- Eğitimdeki başarısızlığın en büyük sebebi

Adsense kodları


Eğitimdeki başarısızlığın en büyük sebebi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Mehmed
Wed 24 March 2010, 12:26 pm GMT +0200

Okullarda öğrencilerin başarısını olumsuz etkileyen faktörlerin başında...

Okullarda öğrencilerin başarısını olumsuz etkileyen faktörlerin başında düzensiz ders çalışmak ve dikkatsizlik geliyor. Yapılan araştırmaya göre öğrenciler; tekrar yapmaları, öğretmenlerin derslerdeki tutumu, derslere karşı ilgi duyma, aile ve arkadaş çevresi, psikolojik durumları ve aile desteğinin başarılarını artırdığını düşünüyor.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen Orta Öğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması'na sosyoloji alanında katılan Samsun Özel Feza Anadolu Lisesi öğrencileri, eğitimdeki başarısızlıkların nedenlerini, ortaöğretim öğrencileri gözü ile değerlendirilmeye yönelik proje hazırladı.

Eğitimde Akademik Başarısızlıkların Orta Öğretim Öğrenci Gözü ile Değerlendirilmesi isimli projeyle, orta öğretim kurumlarında eğitim-öğretim gören öğrencilerin başarıdaki eksikliklerinin tespit edilerek somutlaştırılması ve konunun değerlendirilmesi amaçlanıyor.

Öğrencilerin derslerdeki başarılarını etkileyen bir çok faktör bulunuyor. Psikolojik, toplumsal durumlar, aile yapısı, ev ortamı, kaygı, sosyo-ekonomik özellikler, okul ve eğitim koşullarının durumu, genel çevre özellikleri, beslenme ve sağlık koşulları gibi bir çok konu başarısızlığı tetikliyor. Başarısızlığın kabul görülmediği toplumda yüksek notlar başarıyı, düşük notlar ise başarısızlığı temsil ediyor. Öğrencilerin farklı kişilik, zekâ ve yeteneklere sahip olduğu başarının değerlendirilmesinde göz ardı ediliyor. Buradan hareketle projelerinde Samsun'u baz alan Özel Feza Anadolu Lisesi 11.sınıf öğrencisi Oğuzhan Yıldırım ve Tuğhan Ertürk, 13 okulda 9-10-11. sınıflardan tesadüfen seçtikleri 907 öğrenciyle görüşerek anket yaptı. Öğrencilere 41 soru yönelten Anadolu lisesi öğrencileri, aldıkları yanıtları istatistiklerle raporlaştırdı.

Araştırmalarının edebiyat kısmında sosyo-ekonomik farklılıklar, aile yapısı, sosyal çevre, öğretmenlerin tutumu, isteksizlik, ilgisizlik vb unsurların öğrenci başarısını olumsuz etkileyen faktörler olduğu sonucunu ortaya koyan öğrenciler, bir çok bilimsel makale ve kaynaktan da yararlanarak projeyi hazırladı. Yarışmaya sosyoloji kategorisinde katılan öğrenciler, proje sergisinde yer alacak. Yapılacak değerlendirme sonucunda dereceye girerlerse projeleri finale kalacak. Projelerini okulda sergileyen öğrenciler, başarısızlık nedenleri üzerine yaptıkları araştırmalarını arkadaşlarına anlatıyor.

Çıkan anket çalışmasında düzenli çalışma alışkanlığı, dikkat, ders tekrarı ve sorumluluk duygusuna sahip olma başarıyı artıran faktörler olarak göze çarpıyor. Şanssızlık, dersi anlayamama, dersin zorluğu, öğretmenlerin tutum ve davranışları, ders anlatma yöntemleri, sevilmeyen dersler, güvensizlik, kararsızlık ve dış faktörler ise başarısızlığın nedenleri olarak görülüyor. Bunun yanında ergenlik döneminde olan ortaöğretimde okuyan öğrencilerin bir takım psikolojik sorunlar yaşamaları da başarısızlıklarını etkiliyor. Ankete katılan öğrencilerin yüzde 47'si başarısızlığı dikkat eksikliğine, yüzde 52'si ders tekrarı yapmamasına, yüzde 53'ü düzenli çalışmamasına ve yüzde 45'i de aileden destek görmemeye bağlıyor.

Öğrenciler arasındaki başarısızlığın nedenlerini ortaya koyma açısından önemli bir proje hazırladıklarını ifade eden Tuğhan Ertürk, bununla başarısızlığa neden olan etkenlerin yok edilip başarının artırılmasına dikkat çekmek istediklerini söyledi. Nedenleri, öğrenci gözüyle tespit ettiklerini dile getiren Ertürk, araştırmalarının, çözüm önerileri geliştirilmesine katkı sağlayacağına inandığını belirtti. Oğuzhan Yıldırım ise çalışmada ortaöğretim kademesinde okuyan öğrencileri başarısızlığa sevk eden unsurları ortaya koymaya çalıştıklarını kaydetti.