rray
Gulinur
Sun 26 December 2010, 02:55 pm GMT +0200
El-ValiMahlûkatın işlerini yoluna koyan;
Bu muazzam kâinatı ve her an biten hâdisatı tek başına tedbîr ve idare eden...77el-VÂLÎ
Allah Teâlâ bütün varlığı idare eden, biricik ve en büyük vâlidir. Diğer vâliler ve hükümdarların idaresi, O'nun izni ve müsaadesi iledir. Ve onların velâyet ve idaresi, son derece nâkıstır.
Allah'ın velâyet ve tedbiri ise sınırsız, gerçek ve hakikîdir. Her şey emri ve iradesi altındadır. Herşey'i bilir. Ondan habersiz mülkünde hiçbir şey cereyan etmez. Âdile mükâfatını, zâlime cezasını eksiksiz verir... Sebebler, O'nun icraat ve idaresinde yardımcı değil, sadece izzet ve haşmetini gösteren birer perdedirler. Hakikî te'sir, O'nun kudretindendir.
muhsin iyi
Wed 9 November 2011, 04:44 pm GMT +0200
Allahın Toplumları Yönetmesindeki İlahi Kanunlar, Allahın el-Vâlî İsmi
Allah (c.c.) bütün evreni, doğayı koyduğu yasalarla yönetir. Bu yasalarda istediği şekilde tasarruf etme hakkına sahipken genellikle bunlarda kıl kadar bir sapma bile olmaz. Bu yasalara sünnetullah da denir. Örneğin dünya kendi ekseni etrafında yirmi dört saatte, güneşin etrafında 365 gün 6 saatte dönüşünü tamamlar. Bu evren var olalı beri böyledir. Tüm evrenin dengesi bu sayede korunmaktadır. Şayet dünya bu dönme olayını terk etse güneş sistemi birbiri ardı sıra dizilen domino taşları gibi yıkılıp giderdi. Evrendeki bu denge, yıldızlardaki yer çekimi ile gezegenlerdeki dönme ile meydana gelen merkez kaç kuvvetinin etkilerinin bir uyuma dönüşmesiyle oluşmaktadır.
Allah’ın (c.c.) evrene ve doğa yasalarına tam bir hâkimiyeti vardır. Kıyamet günü bu yasalar değişecek ve yıldızlarla gezegenler çarpışacak, dağılacaktır.
Allah (c.c.) insanlara verdiği kısmi irade ile hayır ve şerri seçme izni vermiştir. Toplumsal yaşam bu iznin kullanıldığı bir alandır. Allah’ın (c.c.) dini Peygamber Aleyhissalâtu Vesselâm Efendimiz ve dört sahabe döneminde örnek birer toplum ve devlet olarak hayata geçirilmişti. Sonradan bu örneklik pek çok İslam devletine de model oldu. Tarihte bazı toplumlar Kuran-ı Kerim’i ve Peygamber Aleyhissalâtu Vesselâm Efendimizin yaşamını temel alarak örnek devletler kurmuşlardır. Adaleti ve huzuru bizleri imrendirecek ölçülerde yaşamışlardır. Başka toplumlara ulaştırmaya çalışmışlardır. Bunlardan Osmanlı Devleti ilk akla gelen örnektir.
Allah (c.c.) nasıl evreni ve doğayı yasalarla yönetiyorsa toplumları da şu ilahi yasayla (sünnetullahla) yönetmektedir: “Bir toplum kendinde olan durumu değiştirmedikçe hiç kuşku yok ki Allah da o toplumda olan hali değiştirmez. Allah bir toplum için kötülük irade buyurdu mu onu geri çevirecek kuvvet yoktur. Artık Allah’ın dışında da başka bir yöneticilerin yöneticisi (el-Vâlî) yoktur (Ra’d suresi, ayet 11).”
Ayette her ne kadar Allah’ın (c.c.) el-Vâlî güzel ismi mastar olarak geçse de burada bu güzel ismin ne anlama geldiğini, Allah’ın (c.c.) toplumların yönetimdeki işleyişine koyduğu sünnetullahla birlikte anlamaktayız. Şöyle ki: Toplumları Allah (c.c.), genel olarak inançlarına, manevi yönlerine, ahlaki durumlarına uygun olarak yönetmekte, daha doğrusu başlarına kendilerinin bu açılardan genel durumunu temsil eden uygun yöneticileri getirmektedir. Buna göre temiz bir toplumun başına iyi bir yönetici gelirken her türlü günaha batmış, manevi yönden çökmüş bir toplumun başına da bir ahlaksız geçmektedir. Gerçi demokrasi ile yönetilen ülkelerde bundan başka bir sonucun da ortaya çıkması elbette mantık kurallarına aykırıdır. Çünkü herkes kendisine benzeyen insana oy verecektir. Ama Allah (c.c.) toplumların yönetimi için böyle bir sünnetullah belirlediğini söylüyorsa bunun yönetim biçimi ile bir ilgisinin olamadığını, monarşi veya diktatörlük rejimlerinde de bunun geçerli olduğunu düşünebiliriz. Çünkü evren ve doğada gördüğümüz sünnetullahın değişmezliği, toplum için konan bu yasa için de geçerlidir.
El-Vâlî (yöneticilerin yöneticisi, mülkünde istediği gibi tasarruf eden) güzel ismi ile kula düşen görev, milletin manevi yönü nasılsa öyle yönetilir, biçimindeki ilahi yasadan esinlenerek milleti aydınlatma, eğitme konusunda üzerine düşeni yapmaktır.
Muhsin İyi
sümeyra
Wed 9 November 2011, 05:25 pm GMT +0200
“Bir toplum kendinde olan durumu değiştirmedikçe hiç kuşku yok ki ALLAH da o toplumda olan hali değiştirmez. ALLAH bir toplum için kötülük irade buyurdu mu onu geri çevirecek kuvvet yoktur. Artık ALLAH’ın dışında da başka bir yöneticilerin yöneticisi (el-Vâlî) yoktur (Ra’d suresi, ayet 11).”
Bize düşen: bu ayet-i kerimede beyan edilen hakikate uyanık olmak,kendimizi hayır yolunda geliştirmek olsa gerek..Cenab-ı Allah zulmetmez kullarına..Kullar kendi nefislerine zulmederler..Rabbim halimizi,razı olacağı hale çevirsin inşaallah..
reyyan
Sat 17 August 2013, 11:07 am GMT +0200
Rabbimizin ne kadar yüce olduğunu bu ismiyle de çok aşikar anlıyoruz, Allahu ekber...
cerendemir
Sat 17 August 2013, 05:44 pm GMT +0200
İyi olan,doğru olan,Allah yolunda ilerleyen toplumun Allah yanında olur.Kötüye giden,Allah'ı unutup ,ondan uzaklaşan toplumu Allah hakkettikleri ceza ile helakı ile baş başa bırakır onları.Rabbim bizleri güzellikle,hoşnutlukla,imanla yönetmeyi nasip etsin.
8/A
Fri 10 January 2014, 10:09 pm GMT +0200
Ya Vali ismini zikreden çeşitli afetlerden muhafaza olur. Makam ve mevkisi yükselir. Emrindeki herkes ondan korkar ve itaat eder. Emir ve istekleri yerine getirilir. Gece ve gündüz 10000 defa okuyan veli kullar mertebesine yükselir. Evliyalar ile görüşür derler doğruluğu kesin değil herhalde ama ALLAH ın isimlerini zikretmek herzaman hayırlı olur...
Zeynep7D
Mon 28 April 2014, 08:25 pm GMT +0200
Allah her şeyi bilendir. Bu yüzden Allah'tan korkmalı ve kötü işlerden uzak durup Rabbimizin istediği gibi yani doğru yaşamalıyız.
Bilal2009
Tue 28 July 2015, 12:42 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah, İnsanlar bu dünyada seçimlerini kibirden değil de tevazudan yana kullansalar güzel olur. Fakat makam sevdasına kapılıp Allah( celle celaluhu ) büyüklüğünü unutanlarin sonu da ne kötü olur.
ykpcn
Tue 28 July 2015, 02:07 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetullah.Allah bütün kainatı yöneten ve idare eden biricik tek ilahtır.Allah razı olsun paylaşımdan dolayı.
aysegul999
Tue 28 July 2015, 03:29 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullah , en mükemmel Vali en mükemmel yönetici şüphesi O'dur.
melda 6D
Tue 28 July 2015, 03:36 pm GMT +0200
Selamün aleyküm. Rabb'imizin mükemmeliğini El Vali ismiyle anlıyoruz.
RAMAZAN 7/D
Tue 28 July 2015, 03:48 pm GMT +0200
Ve Aleykümüs Selam . ALLAH (C.C.)'ın izni olmadan bir yaprak dahi kıpırdayamaz . Rabb'im herşeyi görür bilir duyar . Herşey ALLAH -u Teâla'nın izninile olur .
AyşeSungur7-B
Tue 28 July 2015, 10:56 pm GMT +0200
Allah bizim de işlerimizi yoluna koyar inşallah.
Paylaşım için Allah razı olsun.
yagmur_7-c
Wed 29 July 2015, 10:15 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
Allah kainatı tek başına ama sorunsuz idare ediyor..Ama bazen bir insan 5 kişiyi bile zor idare ediyor ya da edemiyor....Rabbim aciz kullarına yardımlarını eksik etmesin inşAllah..
mevlüde06
Mon 3 August 2015, 01:03 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah.Rabbimizin yuceligini,kudretini daha rahat anlayabiliyoruz bu ismi serifinde.
Allah razi olsun.
M.emre ünal
Fri 7 August 2015, 09:44 pm GMT +0200
Ve aleykümselam allahin eşi benzeri yoktur
Mustafa/Samed
Thu 13 August 2015, 08:06 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Mahlûkatın işlerini yoluna koyan Allah (c.c.)' dur.
sumeyye
Tue 29 March 2016, 12:33 am GMT +0200
s.a.. ; En büyük Vâlî olan , bütün varlığı idare eden, Yüce Allah'a sonsuz hamdu senalar olsun..
Kevšer
Tue 29 March 2016, 02:43 am GMT +0200
Aleyna Ve Aleykümüsselăm.Allahü teâlânın Esmâ-i hüsnâsından (güzel isimlerinden). Her şeyin mâliki (sâhibi), yaratıcısı, bütün işler tasarrufunda olan, her şey O'nun irâdesi, hükmü ile olan.
Paylaşım için Rabbim Razı olsun kardeşim.
Yağmur Gümüş 8-B
Tue 29 March 2016, 01:37 pm GMT +0200
Bismillah...
Rabbim El vali ismi ile her şeyi yerine koyar. Eğer isterse de her şeyin düzenini sonraya koyar.
Allah cc. razı olsun.
sultan aktay
Tue 29 March 2016, 01:40 pm GMT +0200
paylaşım için allah razı olsun bu konu hakkında beni bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim
Alican 7-B
Tue 29 March 2016, 07:54 pm GMT +0200
Sela Aleyküm ve rahmetullah ve berekatühü. Rabbimizin mükemmelliğini evreni yaratışından ve El Vali isminden anlıyoruz. Rabbim paylaşım için razı olsun.
cihanbag
Tue 29 March 2016, 08:26 pm GMT +0200
Rabimizin kudretini büklünü herşeyi anlamamız çok kolaydır.
Ama bazıları bunu farkedemez.
Hatice 8/D
Tue 29 March 2016, 09:35 pm GMT +0200
Allah c.c. razı olsun inşAllah... Emeğinize sağlık... Yeni bilgiler öğrenmeme vesile oldunuz Teşekkur ederim...
Nursima 7/B
Tue 29 March 2016, 09:36 pm GMT +0200
Selamun aleyküm ve rahmatululahi ve berakatuh.Allah'ın ne kadar büyük ve kudretli olduğunu isimlerinden anlamış oluyoruz,inşAllah Esmaül Hüsna'yı ezberleriz.
sultan aktay
Wed 30 March 2016, 05:06 pm GMT +0200
ve aleyküm selam allah c.c razı olsun