- Ebû Musa el-Eş'arî (Radiyallâhü anh)'den

Adsense kodları


Ebû Musa el-Eş'arî (Radiyallâhü anh)'den

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Mon 12 December 2011, 04:39 pm GMT +0200
Ebû Musa el-Eş'arî (Radiyallâhü anh)'den

4277) "... Ebû Musa el-Eş'arî (Radiyallâhü anh)'den rivayet edildiğine göre; Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

Kıyamet günü insanlar üç defa Allah'a arzolunacaklar (yâni hu­zurda sorguya çekilecekler). İki arz (yâni sunuş) mücâdele ve maze­retlerden ibarettir. Üçüncü sunuşa gelince (insanların işledikleri amellerin yazılı olduğu) defterler o zaman ellere uçacaklar (yâni hız­la verilecektir). Artık (defteri) kimisi sağ eliyle tutacak ve kimisi sol eliyle tutacaktır."

Not: Zevâid'de şöyle denilmiştir : Senedin râvileri güvenilir zâtlardır. Fa­kat sened munkatidir (yâni kopuktur). Çünkü el-Hasan, Ebû Musa'dan hadis işitmemiştir. Bu durumu Ali bin el-Medini, Ebû Hatim ve Ebû Zur'a söylemişlerdir. Tirmizl de bu hadisi el-Hasan aracılığıyla Ebû Hüreyre (R.A.)'den rivayet ederek  EI-Hasan'ın Ebü Hüreyre R.A.)'den hadis işitmemesi açısından bu hadîs sahih de­ğildir, demiştir.[154]

 

İzahı
 

A i ş e (Radıyallâhü anha) "nın hadisini Buhâri, Müslim ve N e s â î de rivayet etmişler. Bu hadîs, mahşer gününün şidde­tini, erkek - kadın tüm insanların anadan doğma gibi bütün vücud-larının çıplak ve yalınayak olduklarını ve herkesin kendi derdiyle meşgul olması sebebiyle başkasının hâline bakacak durumu olmaya­cağını ifâde eder.

Ebû M û s â (Radıyallâhü anh)in hadîsini A h m e d de rivayet etmşitir. T i r m i z î de "Ebvâbu Sıfati'l-Kıyâme" bölümü­nün "Bâbu Mâ Câe Fİ'l-Ard" babında Ebû Hüreyre (Radıyalîâhü anh)'den rivayet etmiştir.

Tuhfe yazarı Tirmizi 'nin şerhinde bu hadisi açıklarken özetle şu bilgiyi verir:

Yâni insanlar kıyamet günü Allah'ın huzurunda üç defa sorgu­ya çekilirler. Birinci defada insanlar kendilerini savunurlar ve peygamberin tebliğlerinden haberimiz yoktur, diyerek Allah ile münaka­şa etmeye girişirler. İkincisinde insanlar suçlarını itiraf ederek, bilmiyerek, yanılarak ve unutarak suç işledik gibi lâflarla mazeretler ileri sürecekler. Fakat iş bununla bitmiyecek. Üçüncü defa sorguya çekilirken herkesin amel defteri eline hızla verilecek, defterler âde­ta kuş gibi uçarcasına aniden ellerde bulunuverecektir. Cennetlik olanların defterleri sağ ellerine verilecek ve cehennemlik olanların defterleri de sol ellerine verilecektir. Bu bilgi el-Mirkat'tan naklen ve­rilmiştir.

El-Fetih yazarı da bu hadisi naklettikten sonra: T i r m i z İ, e 1 - H a k îm demiş ki: Mücâdele ve münakaşa ile geçen sorgu bö­lümü kâfirlere mahsustur. Çünkü kâfirler Rablerini tanımazlar ve münakaşa etmekle kurtulacaklarını sanırlar. Mazeretlere âit sorgu ise Allah'ın peygamberleri haklı çıkarması ve görevlerim yaptıkla­rını belirtmesiyle geçecek. Bu celsede, insanların bir kısmının küfür üzerinde kalmaları hususunda peygamberlerin bir kusuru bulunma­dığı ve peygamberlerin bu koruda mazur görüldükleri Allah tarafın­dan beyân buyurulacaktır. Üçüncü sunuş, mü'minlere aittir. Buna büyük arz denilir, diye bilgi vermiştir.

 


ceren
Sun 11 February 2018, 07:11 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Rabbim bizleri ömrünü ahiretini kazanmak için yaşayan ve kıyamet günü yüzü ağıran ve rahmete erişen cehennem azabından kurtulan kullardan olalım inşallah...

Sevgi.
Mon 12 February 2018, 12:49 am GMT +0200
Aleyküm Selam. Herdaim Rabbimizin Rızasına uygun yaşıyanlardan olalımki mahşer gününde huzuruna gittiğimiz zaman mahcup olmıyalım inşaAllah

Bilal2009
Wed 21 February 2018, 04:38 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri doğru yoldan ayırmasın Rabbim paylaşım için razı olsun