- Duha namazı

Adsense kodları


Duha namazı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Wed 24 November 2010, 11:26 am GMT +0200
3. Duha Namazı:
 

Duhâ namazı, müstehap ibadetlerdendir. Bu evvâbîn/tövbe edenlerin, Allah'a çokça yönelenlerin namazıdır. Bu namaz, vü­cuttaki bütün âzâ ve eklem yerlerinin sadakasıdir.

Peygamberimiz {sallalîâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuş­tur; 'Her bir âzâ ve eklem yeriniz için, sabahladığınızda sadaka vermeniz gerekir. Her tesbîh sadakadır. Her hamd sadakadır. Her tehlîl sadakadır. Her tekbir sadakadır.[712] İyiliği emretmek sadakadır. Kötülükten alıkoymak sadakadır. Bunların tamamı için duhal kuşluk vaktinde kılman iki rekât yeterlidir. [713]

 
Duhâ Namazının Vakti:
 

Duhâ namazının vakti, güneş doğup bir mızrak boyu yük­seldikten sonra başlar, öğle namazı vaktinin biraz öncesine kadar devam eder.

Duhâ namazını, güneş iyice yükselip, sıcak artınca kılmak daha faziletlidir. Çünkü Peygamberimiz (sallalîâhu aleyhi ve sel­lem) 'Evvâbîn namazı günün aydınlığında, deve yavrularının ayaklan yandığı vakittir.[714] Yani, kumların sıcaklığı artıp, deve yavrularının ayaklarını yaktığı vakittir. Burada sıcaklığın şiddeti kastedilmektedir.

 
Duhâ Namazının Rekâtı:
 

Duhâ namazı en az iki rekâttır. Müstehap olan sekiz rekât veya daha fazla kılmaktır.

Ümmü Hânî (radiyallâhu anhâ) anlatıyor; 'Peygamber (sal­lalîâhu aleyhi ve sellem) Mekke'nin fetih günü, evinde gusül abdesti aldı ve sekiz rekât namaz kıldı.[715] Sekiz rekâttan daha fazla kılmak da meşrudur.

Muâze anlatıyor; Âişe (radiyallâhu anhâ)'ya 'Peygamber (sallalîâhu aleyhi ve sellem) Duhâ namazı kılıyor muydu?' diye sordum; 'evet, dört rekât kılıyordu ve dilediği kadar da artırıyor­du' dedi. [716]

[712] Teşbih, «subhânallah»; Hamd, «elhamdülillah»; Tehlîl, «Lâ İlahe İllallah»; Tekbir, «Allahıı Ekber» demektir. (Çev.)

[713] Müslim, 720; Ebû DâvÛd, 1271.

[714] Müslim, 748.

[715] Buhârî, 1176; Müslim, 336.

[716] Müslim, 719.