- El Kesmeyi Gerektiren Hırsızlık

Adsense kodları


El Kesmeyi Gerektiren Hırsızlık

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Thu 27 October 2011, 02:20 pm GMT +0200
7. El Kesmeyi Gerektiren Hırsızlık[34]


21. Abdullah b. Ömer (r.a.)'dan: «Resûlullah (s.a.v.) üç dirhem değerindeki kalkanı çalan hırsızın elini kesti»[35]
 
22. Ebû Hüseynin oğlu Abdurrahman oğlu Abdullah el-Mekki'den: Resûlullah (s.a.v.) «Ağaçtaki meyvenin ve dağdaki otlayan hayvanın çalınmasından dolayı el kesilmez. Ancak ağıldaki hayvan ve kurutulmak üzere sergi yerine serilmiş meyve çalınır da değeri kalkanın fîatına (üç dirhem) ula­şırsa o zaman el kesilir» buyurdu.[36]
 
23. Abdurrahman'ın kızı Amre'den: Bir hırsız Hz. Osman (r.a.) zamanında turunç çaldı. Hz. Osman buna flat biçilmesini emir buyurdu.Üç dirhem takdir edilince, hırsızın elini kesti. O za-ma on iki dirhem bir dinar ediyordu.
 
24. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in zevcesi Hz. Aişe valide­mizden: «Üzerimden (hükümleri) unutacak kadar uzun zaman geçmedi: El kesmede çalman mal en az çeyrek dinar (üç dirhem) olmalıdır.»[37]
Hanefi ve Şafiilere göre ağaç üzerindeki meyveyi yemeden dolayı el kesme cezası verilmez. Malikilere göre ise mahfuz yerdeki ağacın meyvesin ala­nın eli kesilir.
 
25. Abdurrahman kızı Amre'den: Resûlullah (s.a.v.)'in zevcesi Hz. Aişe, beraberinde kardeşi Abdullah'ın oğullarının kölesi ve iki azad ettiği cariyesiyle birlikte Mekke'ye gitti. Oradan azatlı cariyeleriyle desenli kıymetli kumaştan yapılmış ve yeşil kumaşdan duble geçirilmiş bir hırka gönderdi. Köle bu hırkayı alıp dikişini söktü. Kıymetli kumaşı alarak yerine ince keçe veya koyun postu dikti. Cariyeler Medine'ye dönünce hırkayı sahibine verdiler. On­lar bohçayı açınca kıymetli kumaşdan hırka yerine keçeden kepe­nek buldular. Durumu cariyelere anlattılar. Onlar da Hz. Aişe'ye anlattılar veya mektupla bildirerek köleyi itham ettiler. Köle sor­guya çekildi. Suçunu itiraf edince, Hz. Aişe emir verdi, eli kesil­di.[38]
Hz. Aişe: «El kesme de çalınan mal en az çeyrek dinar değerin­de olmalıdır» dedi.

îmanı Malik der ki: Bana göre, el kesmek için çalınan mal üç dirhem olmalıdır. Dirhemin değeri yükselse de, düşse de farketmez. Çünkü Resûlullah s.a.v. üç dirhem değerindeki kalkan hır­sızlığında, Hz. Osman da üç dirhem değerindeki turunç hırsızlı­ğında el kesti.[39]



[34] Buharî, Hudud, 86/13; Müslim Hudud, 29/1, no: 61.Semavi dinlerin özellikle son hak din îslamiyyetin üzerinde durduğu ko­nulardan biri de mal güvenliğidir. Mülkiyet hakkı meşru ve mukaddestir. Tecavüzden korunmalıdır. Bu sebeple yüce dinimiz mal güvenliğini koru­yucu tedbirler almıştır. Bu tedbirlerin başında da hırsıza verilecek cezanın ağırlığı gelmektedir. Yüce Rabbimiz el-Mâide sûresinin 38. âyetinde şöyle buyurur: «Erkek hırsızla kadın hırsızın -o işlediklerine bir karşılık ve Allah'dan insanlara ibret verici bir ceza olmak üzere- ellenni kesin. Allah mutlak galiptir. Yegane hüküm ve hikmet sahibidir»
[35] Şeybanî 686. Başka bazı hadislere dayanan Hanefiler'e göre, hırsıza el kes­me cezası verilebilmesi için, çalınan malın miktarı en az on dirhem gümüş veya bir dinar altın değerinde olması gerekir. İmam Şafiî'ye göre ise, çeyrek dinardır.
[36] Ebu Ömer der ki: Muvatta ravileri mürsel oluşunda ihtilaf etmemiştir. Ab­dullah b. Ainr ve başkalarınca rivayet edilen hadeslerle manaca muttasıl­dır. Nesaî (Katu's-Sank, 46/11,12) ise, Amr b. Şuayb'dan mevsul olarak rivayet eder. Ayrıca bkz. Şeybanî, 683. Çalınan maldan dolayı el kesme cezasının verilebilmesi için malın ya ade-ten korulabilir yerde olması ya da korunmuş bulunması gerekir.
[37] Zurkanî der ki: Bu hadisin zahiri mevkufsada, merfu olduğu anlaşıl­maktadır; yani kavi! Hz. Aişe'nin kendi sözü gibi görünüyorsa da, bu kavil Hz. Peygambere aittir. Buharı ve Müslim, ibn Şihab-Urve-Aişe senediyle rivayet etmişlerdir: Buharı, Hudud, 86/13; Müslim, Hudud, 29/1, no:1-4.
[38] Hırsızlık suçu ya iki erkek şahidin şehadeti ya da hırsızın ikrarı ile sabit olur. Hanefi, Şafii ve Mahkiler'e göre hırsızın bir defa ikrarı yeterlidir. Ebû Yusuf ve Hanbeliler'e göre ise ikrar iki defa olmalıdır.
[39] Şeybanî, 687, 688

RAMAZAN 7/D
Mon 28 March 2016, 06:13 pm GMT +0200
Es SElamün Aleyküm . Eski İslam devletlerinde hırsızlık yapanın eli kesilirdi . Kimse hırsızlık yapamazdı ayrıca herkes zekatını verdiği için hiçkimse fakir kalmıyordu . Rabb'im hırsızlara fırsat vermesin inşALLAH .

ALLAH cc razı olsun

melda 6D
Mon 28 March 2016, 06:34 pm GMT +0200
Selamün aleyküm . 3 dirhemi geçince Efendimiz ve Hz Osman r.a el kesmiştir.  Bunun için bazı mezhepler 3 dirhem olarak almıştır miktarı . Rabbim böyle kötü huylardan davranışlardan bizi korusun .

Edanur 8/D
Mon 28 March 2016, 06:36 pm GMT +0200
Aleykümüsselam
Amin  kardeşim.
Öyle oldugu için kimse cesaret edemiyordu hırsızlık yapmaya.Şimdi adalet pek de önemli olmuyor insanların gözünde
Allah c.c razı olsun

Bilal2009
Sat 8 July 2017, 10:31 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Sat 8 July 2017, 01:17 pm GMT +0200
Bilgiler için Allah Razı olsun.  Mevlam bizleri doğru yoldan hiç ayırmasın inşaAllah

ceren
Sat 8 July 2017, 05:01 pm GMT +0200
Aleykumselam.rabbim bizleri hak yoldan ayirmasin insallah.