- Âdâbı Muaşeret

Adsense kodları


Âdâbı Muaşeret

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Sat 4 August 2012, 09:26 am GMT +0200
Âdâb-ı Muaşeret

Günümüzde hemen hemen bütün dünyada in­sanların tatbik ettikleri kimi uygulamalar. Rasûlullah tarafından vazedilen davranış kurallarıdır. Âdâb-ı muaşeretin en önemlile­rinden biri olan, karşılaştığımız kimselere selâm vermek, Rasûluilah'in bir sünnetidir (6: 54). Selâm'ın. evlere girerken de verilme­si yine O'nun sünnetidir (24: 61). Aynı şekil­de evlere girerken izin istemek, ev sahibini selâmlamak (24: 27). selâma aynıyla yahut daha güzeliyle karşılık vermek (4: 86) Rasûlullah'in bizzat yaptığı ve ümmetine tavsiye buyurduğu hususlardı. İzin istemek, akrabaları, yetişkin çocuk ve hizmetçileri de kapsıyordu. (24: 58. 59).

Konuşurken kibar ve nazik olmak (31: 19). alış verişte âdil ve dürüst davranmak (6:152) ve başkalarıyle konuşurken küstah ve saldır­gan bir üslûptan kaçınmak, alay etmemek ve başkalarını kötü isimle çağırmamak... Bütün bunlar Rasûlullah'in öğrettikleriydi (49: 11).

Bu sosyal davranışlar tüm dünyada normal görgü kuralları şekline gelmiş ve medenî top­lumlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Fa­kat birkaç yüzyıl Önce. başkasının evine eirmeden önce izin istemek, akrabasının, hatta annesinin evine kapıyı vurarak veya zili çala­rak girmek gülünç ve anormal görünürdü: fa­kat bugün genel bir uygulama haline gelmiş­tir. Bu küçük ayrıntıların bile Allah'ın Son Peygamberi ve Elçisi ile ilgili olması garip gelebilir. Hz. Muhammed yeryüzünde Al­lah'ın son peygamberidir. O'nun rehberliği kapsamlı, mükemmel biri olmak anlamına geliyordu, ve her sahada ve her zaman mü­kemmel bir rehber ve örnek olması için insan hayatının her ânını ve her alanını kapsıyordu. Kur'ân-ı Kerîm de bundan şöyle bahsedilir: "Ramazan. Kur'ân'ın insanlara yol gösterici, hidayeti, doğruyu ve yanlışı birbirinden ayırdedip açıklayıcı olarak indiği bir aydır...1' (2: 185). Bu yüzden son peygamberin tutum ve davranışlarının tüm toplumlarca izlenmesi ve onların Özel ve genel davranışlarının normal şekli haline gelmesi çok tabiîdir. Böylece Hz. Muhammed'in öğrettiği ve uyguladığı âdâb-ı muaşeret kurallarının şimdi. Doğu'nun ve Batı'nın medenî toplumlarında normal davranışlar haline gelmesi şaşırtıcı bir durum değildir.