- Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Macaristanlı Bakan Soltezs ile görüştü

Adsense kodları


Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Macaristanlı Bakan Soltezs ile görüştü

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
halim
Wed 8 April 2015, 10:40 pm GMT +0200
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Macaristanlı Bakan Soltezs ile görüştü

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez,  Macaristan İnsan Kaynakları Bakanlığı Kiliseler, Azınlıklar ve Sivil İşler Devlet Bakanı Miklos Soltesz ve Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Gábor Kiss ile makamında görüştü.

Türkiye ile Macaristan arasındaki ilişkilerin ileri seviyede olmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu belirten Diyanet İşleri Başkanı Görmez, birlikte yaşama hukukunun ilkelerinden söz etti.

Günümüzde küreselleşme olgusuyla birlikte farklı dinlerin, kültür ve medeniyetlerin içi içe yaşadığını, dünyanın adeta küçük bir köye dönüştüğünü hatırlatan Başkan Görmez, buna rağmen, eşzamanlı olarak çok kültürlü hayat tarzına katlanma noktasında zayıflıkların bulunduğuna temas etti. Bu durumun üzüntü verici olduğunu kaydeden Başkan Görmez şöyle devam etti:

“Ortak evimiz ve yurdumuz olan dünyayı, barış içerisinde imar edebilme noktasında, bütün siyaset adamlarına, bilim adamlarına, düşünce insanlarına büyük görevler düştüğü gibi din adamlarına, dini kurumlara da büyük görevler düşmektedir. Dolayısıyla bu dengeyi, birlikte yeniden kurmak zorundayız.  Diyanet İşleri Başkanlığı, bu çabalar içinde olan bir müessesedir. Yaklaşık 40 yıldır Avrupa’nın her ülkesinde de çalışmaları olan bir müessese. Bu 40 yıllık tecrübede barışı tesis etme konusunda Diyanet İşleri Başkanlığının çok büyük çabaları olmuştur ve bugüne kadar o toplumlara, bu çalışmalardan dolayı hiçbir olumsuzluk yansımamıştır.”

“Nitelikli Birliktelik” için gerekli 3 şart

Farklı inanç ve kültürlerin birlikte barış içinde yaşamasında “nitelikli birliktelik” kavramı üzerinde duruyoruz. Nitelikli birlikteliğin 3 şartı vardır. Birincisi din ve inanç özgürlüğü. Bu özgürlük, insanın en derununda yatan değerleri ifade eden bir özgürlüktür. Her özgürlük dünya hayatıyla sınırlıdır. Ancak inanç özgürlüğü ahireti ve ebedi hayatı da içine alan bir özgürlüktür. Nitelikli birlikteliğin ikinci şartı, insanların mabetlerinde ibadetlerini özgürce yapabilmeleridir. Bizim yaklaşık 5 asır camiyi, kiliseyi, sinagogu yan yana, birlikte yaşatabilmiş ortak bir tarihimiz vardır. İnanç topluluklarının mabetlere sahip olmaları ve ibadetlerini orada özgürce yerine getirebilmeleri, oradaki nitelikli birlikteliği artırır. Nitelikli birlikteliğin üçüncü şartı ise, bilimsel ortamlarda sağlıklı din eğitimidir. Bilgi ne kadar artarsa, nitelikli birliktelik o kadar nitelikli olur.”

Konuk Bakan Miklos Soltesz de günümüzde, inançların insanların hayatındaki önemine temas etti.  Ülkelerinde yaptıkları faaliyetlerden söz eden Bakan Soltesz, Diyanet İşleri Başkanı Görmez’i ülkesine davet etti.