- Cuma namazı

Adsense kodları


Cuma namazı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Sun 7 August 2011, 11:40 am GMT +0200
21- Cuma Namazı:

 

Cuma günü içinde, toplanıp bir araya gelme, özel sayıda cemaat, va­tanında veya herhangi bir yerde yerleşik olma şartı, imamın açıktan oku­ması... gibi diğer farz namazlarda bulunmayan özelliklere sahip olan "cu­ma namazı" vardır. İkindi namazını istisna edersek bu namaz konusunda­ki sıkılığa benzer bir sıkılık hiçbir namaz hakkında söz konusu olmamıştır. Dört Sünen kitabında, Sahabî Ebu'1-Ca'd ed-Damrî'den naklen Hz. Pey-gamber'in (s.a.) şöyle buyurdukları rivayet edilir:

"Kim üç cuma namazını önemsemediğinden dolayı terkederse Allah onun kalbini mühürler, "[957] Tirmizî diyor ki: Hadis, hasendir. Ebu'1-Ca'd ed-Damrî'nin adını Muhammed b. İsmail'e (yani İmam Buharî'ye) sordum; "Adı bilinmiyor" dedi ve ekledi: "Bu hadisten başka Hz". Peygamber'den (s.a.) onun rivayet ettiği bir hadis bilmiyorum."

Yine Sünen kitaplarında nakledildiğine göre Hz. Peygamber (s.a.) cu­mayı kılmayanın bir dinar, bulamazsa yarım dinar sadaka vermesini em­retmiştir. Bu hadisi Ebu Davud ve Nesâî, Kudâme b. Vebere yoluyla Se-mûre b. Cündüb'den rivayet etmişlerdir.[958] Ancak Ahmed b. Hanbel: "Ku­dâme b. Vebere kimdir bilinmiyor." demiş, Yahya b. Maîn ise onun "sika = güvenilir" olduğunu söylemiştir. Buharî'nin de "Onun Semûre'den işitmiş olması sıhhatli değildir." dediği naklediliyor.

Müslümanlar cumanın farz-ı ayn olduğunda icma etmişlerdir. Ancak İmam Şafiî'nin farz-ı kifâyedir dediğine dair bir söz hikâye edilmekteyse de bu ona yapılan yanlış bir yakıştırmadır. Bu yanlış şuradan kaynaklan­maktadır: İmam Şafiî: "Bayram namazı, cuma kendilerine vâcib olanlara vâcibtir." demiş, yukarıdaki yanlış sözü- nakleden de buradan hareketle bayram namazı farz-ı kifâye olduğuna göre Cuma da böyle olsa gerek zan­netmiştir. Bu doğru değildir. Aksine îmam Şafiî'nin bu sözü, onun bay­ram namazının bütün topluma vâcib olduğu görüşünde olduğunu açıkça ifade eder. Bu söz iki ihtimal taşır: Bayram namazının; 1) Cuma gibi farz-i ayn olması, 2) Farz-ı kifâye olması. Zira farz-ı kifâye, farz-ı aynlar gibi eşit oiaraktan bütün topluma farzdır. Sadece vâcib olduktan sonra bir kıs­mının yapmasıyla diğerlerinden düşüp düşmemesi konusunda birbirlerin­den ayrılırlar... [959]


[957]     Tirmizî, 500; Ebu Davud, 1052; Nesâî, 3/88 ; İbn Mâce, 1125; Ahmed, Mûsned, 3/424, 425. Senedi hasendir. tbn Hibbân (554) ve Hâkim (i/280) hadisi sahih say­mış, Zehebî buna muvafakat etmiştir.

[958] Ebu Davud, 1053; Nesâî, 3/89; Ahmed, 5/8, 14. Hadisin senedinde geçen Kudâme b. Vebere meçhul bir râvidir. Bununla birlikte îbn Hibbân (582) ve Hâkim (1/280) hadisin sahih olduğunu söylemiş, Zehebî de Hâkim'in görüşüne katılmıştır. Ayrıca İbn Mâce (İ128), aynı hadisi Hasan el-Basrî yoluyla Semûre'den rivayet etmiştir.

[959] İbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, İklim Yayınları: 1/369-370.