- Dinlerken mest olunan imamlar

Adsense kodları


Dinlerken mest olunan imamlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Mon 17 January 2011, 12:30 am GMT +0200
Dinlerken mest olunan imamlar




Güngören'deki camilerin imamları, görmeye alışık olmadığımız halleriyle karşımızda.


İmamların kurduğu Türk tasavvuf müziği korosu, cemaati ve Güngören halkını mest ediyor. Tasavvuf müziği korosu, cami içerisinde farklı makamlarda ezan, Kur'an-ı Kerim, salâtü selâm, dualar ve ilahiler okuyor. Cami dışında değişik yerlerde de tasavvuf müziği eserleri ve kahramanlık türküleri seslendiriyor.

İmamlar, namaz kıldıran, dini bilgileri öğreten ve camiden çıkmayan insanlar olarak bilinirler. Bu algıyı değiştirmenin zamanı geldi de; geçiyor bile. Bir imam, namaz da kıldırır, sure ve dua da ezberletir, dini eğitim de verir ses eğitimi de. Hatta koro oluşturur, türkü söyler! Güngören'de imamların oluşturduğu koro bunun güzel bir örneği. Güngören Müftülüğü Türk Tasavvuf Musikisi Korosu, camilere gelen cemaati mest ediyor. Koro; rast, hicaz, segâh, hüseyni, hüzzam ve kasidelerden oluşan özel repertuvarıyla cemaatin kulaklarının pasını siliyor. Cami dışında da dini günlerde ilahiler ve özel günlerde kahramanlık türküleri söylüyor.

Güngören Türk Tasavvuf Musikisi Korosu'nun hikâyesi, Kahraman Taşçı'nın Güngören'e gelmesiyle başlıyor. Türk Tasavvuf Musikisi Korosu'nun şefi Kahraman Taşçı, Hüseyin Kocacık Yavuz Selim Camii'nin imamı. Taşçı, üç yıl önce Diyanet İşleri Başkanlığı'nda açılan tasavvuf musikisi korosuna seçilir ve bir yıl boyunca eğitim alır. Tasavvuf müziği alanında eğitimini sonraları memleketi Karabük'te devam ettirir. Yaklaşık bir yıl önce Güngören'e gelir. Geldiğine hiç de pişman değildir çünkü diğer camilerin imamları ile güzel bir arkadaşlık kurar. Öyle ki imamlar cemaate iyi hizmet verebilmek için bir araya gelip fikir birliği yaparlar. Güzel seslerin olduğu, insana manevi haz veren camilerde cemaat de kalabalık olur düşüncesiyle yola çıkarlar. Mademki biz camide görevliyiz cemaatimizi her konuda memnun etmeliyiz, diye düşünürler. Camilerin içinde her gün makam dersleri yapmaya devam ederler. Daha sonra gelmeyenlere nasıl ulaşabiliriz, deyince camilerin dışında da programlar yapmaya karar verirler. Kahraman Taşçı'nın önderliğinde korulur.

Güngören Türk Tasavvuf Musikisi Korosu'nda yer alan imamların birlikteliği cemaate de örnek oluyor. Tasavvuf müziği korosu, geçtiğimiz ekim ayında kurulmuş. Kahraman Taşçı'nın yanı sıra Sancaktepe Camii imamı Doğan Eldek, Merter Veysel Karani Camii imamı Mehmet Telli, Tozkoparan Camii imamı Tahsin Demir, Davutpaşa Mevlevihane Camii imamı Serkan Demirtaş, Serinyayla Nur Ahmet Camii imamı Abdurrahman Buzrul, Hüseyin Kocacık Yavuz Selim Camii imamı Ali Temiz ve Bilal-i Habeşi Camii imamı Lokman Çakır'dan oluşuyor.

Güngören Türk Tasavvuf Musikisi Korosu, bir süre çalıştıktan sonra ilk konserini ekim ayında camiler haftasında vermiş. Konsere kadın, erkek, genç, ihtiyar herkesi çağırmışlar. Halktan yoğun katılım olduğunu görünce muharrem ayında ikinci konser verilmiş. Güngören halkı değer verip konsere gelince koronun aşkı, şevki daha da artmış; bıkmadan çalışmaya devam etmişler. Güngören Belediyesi kutsal topraklardan dönenleri sosyal tesislerde ağırlarken üçüncü konser burada gerçekleşmiş. Koro, dini günlerde talep üzerine konser vermeye devam ediyor. Koro şefi Kahraman Taşçı, haftada bir gün muhakkak çalıştıklarını, program olduğunda her gün bir araya geldiklerini, bir araya gelmeden önce evde de çalıştıklarını ve son olarak saz ekibiyle çalışıp halkın karşısına en iyi şekilde çıkmaya gayret gösterdiklerini ifade ediyor.

Kur'an, makamıyla güzel okununca cemaat dinliyor

Kahraman Taşçı, ezanın bir davet olduğunu hatırlatarak ezan ne kadar güzel okunursa cemaatin de davete öyle icabet ettiğini söylüyor. Mihrapta Kur'an-ı Kerim makamıyla güzel okununca cemaat dinlemeden camiden ayrılmıyor. Allah kelamına bir de makamlar eklenince dinlemeye doyum olmuyor. Kur'an kursu eğitimcilerinden oluşan bayan Türk Tasavvuf Musikisi Korosu da hanımlara özel konser veriyor.

Beş vakit beş ayrı makamda ezan

Hz. Peygamber'in (sas), ezanı, sesi güzel olduğu için Hz. Bilal-i Habeşi'ye okuttuğu anlatılır. Sultanahmet Camii imamlarından Sadettin Kaynak, hem imam hem de bestekârdır. Itri'nin tekbiri çok meşhurdur. Güngören'deki camilerin imamları koro ekibi de bütün bunlardan örnek alarak, Kur'an-ı Kerim'i, salâtü selâmları, mevlitleri ve ilahileri makamına uygun bir şekilde uzun süre çalışarak okuyor.

Zaman