- Deve eti yendiðinde abdest gerekir mi ?

Adsense kodlarý


Deve eti yendiðinde abdest gerekir mi ?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Tue 8 November 2011, 04:11 pm GMT +0200
BÖLÜM: 60
 DEVE ETÝ YENDÝÐÝNDE ABDEST GEREKÝR MÝ?


81- Berâ b. Âzib (r.a.)’den aktarýldýðýna göre, þöyle demiþtir: Rasûlullah (s.a.v.)’e deve eti yenildiðinde abdest alýnmasýndan soruldu da: “Abdest alýn” buyurdu. Koyun etlerinden dolayý abdest alýnmalý mý? sorusuna da: “Abdest gerekmez” buyurdular. (Ebû Dâvûd, Tahara: 71; Ýbn Mâce, Tahara: 67)
ž Tirmîzî: Bu konuda Câbir b. Semure ve Üseyd b. Hudayr’dan da hadis rivâyet edilmiþtir
Tirmîzî: Haccac b. Ertaa bu hadisi Abdullah b. Abdullah, Abdurrahman b. ebî Leylâ ve Üseyd b. Hudayr’dan rivâyet ediyor. Fakat sahih olan; Abdurrahman b. ebî Leylâ’nýn, Berâ b. Âzib’den rivâyet ettiði hadistir. Ahmed ve Ýshâk’ta bu görüþtedirler.
Ubeyde ed Dabbî ise, bu hadisi; Abdullah b. Abdullah er Razî, Abdurrahman b. ebî Leylâ ve Zülkurra el Cühenî’den rivâyet etmiþtir.
Hammad b. Seleme bu hadisi, Haccac b. Ertaa’dan rivâyet ederek isim konusunda hataya düþüp þöyle demektedir. Abdullah b. Abdurrahman b. ebî Leylâ’dan, babasýndan ve Üseyd b. Hudayr’dan… Doðru ve sahih olan rivâyet: Abdullah b. Abdullah er Razî’nin Abdurrahman b. ebî Leylâ yoluyla Berâ b. Âzib’den yapýlan þeklidir. Ýshâk diyor ki: Bu konuda Rasûlullah (s.a.v.)’den iki sahih hadis vardýr ki birisi Berâ b. Âzib’in diðeri de Câbir b. Semure’den gelir.
Ahmed ve Ýshâk’ýn görüþü de bu doðrultuda olup Tabiin ve Tebe-i tabiinden bazý ilim adamlarýnýn: “Deve etinin yenilmesinden dolayý abdest almak gerekmediði görüþünde olduklarý” rivâyet edilmiþtir. Sûfyân es Sevrî ve Kufeli ilim adamlarý da bu görüþtedir.


BÖLÜM: 61
 ERKEKLÝK ORGANINA DOKUNMAKTAN DOLAYI
ABDEST GEREKÝR MÝ?



82- Büsre b. Safvân (r.a.)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur: “Biriniz erkeklik uzvuna dokunursa abdest alsýn.” (Ebû Dâvûd, Tahara: 70; Ýbn Mâce, Tahara: 63)
ž Tirmîzî: Bu konuda Ümmü Habibe, Ebû Eyyûb, Ebû Hüreyre, Erva binti Üneys, Âiþe, Câbir, Zeyd b. Hâlid ve Abdullah b. Amr’dan da rivayetler vardýr.
Tirmîzî: Bu hadis hasen sahihtir. Bu hadisi bu þekilde deðiþik kiþiler Hiþâm b. Urve’den babasýndan ve Büsre’den rivâyet etmiþlerdir.
83- Bu hadisi Üsâme (r.a.) ve baþkalarý; Hiþâm b. Urve’den, babasýndan ve Mervan b. Büsre’den benzer þekilde rivâyet etmiþlerdir. Ýshâk b. Mansur ve Ebû Usame’den de bu þekilde hadis rivâyet edilmiþtir. (Ebû Dâvûd, Tahara: 69; Ýbn Mâce, Tahara: 63)
84- Ebû’z Zinad (r.a.), bu hadisi Urve, Büsre’den rivâyet etti. Yine ayný hadis Ali b. Hucr yoluyla Abdurrahman b. Ebû’z Zinad ve babasýndan Urve ve Büsre yoluyla da benzeri þekilde aktarýlmýþtýr. (Ebû Dâvûd, Tahara: 69)
ž Peygamber (s.a.v.)’in ashabýndan ve Tabiin’den pek çok kimselerin görüþü bu doðrultudadýr. Evzâî, Þâfii, Ahmed ve Ýshâk da bu görüþü benimsemiþlerdir.
Buhârî: Bu konuda en sahih hadis Büsre’nin hadisidir. Ebû Zür’a: Ümmü Habibe’nin bu konudaki hadisi sahihtir diyor.
Bu hadis; Alâ b. el Hâris’in; Mekhûl, Anbese b. ebî Süfyan ve Ümmü Habibe yoluyla rivâyet edilmiþtir.
Muhammed þöyle diyor: Mekhûl, Anbese b. ebî Süfyân’dan bu hadisi iþitmemiþtir. Mekhûl baþka bir hadisi baþka bir râvî vasýtasýyla rivâyet etmiþtir. Böylece Muhammed’in bu hadisini sahih görmediði anlaþýlýyor.


BÖLÜM: 62
 ERKEKLÝK ORGANINA DOKUNMANIN ABDESTÝ BOZMAYACAÐI


85- Kays b. Talk b. Ali (r.a.)’in babasýndan rivâyet edildiðine göre, Rasûlullah (s.a.v.) þöyle buyurdu: “Erkeklik organý insandan bir parça deðil midir?” (Ebû Dâvûd, Tahara: 70; Ýbn Mâce, Tahara: 64)
ž Tirmîzî: Bu konuda Ebû Ümâme’den de hadis rivâyet edilmiþtir.
Tirmîzî: Bir kýsým sahabe ve Tabiinden erkeklik organýna dokunmaktan dolayý abdest gerekmez görüþü aktarýlmýþtýr. Onlar erkeklik organýna dokunmaktan abdestin bozulmayacaðý görüþündedirler. Ýbn’ül Mübarek ve Küfelilerin görüþü budur. Bu konuda rivâyet edilenlerin en güzelidir.
Yine bu hadis Eyyûb b. Utbe, Muhammed b. Câbir ve Kays b. Talk’ýn babasýndan da rivâyet edilmiþtir. Bazý hadisçiler Muhammed b. Câbir ve Eyyûb b. Utbe rivâyetini tenkit etmiþlerdir.
Mülâzým b. Amr’ýn, Abdullah b. Bedr’den rivâyeti daha sahih ve güzeldir.

yagmur_7-c
Sat 30 July 2016, 06:07 pm GMT +0200
Esselamu aleykum
Deve eti yendiðinde abdest gerekir ama kuzu etinden dolayý abdest gerekmez ..Rabbim temiz olan kollarindan eylesin inþallah...

melda 6D
Sat 30 July 2016, 06:19 pm GMT +0200
Selamün aleyküm . Deve eti yiyen abdest almalýdýr . Abdestli olmaya dikkat edelim inþallah abdest mümini korur.

Mustafa/Samed
Sun 20 November 2016, 05:41 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Deve eti yerken abdest almalýyýz. Paylaþým için Rabbim razý olsun.