- Cumanın özellikleri

Adsense kodları


Cumanın özellikleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Sun 7 August 2011, 02:29 pm GMT +0200
4— Cumanın Özellikleri [894]:

 

Bu güne tazim ve saygı göstermek, başka günlerde yapmadığı ibadet­leri bu günde yapmak Hz. Peygamber'in (s.a.) özel tavırlarındandı. Âlimler, cumanın mı yoksa arefe gününün mü daha faziletli olduğunda iki fark­lı görüş ileri sürmüşlerdir: Bu iki görüş tmam Şafiî'ye müntesip âlimlerce ileri sürülmüştür. [895]


1. Cuma Günleri Sabah Namazında Secde ve Dehr Sûrelerini Okun


 

1- Hz. Peygamber (s.a.), cuma günleri sabah namazında Secde ve Dehr sûrelerini okurdu.[896] Bilgisiz pekçok kimse bu sûreleri okumaktan maksat (Secde sûresinde secde âyeti geçtiği için) bu namaza ait olmak üzere fazla­dan bir secde yapmak olduğunu zannediyor ve bu secdeye "Cuma secdesi" adını veriyor; bu sûreyi okumadıklarında, içinde secde âyeti geçen başka bir sûre okumayı müstehap görüyorlar. Bundan dolayı cahillerin kuruntu­larına meydan vermemek için cuma günleri sabah namazında devamlı bu sûreyi okumayı bazı imamlar mekruh saymışlardır. Şeyhülislâm İbn Tey-mıye'nin şöyle dediğini işittim:

"Hz. Peygamber (s.a.) cuma günleri sabah namazında bu iki sûreyi okurdu. Çünkü bu sûreler, cuma günü olmuş ve olacak hâdiseleri içermek­tedir. Bu iki sûrede Hz. Âdem'in yaratılışı, âhiret hayatının tasviri ve kul­ların yeniden diriltilişleri anlatılmaktadır ki, bütün bu olaylar cuma günü olacaktır. Bu sûrelerin bu günde okunması, o günde olmuş ve olacak şeyle­ri ümmete hatırlatma hedefine yöneliktir. (Namaz sonunda yapılan) secde ise (okunan sûreye) tâbi olarak gelmiştir; yoksa doğrudan doğruya hedef olup da namaz kılanın, uygun düştüğü yerde maksatlı olarak okuyacağı bir şey değildir."İşte bu durum cuma gününün hususiyetlerinden biridir. [897]


[894] Celâleddîn Süyûtî, İbnü'l-Kayyim'in kitabının bu bölümünü esas alarak Nûru'l-Lüma' Jî Hasâisi'l-Cuma adlı bir eser kaleme almış ve cumanın hususiyetlerini 101'e çıkar­mıştır. Fakat burada anlatılanlardan daha orijinal sayılacak şeyler ortaya koyma­mış, çoğu zaman farklılıklar tertipden ve birkaç husus ilâvesinden kaynaklanmıştır. Bk. - Mecmûâtu'r-Resâiü'l-Münîriyye, c.l, s.188-223, Kahire, 1984.

[895] İbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, İklim Yayınları: 1/348-349.

[896] Müslim, 879 ve 880; Tirmizî, 520; Ebu Davud, 1074; Nesâî, 2/159; Ahmed, Müs-ned, 1/226, 334, 340. Hadisin metni: "Hz. Peygamber (s.a.) cuma günü sabah na­mazında Secde ve Dehr sûrelerini, cuma namazında ise Cuma ve Münâfıkûn sûrele­rini okurdu."

[897] İbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, İklim Yayınları: 1/349