- Cuma günü yolculuk yapılmaz mı

Adsense kodları


Cuma günü yolculuk yapılmaz mı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Sat 22 September 2012, 03:01 pm GMT +0200
Cuma günü yolculuk yapılmaz mı

-Cuma günü bilet almıştık, otobüs yolculuğuyla akraba ziyaretine gidecektik. Çevremizden bazıları bizi ayıpladılar.

?Cuma günü yolculuk yapılır mı, gidecek gün mü bulamadınız?? diye ikazda bulundular. Biz de biletimizi cumartesine tehir ettirdik. Fakat hakkımızdaki konuşma yine bitmedi, bu defa da ?Cuma günü yolculuk neden yasak olsun, sen de amma saf adammışsın!? diye ayıpladılar. Bu konuda bize bilgi verebilir misiniz? Gerçekten de cuma günü yolculuk yapılmaz mı? Yapılırsa çok mu günah olur? Benim biletimi cumartesine tehir etmem çok saf bir adam olduğumu mu gösterir? Dedikleri gibi sahiden ben çok saf bir adam mıyım?

Efendim,sizin çok saf adam olup olmadığınızı ben bilemem. Şayet söyledikleri gibi gerçekten de saf biriyseniz ne mutlu size. Çünkü altının safı daha değerlidir karışığından... Anlaşılan size ?çok safsınız? diyenler ?karışığı olmayan saf altın gibisiniz? demek istemişler. Bundan sevinç duymalısınız aslında...

Biletinizi cumartesine tehir etmeniz, cumaya olan hürmetinizden de kaynaklanabilir, bilgi eksiliğinden de olabilir. Şimdi gerçeği öğrendikten sonra siz vereceksiniz bunun kararını.

Hemen şunu ifade edelim ki, dinimizde ?falan gün yolculuk yapılmaz, mutlaka filan günlerde yola çıkacaksınız? diye bir emir yoktur. Çünkü günlerin hepsini de yaratan Rabbimizdir. Hepsi de O?nun eseridir. Hangi gün yola çıksak O?nun yarattığı günde çıkmış olacağız.

Ancak cuma gününün ayrı bir özelliği vardır. O da cuma namazıdır. Cuma namazı cemaatle kılınır. Cemaatsiz cuma namazı kılınmaz. Yolda hem seferi olacağınızdan, hem de cemaat bulamayacağınızdan cuma namazından mahrum kalabilirsiniz, onun için cumartesi günü gidin, demek istemiş olabilirler. Yalnız burada da şu ölçü gözden kaçmamalıdır.

Cuma günü cuma namazının vakti girmişken, tam cumaya gidileceği sırada cumayı bırakıp da yola çıkmak caiz değildir. Hem de harama yakın şekilde mekruhtur!

Yani yola çıkma yasağının başladığı vakit bu vakittir.. Ya cuma namazının vakti girmeden yola çıkılacak, ya da vakti gelmiş cuma namazına gidilecek, cumadan sonra yola çıkılacaktır. Şayet uçağı kaçırmak gibi çok ciddi bir mecburiyet yoksa tabii..

Demek oluyor ki, ?cuma günü yola çıkılmaz? diyenler ?cuma namazı vakti girince çıkılmaz? demek istemişlerse bunda haklıdırlar. Ancak bu yasağın cuma namazı vakti girince başladığını ifade edememişler, cuma günü yola çıkılmaz kanaatini uyandırmışlar.

Ayrıca geçerli mazeretinden dolayı cumayı kılamayanlar da olabilir. Bunlar tümüyle ibadetten de mahrum kalmış sayılmazlar. Çünkü cumayı kılamayanlar yerine geçen öğleyi kılarlar. Böylece öğle vaktinin ibadetini yapmış olurlar.

Bu sebeple cuma vaktinde öğrencinin imtihanı, doktorun ameliyatı, resmi görevlinin nöbeti gibi ihmal edilemez işleri olanlar, görevlerini bırakıp da cumaya gitme mecburiyetleri söz konusu olmaz.

Çünkü kılamadıkları cuma namazı yerine kılabilecekleri öğle namazı vardır. Öğleyi kılanlar öğlede yapılması gereken ibadeti yapmış olurlar; mazeretlerinin geçerliliği nispetinde de kılamadıkları cumanın sorumluluğundan kurtulmuş sayılırlar. Yazımızı Efendimiz (sas)?in bir hatırlatmasıyla bağlayalım: ?Kolaylık gösterin, zorluk çıkarmayın; müjdeleyin, ümit kestirmeyin!?

ahmet şahin

mevlüdekalınsaz
Fri 16 January 2015, 05:58 pm GMT +0200
Allah razi olsun.konuyu çok güzel açiklamişsiniz.
ben de istifade ettim insallah.

ceren
Sat 7 February 2015, 09:41 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Mecburi işlerde bırakılamayabilir.Ama aksi takdirde terk etmek Cuma namazını günahtır...

saniye
Sat 7 February 2015, 10:25 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullahi. Demek ki her iki taraf da bu konu hakkında kısmen doğru söylemişler. Cuma günü yolculuk yapılıp yapılmayacağı konusunu da öğrenmiş olduk. Rabbim razı olsun.

SEVİLAY AKTAY 8/B
Sat 7 February 2015, 10:50 pm GMT +0200
"CUMA" günü herkes elinde ne işi varsa bırakıp namaza koşmalı. Kim tam cuma namazı vakti bir şeyler satın alıyorsa aldığı  şey alan kişiye haramdır:)Allah paylaşan kardeşimizden razı olsun.)

gözdenur:)
Sat 7 February 2015, 11:36 pm GMT +0200
Rabbim razi olsun bu konuyu bilmiyordum  sizin sayenizde  öğrenmiş  oldum teşekkür  ederim

RAMAZAN 7/D
Fri 2 December 2016, 07:55 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam . Cuma günü biz üzerimizde bir yükümlülük taşırız o yükümlülük cuma namazıdır . Cuma namazını eda ettikten sonra veya cumaanın vakti girmeden yola çıkılmalıdır .

ALLAH cc razı olsun