- Efal-i Mükellefin (Farz,Vacip,Sünnnet ...)

Adsense kodları


Efal-i Mükellefin (Farz,Vacip,Sünnnet ...)

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
GizEmLi_yAzaR
Mon 10 December 2007, 04:32 am GMT +0200
Farz:Farz; yapılması kesin olarak emredilen dini vazifedir. “Namaz kılmak, oruç tutmak ve zekat vermek gibi emirleri farza misal olarak verebiliriz.

     Farz; Farz-ı Ayn ve Farz-ı Kifaye olmak üzere ikiye ayrılır. Farz-ı Ayn; her müslümanın bizzat yapması gereken emirlerdir. Beş vakit namaz kılmak, Ramazan orucu tutmak gibi...

Farz-ı Kifaye ise; müslümanların bütünü üzerinde borç olan, fakat bazılarının yapmasıyla diğerleri üzerinden düşen vazifelerdir. Cenaze namazı kılmak ve selam almak gibi... Farz-ı Kifayeyi hiç kimse yapmazsa orada bulunan bütün müslümanlar mes’ul olur. Mesela bir topluluğa verilen selamı hiç kimse almazsa, orada bulunan herkes mes’ul olur. Bir kişinin alması, oradakileri mes’uliyetten kurtarır. Farzın işlenmesinde sevap, özürsüz olarak terkinde ise uhrevi ceza vardır. Bir farzı inkar eden kimse islamiyetten çıkar.

Vacip: Farz kadar kat’i ve kesin olmasa da, kuvvetli bir dini delile dayanan ve her müslümanın yapması gereken vazifelerdir. Mesela Hanefi mezhebinde kurban kesmek, vitir ve bayram namazlarını kılmak gibi...  Farz gibi vacibinde yerine getirilmesinde sevap, terki halinde de azab vardır. Vacibi inkar eden kimse dinden çıkmaz ama delalette kalır.

     Hanefi mezhebinde, farz ile sünnet arasında vacip gibi bir derece bulunmakla beraber, diğer mezheblerde farzdan ayrı olarak bir vacip hükmü yoktur. farz ile vacip aynı şeydir. Bu mezheblere göre, bir ibadet farz değilse, sünnettir. Mesela Hanefi mezhebine göre vacip olan fıtır sadakası vermek diğer üç mezhebe göre farzdır.

Sünnet veya Mendup:İslam dininin mükelleften gayr-i lazım olarak istediği veya yapanın övüldüğü, terkedenin zemmedildiği şeydir. Bunu işleyenin failine sevap vardır, terkeden cezaya uğramaz. Fakat Hz. Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) tarafından kınama hakedebilir. Hanefiler mendubu içe ayırmışlardır;

a-) Müekked mendup: Cemaatle namaz gibi.

b-) Meşru mendup: Pazartesi ve Perşembe orucu gibi.

c-) Zâid mendup: Hz. Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e yeme, içme, yürüme ve uyku gibi hususlarda uyma gibi.

     Şafii mezhebine göre sünnet; mendup, nafile, müstehap, tetavvu, ihsan ve hasen diye de isimlendirilir.
Müstehab:İşlenmesinde sevap olan, terkinde de günah olmayan Hz. Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in bazan yaptığı şeylerdir.

Mübah:Mübah; yapılmasında veya yapılmamasında dinen hiçbir mahzur olmayan, yani yapılıp yapılmaması serbest bırakılan şeylerdir.

Helal:Helal; yapılması dinen caiz olan, işlenmesinde dini bir mahzur bulunmadığı bildirilen işlerdir.
Haram: Haram; yapılması, yenilmesi, içilmesi, işlenmesi ve kullanılması kesin bir delille yasaklanan şeylerdir.

     Yapılmaması kesin olarak emredilen bir şeyi yapmak haram olduğu gibi, yapılması kesin olarak emredilen bir şeyi yapmamakta haramdır. Namaz kılmamak ve oruç tutmamak gibi... Haram bir fiili işleyen kimse günahkar olur. İnkar eden kimse dinden çıkar. Mesela; “İçki haram değildir” diyen kimse dinden çıkar.

Mekruh: Mekruh; yapılması dinen doğru bulunmayan, terk edilmesi istenen, yapılmaması yapılmasından daha uygun olan davranışlardır. Hanefi mezhebine göre mekruh; Tahrimen ve Tenzihen mekruh olmak üzere iki kısma ayrılır.

Tahrimen mekruh:Harama yakın olan mekruhtur. Vacip olan bir şeyi terketmek gibi. Tahrimen mekruh olan bir şeyi işlememek sevaptır. İşleyenin ise azaba uğrama ihtimali vardır.

Tenzihen mekruh: Helale yakın olan mekruhtur. Namazın sünnet ve adabını terk etmek gibi. Tenzihen mekruh olan bir şeyi terkedene sevap, yapana da azab yoktur, kınama vardır.

Şafii mezhebine göre, mekruh tek çeşittir. Şer’in terkedilmesini kesin ve bağlayıcı olmadan istediği şeydir. Bunu terkeden medhedilir, sevap alır, yapan da zemmedilmez, cezalandırılmaz.

Rükûn: Hanefi ve Şafii mezhebine göre, yapılması farz olan bir fiilin parçasına rükun denir. Mesela rüku namazdan bir rükundur, çünkü ondan bir cüzdür. Kıraatta namazdan bir rükundur, çünkü namazın hakikatinden bir cüzdür.

Şart: Yapılması farz olan, fakat bir fiilin parçası olamayan şeylere şart denir. Bunun misali, abdestin, namazın, namaz vaktinin, kıblenin bilinmesi gibi şeylerdir. Bunlar namazdan hariç olan namazın mukaddimeleridir. Namazın sahih olması için bunların bulunması gerekir. Bundan ötürü bunlara şart denilmiştir.





Sems
Tue 16 February 2010, 11:26 pm GMT +0200
Aralarında bilmediğim terimleri de öğrenmiş bildiklerimide geliştirmiş oldum Saolun Habibuddin hocam.

basiret
Sat 27 March 2010, 08:17 am GMT +0200
rahman razı olsun
konularınız çok güzel mevla emekleriniz mükafatlandırsın her iki alemde de.................amin selam ve dua ile

ehlidunya
Wed 31 October 2012, 08:39 pm GMT +0200
Efali mükellefin farz sünnet vacip mendup haram helal vs ilmihali meseleler rabbim hakkıyla yerine getirenlerden olmayı

nasip etsin inşaallah...

8/A
Fri 21 February 2014, 08:53 pm GMT +0200
Gerçekten bilmediğim bazıları vardı onları da öğrendim devamını getiririm İNŞALLAH...

mevlüdekalınsaz
Sat 22 February 2014, 08:25 am GMT +0200
Çok güzel bir paylaşım olmuş.Rabbim razı olsun...
Sayenizde bilmediklerimizi öğrendik,bildiklerimizi pekiştirdik,eksiklerimizi de tamamladık....
Rabbim bizlere bu bilgileri öğrenmeyi nasip ettiği gibi,layıkıyla yerine getirebilmeyi ve öğrendiklerimizle amel edebilmeyi de nasip eder inşALLAH...

ceren
Sun 9 November 2014, 04:34 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan hocam.Bizleri farz ibadetlerini,sünnetleri,vacipleri yerine getiren salih kullarından eyle inşallah....

saniye
Sun 9 November 2014, 07:50 pm GMT +0200
Rabbim razı olsun mükellefin fiillerinin hükümlerini tekrar etmiş olduk.

ceren
Fri 19 June 2015, 08:45 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Rabbim farzı,sünneti,vacibi hakkıyla uygulayanlar dan eylesin bizleri inşallah ...

yagmur_7-c
Fri 19 June 2015, 08:55 pm GMT +0200
Esselamu aleykum
Dinimizde en onemlileri farz ve vaciplerdir..Cunku bunlarin yapilmamasi durumunda kisiye gunah olarak yansitilir...Ama en guzeli de sunnetlerfir..kisinin daha fazla sevap kazanmasini saglarlar..Rabbimb bunlara adabiyla uyanlarsan ersin nsallah..Rabbim razi olsun...

Bilal2009
Mon 20 July 2015, 10:33 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah,  Bu kavramları öğrenmekMMüslümanların 
vazifesidir.  Rabbim ( celle celaluhu ) bizleri bunları ogrenenlerden eylesin.

ikranur 7d
Tue 21 July 2015, 12:35 am GMT +0200
ve aleykümüsselam ve rahmetullah ve berekatuh.
bu kavramların bazılarını biliyordum. ama bazılarını bilmiyordum. sayenizde öğrendim. Paylaştığınız için Allah (c.c) razı olsun.

Kaan8/B
Fri 7 August 2015, 03:56 pm GMT +0200
Esselamu Aleykum
Bu Sozcukleri Kavramlari Cogunu bilmiordum ogrenmis oldum Allah Razi Olsun

Kevšer
Mon 10 August 2015, 04:14 am GMT +0200
 Paylaşım için Rabbim Razı olsun çok eğitici ve açıklayıcı olmuş.Biz kulların bu kavramları  bilmesi ve hayatına nakşedebilmesi ne hoş olur inşâAllah.

mevlüde06
Sun 6 March 2016, 09:26 pm GMT +0200
Amin ecmain insallah.Allah razi olsun hocam emeginize aaglik.konuyu tekrardan hatielamis pekistiemis olduk insallah

damla6d
Thu 14 April 2016, 06:09 pm GMT +0200
#Esselamu aleykum..Çok uç konular bunlar..Biinmesi kesinlikle gerekli olan konulardır..Mesela farzı vb. bilmeyen bir kişi namazı veya zekatı vb. bilmez..Bu kesinlikle bilinmesi gereken bir konu..Vesilenizle bilmediklerimi de öğrendim..Rabbim razı olsun..#

Edanur 8/D
Thu 14 April 2016, 06:46 pm GMT +0200
Esselamun aleyküm
Farz Allahın kesin kıldığı ve yapmamızı istediği şeylerdir
Sünnet ise Peygamber Efendimiz (s.a.v) in yaptıgı ve bizimde yapmamızı istediği şeylerdir
Allah c.c razı olsun

ceren
Thu 14 April 2016, 09:05 pm GMT +0200
Aleykümselam.Farz Allahın insanlara emir ettiği ve zorunlu kıldıklarıdır.Vacip peygamber efendimizin uyguladıkları ve farza yakın olan ve yapılması zorunlu olanlardır.Sunnet peygamber efendimizin uyguladıklarıdır.Rabbim bizleri hem farzı hem sunneti hemde vacibi uygulayan ve hakkıyla yerine getiren kullardan eylesin inşallah..

Yağmur Gümüş
Fri 15 April 2016, 01:03 pm GMT +0200
Bismillah...
Gerçekten de hepsi de çok güzel açıklanmış. En ince detaylarıyla öğrenmiş olduk.
Allah cc. razı olsun.

neslihan
Fri 15 April 2016, 02:11 pm GMT +0200
Her müslümanın bilmesi gerekir sorumluluklarını ve ona göre yaşamını devam ettirmelidir çünkü bizler bu dünyaya başıboş bırakılmak için gönderilmedik bizim vazifemiz var, Rabbim herkese hakkıyla bu vazifeleri uygulayabilmeyi nasip eylesin.

RAMAZAN 7/D
Fri 15 April 2016, 07:32 pm GMT +0200
Önemli kavramlar . Karıştırılabiliniyor bazen , inşALLAH iyice öğreniriz. Yeni birkaç kavram öğrendik ALLAH cc razı olsun .

Rüveyha
Sun 17 April 2016, 05:29 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam.Âmin ecmain İnşaAllah..Farz vacip sünnet konularını çok iyi idrak etmemiz gerekiyor İnşaAllah..Rabbim ilmimizi artırsın,amil kılsın İnşaAllah

Mustafa Bahri
Tue 3 May 2016, 02:42 pm GMT +0200
Bugün  regaib kandili , hepimizin regaip kandilini kutlarım.

HALACAHAN
Tue 11 April 2017, 12:22 pm GMT +0200
Selamunnaleykum Yakın zamanda okuduğum bilgilerimi hatirlamama vesile oldunuz Allah razı olsun

Esma korkmaz koü
Tue 29 January 2019, 12:50 am GMT +0200
Her mükellefin bilmesi gereken önemli konular her detayını bilmemiz gerekiyor ki görev ve sorumluluklarımızı tam idrak edip kulluk görevimizi yerine getirebilelim..