- Ekonomik Gelişme

Adsense kodları


Ekonomik Gelişme

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Tue 19 June 2012, 08:30 pm GMT +0200
Ekonomik Gelişme

İslamın önde gelen amaçlarından birisi de ki­şiyi yoksulluğun ve sefaletin zilletinden, kon­forlu ve mutlu bir hayata yükseltmektir; Hz. Peygamber, yoksulluğa ve ızdıraplı bir ha­yata zorlayan esaret zincirlerini parçalamak ve insana geçiminde ve ibadetlerinde özgür­lük bahşetmek için gönderilmiştir. Bunun için Kur'an, kişinin verimli çabalarına büyük önem vermiş, hatta ona tabii zenginlikleri ge­liştirmesi için çok sıkı çalışması ve bu müna­sebetle daha yüksek bir ekonomik gelişme el­de etmesi yönünde ivme sağlamıştır. Bu an­lamda Yüce Kur'an'ın aşağıdaki ayet-i keri­mesi önemlidir: "(O) derecelerin (mearic) sa­hibi Allah'dandır." (70: 3). Mearic kelimesi-nin anlamı, merdiven veya başka bir şeyle yu­karı doğru yükselmedir. Bundan dolayı, mea­ric, kişinin verimli faaliyetlerinin doğrudan sonucu olan mutluluk ve saadet hayatı anla­mındadır. Ayet, yükselme yollarının sahibi olarak Allah'ı hatırlatır. O (Allah) ki, razı ol-duğu kullarına dünyada ölçüsüz yükselme (ilerleme) yollarım bağışlar.

Allah'ın ihsanı, Kur'an-ı Kerim'in aşağıdaki suresinde de şöyle belirtilmiştir:

"...Yaratışta, O ne dilerse arttırır. Şüphesiz ki Allah herşeye hakkıyla kadirdir." (35: 1).

Bu ayet, insanoğlu için bu dünyada daha iyi bir hayatın imkanlarını göz önüne serer. Allah tarafından bağışlanan melekeleri kullanan in­sanlar tabii kuvvetlerden faydalanarak imkan dahilinde olanı gerçeğe dönüştürürler. Bu insanlar daima başarı ve saadet ile mükafatlan­dırılırlar.

Aynı surede şu ayeti görmekteyiz: "...Güzel söz O'na çıkar, iyi amel onu yükseltir..." (35: 10). Kişinin başarılı ve sonuç veren verimli faaliyetleri onun hayırlı işleri olarak isimlen­dirilir. Allah'ın inayetine sahip bu faaliyetler dolayısıyla milletin refahını ve servetini arttı­rır. Aynı şey daha değişik bir yolla tekrar edil­miştir: "Bir halden başka bir hale elbette ve mutlaka yükseleceksiniz." (84: 19). Yukarıda­ki ayet-i kerime, kişinin tedricen ilerlemesi ve yükselmesinin açıkça ifadesidir. Kur'an, kişi­nin ilerlemesinin daha iyi ve başarılı bir haya­ta doğru olacağını Öngörmektedir. İnsanlara, burada sabit bir hızla ilerlemelerine devam edecekleri söylenmiştir.

Aşağıdaki ayet, insanlığın ekonomik ilerleme­sine yardımcı olan kişilerin verimli gayretleri­ni övmektedir: "Onu tertemiz yapan muhak­kak ki felah bulmuş, onu alabildiğine örten kimse ise muhakkakki ziyan etmiştir." (91: 9-10).

"Zekkaha" (tertemiz yapmak) kelimesi fazilet­li olmak, bayındır olmak; herşeyi açık veya bayındır yapmak; temizlemek; düzeltmek; ar­tış sağlamak ve "dessaha" (örtmek) kelimesi de gizlemek ya da saklamak anlamındadır.

Bu ayet gösterir ki her kişiye geliştirmesi için melekeler verilmiştir; fakat bazıları onları kul­lanır ve başarıya ulaşırken diğerleri onları bo­şa harcayıp açlık ve yoksulluktan ızdırap çe­kerler.

Bu anlayış Müslümanlara öylesine bir ruh aşı­lar ki, Müslümanlar tabii servet kaynaklarını uygun şekilde kullanmayı ya da onları geliş­tirmekte ihmal göstermeyi günah olarak kabul ederler. Arzda yerleşirler, toprağı işlerler, ti­cari ve endüstriyel alanlarda çok gayret sarfe-derler ve yeni üretim teknik ve yöntemlerini keşfetmek için her yola başvururlar. Hepsinin ötesinde, bu çabaların Allah katında büyük sevabı olacağını düşünürler.

Böylece bu ayet, insanlara, hayatta hakiki amaçlarının her alanda çok çalışmak ve verimliliği arttırmak ve böylece toplumun eko­nomik gelişme ve büyümesine katkıda bulun­mak olduğunu hatırlatmaktadır. Allah'a ger­çek hizmet, kişinin emeğiyle, toplumun eko­nomik gelişme ve zenginleşmesine yardım et­mesinde yatmaktadır. Hz. Ömer halifeliği za­manında, halkı, Hicaz'ın çıplak topraklarından ayrılıp, emekleri vasıtası ile servetlerini arttı­rabilecekleri ve böylece hem kendilerine, hem de toplumu zenginleştirebilecekleri uzak fakat verimli topraklara göç etmeye ikna etmiştir.