- Ebû dâvûd es sicistânî

Adsense kodları


Ebû dâvûd es sicistânî

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Fri 4 February 2011, 01:33 pm GMT +0200
3. Ebû Dâvûd Es-Sicistânî:


Üçüncüsü Ebû Dâvûd es-Sicistânî’dir (ö. 275/888). Bunun da himmeti, fukahâ arasında dolaşan ve onlar tarafından delil olarak kullanılan, çeşitli beldelerdeki ulemâca üzerine ahkâm bina edil­miş olan hadisleri [771] toplamaktı. Böylece Süneriini tasnif etti ve onda sahîh, hasen, leyyin ve amele elverişli hadisleri topladı.

“Ulemânın, terki üzerinde görüşbirliği ettikleri hadisleri kita­bıma almadım.” diyen Ebû Dâvûd, eserinde zayıf hadis varsa, za­yıflığını açıklamış, gizli bir illeti bulunanlara, bu ilimle uğraşanla­rın anlayabileceği bir şekilde işarette bulunmuştur. Her hadisin başına, herhangi bir âlimin o hadisten çıkardığı hükmü, ya da görüşü başlık olarak koymuştur. İşte bu özelliği sebebiyledir ki, Gazzâlî ve daha başkaları, onun kitabının müctehid için yeterli ol­duğunu söylemişlerdir.

 

4. Ebû İsâ Tirmizî:
 

Dördüncüsü Ebû İsâ Tirmizî’dir (ö. 279/892). Öyle gözüküyor ki Tirmizî, Buhârî ve Müslim’in açıklama ve müphem bırakma yol­larıyla, Ebû Davud’un, her mezhep sahibinin görüşünü içeren ha­disleri toplama yolunu beğenmiş ve bu iki yolu birleştirerek, ayrı­ca sahabe, tabiîn ve çeşitli belde fukahâsınm görüşlerini eklemiş, bunun sonucunda cami bir kitap vücuda getirmiştir. Hadis tarikle­rini güzel bir şekilde ihtisar etmiş; birini zikredip diğerlerine işa­retle yetinmiştir. Her hadisin durumunu açıklamış ve onun sahih, hasen, zayıf, ya da münker olduğunu söylemiş, zayıflık yönünü de belirtmiştir. Böylece hadis talibinin, neyin ne olduğunun bilincin­de olmasını, itibar için elverişli olanlarını, öyle olmayanlarından ayırabilmesini amaçlamıştır. Yine o, hadisin müstefîz ya da garîb olduğunu söylemiş, sahabe ve çeşitli beldelere mensup fukahanm görüşlerini zikretmiş, râvîlerden isminin bilinmesine ihtiyaç duyu­lanların isimlerini, künyesinin bilinmesine ihtiyaç duyulanların künyesini zikretmiş, ilim adamları için hiçbir kapalılık bırakma­mıştır. Bunun için onun eseri hakkında: “Müctehid için yeterli, mukallid için fazla (muğnî)” denilmiştir.

 

B) Re’y Ehli Ve Özellikleri:

 

Gerek İmam Mâlik ve Süfyân döneminde ve gerekse daha sonraki dönemlerde şimdiye kadar anlattığımız hadis ehline karşı­lık bir başka grup daha ortaya çıkmıştır.



[771] Kısaca ahkâm hadislerini. (Ç)