- Din İlimlerinin Müfredatı

Adsense kodları


Din İlimlerinin Müfredatı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Sun 24 June 2012, 08:50 am GMT +0200
Din İlimlerinin Müfredatı

Yukarıda söz konusu ayette kullanılan liyeie-fakkahu fid-Din kelimeleri ilmin müfredat programını ortaya koyduğu gibi, genç-yaşlı, herkes için öğretim usulünü göstererek tabiatını da açıklamaktadır. Kur'an'da Din ilimlerini sa­dece öğrenmenin yeterli olmadığına İşaret için teallüm yerine tefekku kelimesi kullanılmıştır. Çünkü kafirlerin çoğu, Yahudiler ve Hristiyanlar da bu ilmi öğrendiler. Yine şeytan da çok bil­giliydi. Bu sebeple Din ilmi, dinin hakiki manasını kavramak ve anlamak demektir. Tefek-&w'nun ifade ettiği anlam budur ve bu kelime Allah yolunun hakiki mana ve gayesini anla­mak ve idrak etmek manasına gelen fıkh kelime­sinden türetilmiştir.

Bu konuda hatırlanması gereken bir diğer nokta da şudur: Kur'an, liyefkâhud-Din kelimesini kendinden sadece Din anlamı çıkacak basil iriücerred şekliyle değil, fakat tefe'al babından; liyetefekku fıd-Din olarak kullanmıştır, ki bu­nun anlamı gayret ve zorluğu ihtiva etmektedir. Diğer bir ifadeyle, bir kişi Din hakikatini anla­mada mükemmelliğe ulaşmak için bütün gayret ve mesaisini harcamaktadır. Bu Din anlayışının sadece taharet, namaz, oruç, zekat ve hac hak­kındaki emirleri bilerek gelişmeyeceği de açık­tır. Aksine hakîki Din anlayışı şudur: Bir insan mahşer gününde her sözden, fulden ve hareket­ten hesaba çekileceğini tamamen kavramak ve bu dünyadaki hayatını Allah'ın kanunları çerçe­vesinde geçirmelidir. Gerçekte bu düşünce tarzı din hakikatini anlamaktır. İşte bu sebeple İmam Ebu tidsÂîç fıkhı İnsanın yapmakla yükümlü ol­duğu bütün şeyleri bilmesi ve kavraması, kaçın­makla emredildiği bütün şeyleri de anlaması ge­reğidir, şeklinde tarif etmiştir.

Böylece Kur'an terminolojisinde Din ilimleri­nin elde edilmesinin bir Din anlayışı oluştur­mak ve geliştirmek anlamına geldiği konusun­da hiç bir şüphe kalmamaktadır. Bu anlayışı el­de etme vasıtaları ise kitaplar veya Din alimleri­nin refakatidir. Bütün bunlar müfredatın parçası ve muhtevasıdır.