- Cuma hutbesinde cemaatin dua etmesi, yapılan duaya “amin” demesi caiz mi ?

Adsense kodları


Cuma hutbesinde cemaatin dua etmesi, yapılan duaya “amin” demesi caiz mi ?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
MEHMET/8/A/ENES
Wed 11 February 2015, 07:52 pm GMT +0200
Cuma hutbesinde cemaatin el açarak dua etmesi, yapılan duaya “amin” demesi caiz midir?

  İslam alimleri, gerek cuma hakkındaki hadisleri, gerekse Rasulüllah’ın (s.a.s.) uygulamasını göz önüne alarak hutbenin esasını teşkil eden rükünler ile sahih bir hutbede uyulması gereken şartları ve hutbenin adabını tespit etmişlerdir (Kasani, Bedaiü’s-sanai, Beyrut 1997, II, 196). Hatip hutbe irad ederken cemaatin konuşmasının doğru olmadığını ifade eden hadisler vardır (Buhari, Cum’a, 36; Müslim, Cum’a, 11; Muvatta, Cum’a, 6; Ebu, Davud. Salat, 235; Tirmizi, Salat, 368; Nesai, Cum’a, 22). Hanefi ve Şafiiler bu hadislere dayanarak zaruret olmadıkça hutbe esnasında konuşmayı mekruh; Hanbeli ve Malikiler haram kabul etmişlerdir (Kasani, Bedaiü’s-sanai, II, 198; Şirbini, Muğni’l-muhtac, Beyrut 1997, I, 429). Diğer taraftan yine Rasulüllah’ın (s.a.s.) uygulamasını göz önüne alan İslam alimleri hutbede müminlere dua etmenin mendup veya rükun olduğunu söylemişlerdir (Kasani, Bedaiü’s-sanai, II, 196).
 
  Buna göre, hutbenin dinlenmesi, bu esnada başka işlerle uğraşılmaması, konuşulmaması gerekir. Ancak, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in ismi anıldığında başkalarını rahatsız etmeden sessizce salavat okunması, hatibin duasına amin denmesi, konuşma olarak değerlendirilmediğinden, bunların yapılmasında bir sakınca yoktur (Kasani, Bedaiu’s-sanai’, II, 201).


Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

Rabbim (c.c.) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin.

ceren
Wed 25 February 2015, 11:25 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Rabbim razı olsun paylaşımdan hocam.Hutbe sırasın da konuşmak Şafi ve hanefi mezhebine göre mekruh,Hanberi ve Maliki mezhebine göre de haramdır....

sumeyye
Thu 26 February 2015, 12:57 am GMT +0200
a.s.. , konuyu daha önce de okumustum..Herkes kendi mezhebine göre gerektigi gibi davrananlardan olacaktir bi iznillah..

mevlüdekalınsaz
Thu 9 April 2015, 07:42 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ver ahmetullah;Allah razı olsun kardeşim.konu kısa ve net açıklanmış.inşallah hutbede duaya amin demenin,Efendimizin adı anılınca salavat getirmenin bir mahzuru olmadığını da kesin bir şekilde öğrenmiş olduk.

RAMAZAN 7/D
Sun 22 November 2015, 10:16 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam . Cuma hutbesinde salevat getirmek ve dualara amin demenin dışında zaruret olmadikça konuşmak mekruhtur . iyi değildir .
İnşALLAH bu tur davranislardan kacinalim .
ALLAH cc razi olsun

halim
Sun 28 August 2016, 10:28 pm GMT +0200
Buna göre, hutbenin dinlenmesi, bu esnada başka işlerle uğraşılmaması, konuşulmaması gerekir. Ancak, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in ismi anıldığında başkalarını rahatsız etmeden sessizce salavat okunması, hatibin duasına amin denmesi, konuşma olarak değerlendirilmediğinden, bunların yapılmasında bir sakınca yoktur.Mübarek cuma vaktinde bu güzel amelleri işleyenlerden olur rabbimizin rızasına mazhar oluruz.

Allah razı olsun