- Cuma’nın Mendubları

Adsense kodları


Cuma’nın Mendubları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ezelinur
Fri 29 January 2010, 05:25 pm GMT +0200

Cumanın mendublarını şöylece sıralamak mümkündür:

Bir kimse Cuma namazından önce, tırnağını keserek, bıyığını kı­saltmalı, koltukaltı tüylerini temizlemeli gusledip koku sürünerek üstü­nü başını düzeltmelidir. Bunun sünnet olduğunda mezhebler görüş bir­liği etmişlerdir. Mâlikîlerse mendub olduğunu söylemişlerdir.

Cuma günü ve gecesi Kehf sûresini okumalıdır. Bu sûreyi ezberin­de bulunduran veya Mushaf’tan okuyabilen kimsenin, bunu okuması mendubtur. Bu sûreyi mescidde okumaya gelince; başkalarının, mes­cide saygıyı ihlâl edecek ve okuyucunun zihnini karıştıracak şekilde seslerini yükseltmeleri ve yasak konuşmalarda bulunmaları halinde ca­iz olmaz. Bu hususta ittifak vardır.

Peygamber Efendimize çokça salâtü selâm getirmelidir. Çokça du­ada bulunmalıdır. Zîrâ Peygamber Efendimiz buyurmuşlardır ki:

“Cuma gününde bir saat vardır ki, müslüman bir kul o zamana rastlar da Allah Teâlâdan bir şey isterse onu mutlaka kendisine verir. (Bu anın kısa olduğuna da eliyle işaret etti.)” [59]

İmamdan başkalarının, Cuma namazı kılınan yere erkenden git­meleri mendubtur. İmamın erkenden gitmesi mendub değildir. Erken gitmenin belli bir zamanı yoktur. İmam, ezan okumadan önce gidebilir.

İki saat, iki saatten daha çok veya daha az önce Cuma namazı kılınan vere vakarla ağır ağır gitmek mendubtur. Mâlikîler dışındaki diğer mez­hebler bu hususta görüş birliği etmişlerdir

Malikiler dediler ki: Cuma namazına günün tam ortasında git­mek mendubtur. Bu, zevalden bir müddet önce başlar. Bundan daha ön­ce gitmek mekruhtur.

Cuma günü en güzel elbiseleri giyerek süslenmelidir. En faziletlisi beyaz elbiseler giymektir. Şâfiîlerle Hanefîler bu hususta görüş birli­ği etmişlerdir. Mâlikîlerle Hanbelîlerin buna ilişkin görüşleri aşağıya alınmıştır.

Malikiler dediler ki: Cuma günü beyaz giymek mendubtur. Eğer Cuma günü bayrama tesadüf ederse, günün ilk vakitlerinde, siyah da ol­sa, yeni elbise giyilmelidir. Çünkü hangi renk olursa olsun bayramda yeni elbiseler giymek sünnettir. Fakat daha sonra, Cuma namazına gidileceği zaman beyaz giyilir. Böylece hem bayramın, hem de Cumanın hakkı ve­rilmiş olur.

Hanbeliler dediler ki: Cuma günü, başka renk değil de, beyaz elbise giymek mendubtur.[60]