- Doğu ile batı arası kıble sayılır

Adsense kodları


Doğu ile batı arası kıble sayılır

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Sun 13 November 2011, 03:37 pm GMT +0200
Bölüm: 256
Doğu ile batı arası kıble sayılır



342- Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Doğu ile batı arası kıble sayılır.” (İbn Mâce, İkame: 60)

343- Ebû Ma’şer (r.a.)’den de benzeri bir hadis rivâyet edilmiştir.

 Tirmîzî: Ebû Hüreyre hadisi değişik şekillerde de rivâyet edilmiştir. Bazı ilim adamları Ebû Ma’şer’i hafızası yönünden tenkit etmişlerdir. İsmi Necîh olup Haşim oğullarının azatlı kölesidir. Muhammed diyor ki: Ben ondan bir şey rivâyet etmem fakat insanlar rivâyet ediyorlar. Yine Muhammed diyor ki: Abdullah b. Cafer el Mahremî’nin Osman b. Muhammed el Ahnesî, Saîd el Makburî ve Ebû Hüreyre’den yaptığı rivâyet Ebû Ma’şer’in rivâyetinden daha kuvvetli ve sahihtir.

344- Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Doğu ile batı arası kıble sayılır.” (İbn Mâce, İkame: 56)

 Tirmîzî: Bu hadis hasen sahihtir.

Abdullah b. Cafer’e “Mahremî” denmesinin sebebi Misver b. Mahreme’nin oğlu olmasındandır.

“Doğu ile batı arası kıble sayılır” hadisini Rasûlullah (s.a.v.)’in ashabından pek çok kişi rivâyet etmiş olup Ömer b. Hattâb, Ali b. ebî Talib ve İbn Abbâs bunlardandır.

İbn Ömer şöyle derdi: Batıyı sağ tarafına doğuyu da sol tarafına alırsan bu ikisinin arası kıble sayılır. Kıbleyi araştırdığında böyle yapabilirsin İbn’ül Mübarek ise diyor ki: “Doğu ile batı arası kıble sayılır.” Hadisi doğulular içindir, Merv’liler için sola dönmek gerekir yani her bölgeye göre kıble yönü değişik olacaktır.

Bölüm: 257

Bulutlu havada kıble yönünden başka bir yöne doğru namaz kılmanın durumu


345- Abdullah b. Âmir b. Rabia babasından rivâyet ederek şöyle demiştir: Karanlık bir gecede Rasûlullah (s.a.v.) ile beraber bir yolculukta idik. Kıblenin ne taraf olduğunu tespit edemedik, her birimiz değişik yönlere doğru namaz kıldı. Sabah olunca durumu Rasûlullah (s.a.v.)’e aktardık bunun üzerine şu ayeti kerime nazil oldu: “Doğu da batı da Allah’ındır. Nereye dönerseniz dönün, Allah’a dönmüş olursunuz. Şüphesiz Allah’ın imkanları ve bilgisi sınırsızdır.” (2 Bakara 115) (İbn Mâce, İkame: 56)

Tirmîzî: Bu hadisin senedi böyle değildir. Bu hadisi sadece Eş’as b. Semman’ın rivayetiyle bilmekteyiz. Bu kimsenin de hadis konusunda zayıf olduğu söylenmiştir. Yine de ilim adamlarının çoğunluğu bu hadise göre amel etmekte olup şöyle demektedirler: “Bulutlu havada kıbleyi şaşırarak namaz kılınsa sonra başka tarafa doğru kılındığı belli olsa kılınan namaz caizdir.” Sûfyân es Sevrî, İbn’ül Mübarek, Ahmed ve İshâk bunlardandır.



yagmur_7-c
Wed 3 August 2016, 10:35 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
Bazı koşullar dolayı insanlar tam kıblenin yönünü bulamayabilirler....Nereye dönerlerse Allah onların namazını kabul eder..Doğu da batı da Allah'ındır...Önemli olan kalpteki iman duygusudur...Rabbim iman duygumuzu artırsın inşallah...

RAMAZAN 7/D
Thu 4 August 2016, 06:28 pm GMT +0200
Ve Aleykümüs Selam . Kıbleyi tesbit etmek için imkanlarımız yetersiz olursa ne tarafa doğru namaz kılarsak kılalım ALLAH cc 'a  yönelmiş oluruz.  Doğu ile batı arası kıble sayılırmış .

ALLAH cc razı olsun

Bilal2009
Thu 4 August 2016, 07:40 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah. Elhamdülillah bu zamanda kıbleyi rahatlıkla tesbit edebiliyoruz. Rabbim paylaşım için razı olsun.

ceren
Thu 4 August 2016, 08:09 pm GMT +0200
Aleykumselam.Dogu ile bati arasinda kible sayilirmis.Rabbim razi olsun bilgilerden kardesim...

Mustafa/Samed
Wed 23 November 2016, 06:48 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Doğu ile batı arası kıble sayılırmış. Paylaşım için Rabbim razı olsun.