- Din dersi yeterli değil

Adsense kodları


Din dersi yeterli değil

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ayten
Sat 30 May 2009, 12:26 am GMT +0200
Din dersi yeterli değil



Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi hocalarıyla yapılan araştırmada ilginç soruçlar yer aldı

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Kaymakcan’ın, din kültürü ve ahlâk bilgisi öğretmenleri arasında yaptığı araştırmaya göre, öğretmenlerin yüzde 74,4’ü din dersi saatlerini yeterli bulmuyor.

‘’Öğretmenlerine göre Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Dersleri-Yeni Eğilimler: Çoğulculuk ve Yapılandırmacılık’’ isimli araştırma, din kültürü ve ahlâk bilgisi öğretmenlerinin, dersi ve onunla ilgili konulardaki görüşlerini bilimsel olarak tesbit etmeyi amaçlıyor.

Araştırmada, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki 30 ilden gelen 774 anket değerlendirildi. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 82,5’inin erkek, yüzde 17,5’inin de kadın olduğu belirtilen araştırmada, öğretmenlerin yüzde 71,2’si ilahiyat fakültesinden, yüzde 11,3’ü din kültürü ve ahlâk bilgisi öğretmenliği bölümünden, yüzde 9,9’u Yüksek İslâm Enstitüsü’nden, yüzde 7,6’sı ise ilahiyat tezsiz yüksek lisans mezunlarından seçildi.

Devlet okullarında zorunlu din dersinin verilmesi gerektiğini düşünen öğretmenlerin oranının yüzde 95,8 olduğu belirtilen araştırmada, öğretmenlerin yüzde 74,4’ü din dersi saatlerini yeterli görmüyor, yüzde 95,8’i de mevcut din kültürü ve ahlâk bilgisi derslerinden başka, isteğe bağlı bir ‘’İslâm din dersi’’ olması gerektiğini kaydediyor.

Anketi cevaplandıran öğretmenlerin yüzde 97,9’u, dersin programı oluşturulurken Diyanet İşleri Başkanlığından görüş alınması gerektiğini düşünüyor. Bu görüşü yüzde 72,1 ile ‘’eğitimle ilgilenen sivil toplum örgütleri’’, yüzde 64,9’la ‘’diğer din temsilcileri’’, yüzde 57,2 ile ‘’Alevi sivil toplum örgütleri’’ ve yüzde 49 ile ‘’eğitim sendikaları’’ izliyor.

Katılımcıların yarısı öğrencilerin aileden getirdikleri din anlayışı ile okulda öğrendikleri dinin birbirleriyle uyumlu olmadığı görüşünde. Öğretmenlerin yüzde 56,6 oranındaki derslerin İslâm’ın ilmihal kitaplarındaki gibi öğretilmesi’’ anlayışına karşı çıkarken, yüzde 73,4’ü diğer Müslüman ülkelerin İslâm’ı nasıl yaşadığının da ders programına eklenmesi gerektiğini ifade ediyor.
Yeni Asya