- Dumansız günlere büyük destek

Adsense kodları


Dumansız günlere büyük destek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
melek24
Thu 9 July 2009, 09:09 pm GMT +0200
Türkiye'de 16 ilde yapılan ankete göre, 19 Temmuzda yürürlüğe girecek olan restoran, bar, kafe ve kahvehanelerdeki sigara yasağına katılımcıların yüzde 90'ı destek veriyor.


Taksim'deki Eresin Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında, Quirk Global Strategies şirketinin yaptığı anket sonuçlarını açıklayan Dünya Sağlık Örgütü Ulusal Tütün Kontrolü Program Sorumlusu Dr. Toker Ergüder, 27-30 Haziran tarihleri arasında rastgele seçilen 16 ilde 600 katılımcıyla yapılan ankete göre, halkın sigara dumanı konusunda bilinçlendiğinin ortaya çıktığını söyledi.

Ergüder, ''Ankete katılanların yüzde 90'ı dumansız hava sahası yasasının 19 Temmuzda yürürlüğe girecek olan ikinci etabına destek veriyor. Sadece yüzde 10'luk grup yasanın genişletilmesine karşı'' dedi.

Sigara içenlerin yüzde 69'unun, içmeyenlerin de yüde 98'inin sigara yasağı fikrini desteklediğini ifade eden Ergüder, katılımcıların yüzde 95'inin de 2008 Mayıs ayında yürürlüğe giren ve kapalı alanlarla birlikte iş yerlerinde sigarayı yasaklayan birinci aşamasını desteklediğini kaydetti.

Ergüder, Türkiye'de 17-20 milyon arasındaki sigara içen insan olduğunu, 15 yaşın üstündeki her 3 kişiden birinin sigara içtiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Kadınların yüzde 90'u, erkeklerin de yüzde 86'sı kanuna destek veriyor. Yine restoran gibi yerlere gidenlerin yüzde 82'si de 19 Temmuzda başlanacak yasağa destek veriyor. Katılımcıların yüzde 86'sı, bu kanun çıktıktan sonra lokanta ve kahvehanelere gideceğini söylüyor. Çünkü sigara içilmediği için otobüse binmeyen yok. Yüzde 89'u kamusal alanların dumansız kalması için yasanın uygulamasının çok önemli olduğuna işaret ediyor.''

Yeni uygulama ile içenlerin yanın da lokanta sahiplerine de ceza kesileceğini belirten Ergüder, dünyadaki hiç bir klima sisteminin sigara dumanının zararlı etkilerini temizlemediğini anlattı.

Ergüder, dünyadaki ülkelerin hedefinin, bu tür yasaklarla sigara içme oranını yüzde 20'ye düşürmek olduğunu, Türkiye'nin hedefinin de yasal düzenlemelerle bunu yapmak olduğunu kaydetti.

Ev ve otel odalarının sigara yasağını kapsamadığını, hapishaneler ve yaşlı bakımevleri için de özel sigara odaları yapılacağını ifade eden Ergüder, Türkiye'de her yıl 200 milyar doların sigara için harcandığını, Sağlık Bakanlığının bütçesinin ise 6.5 milyar dolar olduğunu, sigara nedeniyle ortaya çıkan hastalıklar için 3.5 ile 4.2 milyar doların harcandığını kaydetti.


-''YASA ETLİKİ OLDU'' DİYENLERİN ORANI, YÜZDE 71-

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Bülent Karadağ da sigara dumanın çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini anlattı. Çocuklarda beyin tümörü, kan kanseri riskini ve solumun yolu hastalıklarını artıran sigara dumanının kapı ve pencere açma ile yok olmadığını ifade eden Karadağ, tüm kanserlerin yüzde 30'unun, kanserlerdeki ölümün de yüzde 50'sinin sigara dumanından kaynaklandığını söyledi.

Anketin diğer sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 71'inin yürürlükte olan yasanın dumansız bir çevre sağlamada etkili olduğunu, katılımcıların yüzde 54'ünün restoran, kafe ve barlarda yasanın uygulanmayacağından endişe duyduğunu, yüzde 13'lük bir kesimin de mekanlarından müşteri kaybedeceğini düşünüyor.

Ankete katılanların yüzde 49'unun hiç sigara kullanmadığı, yüzde 23'ünün bıraktığı, yine yüzde 23'ünün de her gün sigara içtiği gözlendi.