- Doğumdan 3 ay sonra mutlaka işitme testi

Adsense kodları


Doğumdan 3 ay sonra mutlaka işitme testi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
melek24
Tue 1 September 2009, 10:39 pm GMT +0200
Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Ramazan Canural, bebeğe doğduktan sonra üçüncü ayına kadar mutlaka işitme taramasının yapılması gerektiğini söyledi.


Denizli Devlet Hastanesi Yenidoğan İşitme Tarama Ünitesi'nde, son 8 ayda 4 bin 902 bebek taramadan geçirildiği belirtildi. 2005 yılında 26 ilde ve 33 hastanede başlayan Ulusal Yenidoğan İşitme Tarama Kampanyası kapsamında, Denizli Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan Yenidoğan İşitme Tarama Ünitesi'nde, 2005 yılında 3 bin 304, 2006'da 4 bin 331, 2007 yılında 5 bin 253 ve 2008 yılında 6 bin 9 bebeğe işitme tarama testi yapıldığı belirtildi. Tüm bu yıllarda taramadan geçen 91 bebeğin, ileri tetkik için Pamukkale Üniversitesi'ne sevk edildiği, 14 bebekte işitme kaybı olduğu tespit edildi.

Bebek doğduktan sonra üçüncü ayına kadar mutlaka işitme taramasının yapılması gerektiğini belirten Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Ramazan Canural, bebekte hafif işitme kaybının konuşmayı öğrenmede gecikmeye neden olabileceğini söyledi. Bebeğe işitme tarama testi yaptırmayan ebeveynlerin Yenidoğan İşitme Tarama Ünitesi'ne başvurmasını isteyen Canural, "Çünkü çocuğun ruhsal, zihinsel, işitsel ve akademik becerilerinin gelişimi için işitme oldukça önemli. Ne kadar ağır işitme kaybı olursa olsun, bir çocuğun yaşıtlarına yakın konuşabilmesi için tanısının konması, işitme cihazı kullanmaya başlaması ve eğitime başlatılmasının doğum sonrası ilk 6 ayda gerçekleştirilmesi gerekir. Bu nedenle işitme kaybına sebep olan bir hastalık, erkenden tanınarak ilaç veya cerrahi tedaviyle giderilmelidir. İşitme kayıplı çocuğa gerekli olduğu anlaşıldığı takdirde, yararlanacağı işitme cihazlarıyla konuşma sesleri iletilmezse, hafif bir işitme kaybının bile konuşmayı öğrenme kapasitesine olumsuz etkisinin olabileceği ve konuşmayı öğrenmede gecikmeye neden olabileceği bilinmelidir" dedi.

İHA