- Cuma Namazı Sahrada Sahîh Olur mu?

Adsense kodları


Cuma Namazı Sahrada Sahîh Olur mu?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ezelinur
Thu 28 January 2010, 02:32 pm GMT +0200

Üç mezheb imamı, Cuma namazının sahrada kılınması halinde sa­hîh olabileceği görüşünde birleşmişlerdir. Yalnızca Mâlikîier, bu durumda Cuma namazının sahîh olamayacağını söylemişlerdir. Mezheblerin bu­na ilişkin görüşleri aşağıya alınmıştır.

Malikiler dediler ki: Evlerde ve sahrada kılınan Cuma namazı sahîh olmaz. Aksine, camide kılınması zorunludur.

Hanbeliler dediler ki: Eğer sahra evlere yakın olursa, orada kı­lınan Cuma namazı sahîh olur. Evlere olan yakınlığın ölçüsü örfün takdi­rine göre hesaplanır. Evlere uzak olan sahrada kılınan Cuma namazı ise sahîh olmaz. Cuma namazını sahrada kıldıracak olan imam, sahraya ge­lemeyecek kadar zayıf ve güçsüz olan kimselere, şehirde kalarak Cuma namazını kıldırmak üzere bir vekil tayin eder.

Şafiiler dediler ki: Evlere yakın olan sahrada Cuma namazı kıl­mak sahîhtir. Bunlara göre yakınlığın ölçüsü, misafirin oraya ulaşmış ol­makla birlikte namazını kısaltamadığı bir mesafedir. Ki bunun detaylı açıklaması, namazı kısaltma bahsinde yapılacaktır. Şayet şehrin sûrları varsa, sûr içindeki hendekler de sahra hükmündedir.

Hanefiler dediler ki: Cuma namazının mescidde kılınması Cu­manın sıhhat şartlarından biri değildir. Dolayısıyla sahrada kılınması hâ­linde de sahîh olur. Yalnız, sahranın şehirden 5040 metre kadar uzaklıkta olmaması ve devlet başkanının orada Cuma namazı kılınmasına izin ver­miş olması gerekir.[43]