- Ebû Zer el Ğıfârî

Adsense kodları


Ebû Zer el Ğıfârî

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Thu 9 June 2011, 03:35 pm GMT +0200
 
10 - Ebû Zer el-Ğıfârî.



Künyesi budur; adı Cundeb b. Gunâde'dir. Ğıfâr kabîiesinden olan dedesi Gunâde'ye nisbet edilmiştir; Kinân oğullarmdandır. Ebû Zer, Rasûl-i Ekrem'e peygamberlik gelmeden önce de ibâdet ile meşgul olurdu. İslâm'a ilk girenlerin beşincisidir. Ancak Hen­dek harbinden sonra hicret etme imkânını bulabilmiştir. Allah yolunda kendini kınayanlara aldırmamak ve acı da olsa hakkı söylemek üzere Rasûl-i Ekrem'e bey'at edenlerdendir.

Ebû Zer (r.a.), ertesi günü yiyecek bir şey bırakmayacak kadar zâhid idi. Hz. Osman'ın hilâfeti zamanında bir ney'î mâlda sosyalizmi müdâfaa etmeye başladı. Kendini buna sevk eden şey, son derece hassas insanî şuuru ve büyük takvası idi. Fakat Osman b. cAffân, Ebû-Zer'in bu tutumunu beğenmedi ve onu Rebeze'ye nefyetti. H. 32'de ve yine Osman b. 'Affân'ın hilâfeti sıralarında vefat edene kadar orada kaldı. Namazını tesadüfen Rebeze'den geçmekte olan Abdullah b. Mes'ûd kıldırdı. Hz. Ömer, Abdullah b. Abbâs, Abdullah b. Örher ve diğer sahâ-bîlerden hadîs rivayet etti. Ebû Zer'den hadîs rivayet edenler ise: el-Ahnef b. Kays, Âbdurrahmân b. Ganem, Atâ ve diğerleridir. Esahhu'l-esânîdi, Şamlıların: tarikiyle rivayet ettiği isnâdd Ebû Zer'den 281 hadîs rivayet edilmiştir.[1182] 


[1182] Ebû Zer'in terceme-i hâli için bk. el-lsâbe, c. VII, s. 60; Îbnu Sa'd, Tabakât c. IV, s, 161-175; Hılyetu'l-evliyâj c. I, s. 156.

Dr. Subhi es-Sâlih, Hadis İlimleri ve Hadîs Istılahları, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları: 320-321.