- En büyük düşman; cehalet

Adsense kodları


En büyük düşman; cehalet

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
selsebil
Mon 5 October 2009, 10:47 am GMT +0200


Birlikte yaşama kültürünün en büyük düşmanı 'cehalet'


Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Mardin'de farklı diller ve dinler arasındaki felsefeyi ve inancı görmek gerektiğini belirterek, 'Burada gördüğümüz yaşam şekli, kültürümüzün bilimsel bir yönü ve göstergesidir' dedi.

Aydın, Mardin Valiliği tarafından Mardin Artuklu, Bahçeşehir ve Galatasaray Üniversiteleri ve Kültür Konseyi'nin katkılarıyla düzenlenen 'Türkiye'de Birlikte Yaşama Kültürü ve Mardin Örneği' sempozyumuna katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Bakan Aydın, Mardin'in '72 milleti birarada yaşatan bir il olduğunu' ifade ederek, 'Burada gördüğünüz yaşam şekli, kültürümüzün bilimsel bir yönü ve göstergesidir. Mardin'de farklı diller ve dinlerin arkasındaki felsefeyi, inancı görmek lazım' dedi.

EN BÜYÜK DÜŞMAN 'CEHALET'

Birlikte yaşama kültürü ve medeniyetler ittifakının eylem merkezli bir proje olduğunu, birlikte yaşama kültürünün en büyük düşmanının 'cehalet' olduğunu anlatan Bakan Aydın, "Demokratik değerler temel değerlerdir. İnsan haklarıyla çelişen anlayışların değişmesi lazım. Ama bunlar da silah zoruyla olmuyor. Deneyenler başarısız oldu. İnsanın maddi ve manevi potansiyelinin harekete geçmesi vardır" dedi.

İNSAN İLE 'İNSANCA' İRTİBAT

Bakan Aydın, şöyle devam etti: 'Bu kadar teknolojiye, bu kadar iletişim kolaylığına rağmen, bazı şeylerin iyiye gitmemesi kaygı vericidir. Birlikte yaşamanın pozitif yönlerini bulmak zorundayız. İnsanı sosyal, politik bir varlık olarak tarif ederken, kültürel ve medeniyetler ekabirliğini bırakıp, insan ile insanca irtibat kurmak durumundayız. Birlikte yaşamanın temelinde marifet var. Bugün insanın dünyayı inşa etme ve imha etme kabiliyeti oldukça yüksektir. Bizi birlikte yaşatan, temel değerlerimizdir.'

Vali Hasan Duruer de, Kırklar Kilisesi'nde Metropolit Saliba Özmen ile Paskalya Bayramı'nı yumurta tokuşturarak kutladıklarını hatırlatarak, 'Ramazan'da da Deyrulzafaran Manastırı'nda müftümüz ve manastır metropolitimizin yan yana oturduğu bir ortamda orucumuzu açtık. Mardin işte budur' diye konuştu.

'Osmanlı'dan bu yana Mardin' sergisi


"7 dil, 7 din ve 7 kültürü birarada yaşayan" Güneydoğu'nun tarihi kenti Mardin'de yapılan uluslararası sempozyumda ayrıca, "Piri Reis'ten Katip Çelebi'ye Osmanlı'nın Dünyaya Bakışı ve Osmanlı Fermanlarında Mardin" sergisi de yer aldı. Mardin Artuklu Üniversitesi Sergi Salonu'ndaki serginin açılışını Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Mardin Valisi Hasan Duruer ve sempozyumu düzenleyen üniversitelerin rektörleri birlikte gerçekleştirdi. Bakan Aydın, sergide yer alan harita ve fermanlar hakkında Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay'dan bilgi aldı.
Yeni Şafak