- Doğru Bir Anlayış

Adsense kodları


Doğru Bir Anlayış

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Mon 13 August 2012, 01:54 pm GMT +0200
7- Doğru Bir Anlayış Ve İyi Bir Takdir Gücü­ne Sahip Olmak

Bu şart, yukarıdaki bilgileri kullanmak ve gerçek görüşleri saçma olanlardan ayırdetmek için bir vâsıtadır. Bu şartı, el-Esnevî, şöyle anlatır:

"Müctehidin tariflerle burhanların şartlarını, bunların öncüllerinin nasıl sıralandığını, ken­di görüşünde hatâya düşmemek için bu mukaddimelerden giderek istediği neticeye nasıl ulaşacağını bilmesi şarttır."

Burada el-Esnevî, âdeta müctehidin Mantık bilmesini şart koşmaktadır; çünkü tarifleri, burhanları ve mukadimleri bilmek, Mantık il­minin konusuna girmektedir. Diğer taraftan Mantık ilmi bilginler arasında tartışmalara yol açmıştır. Bazı bilginler, Mantık ilminden hoşlanmazlar. Hattâ İbni Teymiyye, Mantık'ı tenkid için bir eşer yazmıştır. Sanırız ki müctehid için Mantık ilmini şart koşmayanlar, sahâbî ve tabiîlerin fakihleriyle müctehid imamlar fıkhı içtihadlarda bulunurlarken, he­nüz Mantık ilminin tercüme edilip Arap-İslâm dünyasına yayılmamış olduğunu gözö­nüne alarak böyle düşünmüşlerdir.

Biz de müctehid için Mantık ilmini şart koş­mayanlara katılıyoruz; ancak Mantıkla uğraş­manın haram olduğuna kani değiliz. Hattâ Mantık aklî bir ilim olarak kültürü kuvvetlen­dirir. Tartışma esnasında kişiye büyük bir yardımcı olur. İnsana sağlam bir ölçü verir. Hakikatleri savunurken yardım eder. Gerçi, şer'î hükümler çıkarırken sırf Mantığa dayan­mak asla doğru olmaz. Müctehid için Mantık ilmini şart koşmamakla beraber, İmam Şafiî'ye uyarak, müctehidin hakikatleri kav­ramak için doğru bir anlayışa ve keskin bir görüşe sahip olması gerektiğini söylemek is­teriz.