- Dizleri üzerine çömelen kimse

Adsense kodları


Dizleri üzerine çömelen kimse

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Thu 16 December 2010, 04:17 pm GMT +0200
(563) Dizleri Üzerine Çömelen Kimse
 


1184— Enes ibni Malik anlatmıştır;

—  Peygamber (Sav) ashaba  öğle  namazını  kıl­dırdı. Selâm verince minbere çıkıp ayakta durdu; kıyameti anlattı. Bir de orada büyük şeyler olacağım anlattı. Sonra şöyle buyurdu:

«Kim bir şey ısormak isterse, orni sorsun. Vallahi, bu yerimde durdu­ğum müddetçe bana hangi şeyi sorarsanız, sîze lıabcr vereceğim.» En es demiştir ki, insanlar bu sözü (gazap içinde) Resülüllah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) 'den işittikleri sftman. çokça ağladılar.- Resülüllah (Sav) de: «Sorunuz!» demeyi çok tekrarlıyordu. Bunun üzerine Ömer (Radiyallahu anh) iki dizi üzerine çöküp :

—  (Ey Allah'ın Resulü!  Üzülme,)   biz Allah'ı Rab,  İslâm'ı  din ve Muhammed'İ Peygamber olarak kabul edip, buna razı olduk, dedi. Ömer  (Rodİyallahu'anh)   bunu   söyleyince,   Resul üll'ah   (Sav) sükût etti; sonra Resûlülhıh (Sav)  şöyle buyurdu:

«{Münafıklara azap) yakındır... Şimdi ise , Mulhâmmed'in canı kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki. ben (az önce) namaz kılarken şu duvarın yüzünde Cennet île Cehennem bana arzediUp gösterildi. Hayır ve şer hususunda frugütv gibisini! görmedim.»[1100]

 

Bu Hadîs-i Şerifin bize öğüt veren birçok yönleri vardır, önce bu bö­lümde getirilmesindeki sebep, oturuşlarda edebe uygun olan şekilleri gös­termektir. İlim ve takvası yönünden hürmete lâyık bîr kimse huzurunda diz ustu oturarak konuşmanın tevazu ve teslimiyete en uygun bir oturuş şekli olduğunu Hz. Ömer "in bu hareketinden öğrenmiş olu­yoruz. Diğer taraftan Hz. Peygamberin buradaki beyanlarında mevcut hik­metlerin bîr kısmını Tecrîd mütercimi Ahmed Nairn Efendiden dinle­yelim :

«Münafıklardan bazı kimselerin, ResûlüIİah (Sav) ı güya .cevabından aciz bırakacak sorular hazırladıkları Peygam­ber'in kulağına gelince, haklı olarak gaz_aplanmışlar ve gazap eseri de mübarek yüzlerinde belirmiş olduğu halde «İstediğinizi sorunuz!» diye ısrar buyuruîmuşfu.

Hazırda bulunanların bayie ağlayıp lığlanmalarına, o günkü hutbede kıyamet gününün büyük ahvaline dair duydukları haberler kadar, Peygam­berin öfkelenmesi yüzünden, üzerlerine Allah tarafından azabın inmesin­den korkmaları da sebep olmuştur. Nitekim geçen ümmetlerin Peygamber­lere karşı muhalefetlerinden dolayı nice nice azaplara tutuldukları, Kur'ân-ı Kerîmin İbret veren kıssaları ve belâğatlı ifadeleriyle malûmları olmuştu.

Bu Hadİs-i Şerifte Cennet iie Çehennem'in bugün yaratılmış bulunduk­larına delâlet vardır. Âhiret âleminin varlığı ve İnsanoğlunun karargâhı olan nimet yeri Cennet ile azab yeri olan Çehennem'in o hayret veren ge­nişlikleri, karşıda duran bir duvar boyunca ibret gözüne görünmesinde ise, aklımızın çözemeyeceği birçok esrar olsa bile, vukuunu uzak sayacak bir şey yoktur.

Âdetimiz olan görme isi, bundan daha az garip midir? Huduf ve ge­nişliğini aklımıza sığdıramadığımız bu madde âlemi, göz bebeğimizin ar­kasındaki sarı tabakanın o daracık yüzeyinde şekillenip de idrakimizin çer­çevesine girmiyor mu? O dar sahaya şu görülen âlemin nasıl sığdığına da aklımız ermiyor. Fakat bu âlemi, arzı İle, semavatı ile, boşluğu ile, yıldız ve gezegenleri ile bilfiil görüp durduğumuz için tecrübemizi inkâr etmeye mecalimiz kalmıyor. Öteki .(âhiret) âlemini de görmeyi mümkün kılan bîr görme duygusunun insan cinsinden bazı seçkin kimselerde yaratılmış ol­duğunu inkâr için elde tecrübeye dayanan hiç bir delil ve aklımız yoktur; olamaz da...» [1101]


[1100] Buhârî:  f96) Kitabu'l-îtisam,  (3.) Bab. Müslim:  (43). Kitabu'L-Fezall, Hadîs ;  136. Fadlu'llah: C. II, s. 592-595.

A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 2/546-547.

[1101] A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 2/547-548.


Bilal2009
Thu 6 June 2019, 06:02 pm GMT +0200
Esselamü aleyküm Peygamberimizin yolundan ayırmasın Rabbim paylaşım için razı olsun

gulsahkilicaslan
Fri 7 June 2019, 08:40 am GMT +0200
Allah razı olsun selam ve dua ile...

Melek Nur Çelik koü
Fri 7 June 2019, 11:23 pm GMT +0200
Okumamıza vesile olanlardan Allah razı olsun..