallâhü anh)'den rivayet ettiğine göre Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

"Kıyamet günü olunca Allah (Azze ve Celle) her müslümana bir yahûdî veya bir hıristiyan verecek ve: İşte bu, senin ateşten (kurtu­luş) fidyendir, buyuracaktır."

Ömer bin Abdilaziz ile Şafiî: Bu hadis, müslümanlara en çok ümit veren hadistir, demişlerdir. N e v e v i de ay­nı görüşü benimseyerek: Çünkü hadîste her müslüman için bir kur­tuluş fidyesi olacağı belirtilmiştir, der.

Sindi de : Bu hadîsten maksad, kâfirlerin sırf müslümanlara fidye olarak cehenneme atılması değildir. Maksad şudur: Kâfirler iş­lemiş oldukları küfür ve diğer günahlar yüzünden cehennem azabını hak etmiş durumdadır. Bunların cehenneme atılmasıyla yetinilecek, yâni cehennem bunlarla dolacak ve müslümanların cehenneme atıl­ması yoluna gidilmiyecektir. Bu bakımdan kâfirler sanki müslüman­lara fidye olmuş olacaktır. Her insan için biri cennette, diğeri cehen­nemde olmak üzere iki yerin hazırlandığına dâir hadis vârid olmuş­tur. Hadîsten maksad şu olabilir. Kâfir olan kişi cehennemlik olunca cennetteki yeri müslümana verilecek ve bunun aksine müslümanın cehennemdeki yeride kâfire verilecektir, diye bilgi vermiştir.[164]


ceren
Sun 11 February 2018, 07:00 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Rabbim bizleri onun yolunda giden,onun emrine uyan ve peygamber efendimizin rehberliğinde yaşayıp ona hakkıyla ümmet olup şefaate rahmete erişen kullardan olalım inşallah...

Sevgi.
Mon 12 February 2018, 01:11 am GMT +0200
Aleyküm Selam. Mevlam bizleri herzaman emir ve yasaklarına uyarak ahiret hazırlığı yapanlardan eylesin inşaAllah

Bilal2009
Mon 12 February 2018, 06:49 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri cennetine koysun inşallah Rabbim paylaşım için razı olsun.