- Cuma Günü Duanın Kabul Edildiği Vakit Hangi Vakittir?

Adsense kodları


Cuma Günü Duanın Kabul Edildiği Vakit Hangi Vakittir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
reyyan
Wed 28 December 2011, 06:03 pm GMT +0200
202. Cuma Günü Duanın Kabul Edildiği Vakit Hangi Vakittir?

 

1048. ...Câbir b. Abdillah (r.a.)'dan, Peygamber (s.a.)'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:

"Cuma günü on ikidir.” -Bununla saati kastediyor.[15]- "O gün­de bir an vardır ki, onda Allah'tan bîrşey isteyip de Allah'ın istediğini vermediği hiç bir müslüman bulunmaz. O vakti son saatte, ikindiden sonra arayınız."[16]

 

Açıklama
 

Hadis-i şerifte Hz. Peygamber, günün on iki parçadan meydana geldiğini söylemiş fakat bu parçalardan maksadının ne olduğunu açıklamamıştır. Râvilerden birisi Hz. Peygamber'in bu söz ile, saati murad ettiğini söylemiştir. Senenin her gününde gündüzler on iki saat olmadığından, bu saatle on iki ayrı zaman parçasının kast edilmiş olması muhtemel olduğu gibi, gündüzün on iki saat olduğu zamanlar gözönüne alı­narak, astronomik manadaki saatlerin kast edilmiş olması da muhtemeldir.

Resûl-i Ekrem Efendimiz daha sonra cuma günü duaların reddedilmediği bir vakit bulunduğunu* bu vaktin de ikindiden sonra günün son vakti olduğunu bildirmiştir. Bu hadis 1046 numaralı hadisteki Abdullah b. Selâm'ın sözlerini takviye etmektedir. Gerçi bu hadis bir sonraki hadise muhalif düş­mektedir. Çünkü o hadiste icabet vaktinin cuma namazında imamın minbe­re çıkışı ile namazın sonu arasında olduğu bildirilmektedir. Ancak yerinde de belirtileceği gibi o hadis, zayıf görülmektedir.

Buharı, Müslim ve Taberânî'nin yaptıkları rivayetlerden bu zamanın çok kısa olduğu anlaşılmaktadır. İbnu'l-Müneyyir, Hz. Peygamber'in bu vakti çok kısa bir zaman olarak haber vermesinin ibâdete teşvik maksadına yöne­lik olduğunu söyler.[17]

 

Bazı Hükümler
 

Cuma gününde duaların kabul edildiği bir vakit vardır.Bu vakit günün son saatlenndedır. Bu ana ibadet eder­ken rastlayabilmek için gününün tamamı taatle geçirilmelidir.[18]

 

1049. ...Ebû Mûsâ el-Eş'arî'nin oğlu Ebû Burde'den; demiştir ki:

Abdullah b. Ömer bana "Babanın, cuma yani (icabet) saati hak­kında Resûlullah'dan (bir şey) haber verdiğini duydun mu?" dedi.

Ben de dedim ki:

Evet ben babamın Resûlullah'ı; "O (icabet saati) imamın (minbere) oturuşu ile namazın bitimi arasındaki zamandır" derken işittim" dediğini duydum.[19]

Ebû Dâvûd minbere (oturduğunu) kastediyor, dedi.[20]

 

Açıklama
 

Bu hadis-i şerifte cuma günündeki duaların kabul edildiği vaktin imamın hutbe okumak için minbere çıkıp oturması ile namazın bitimi arasındaki vakit olduğu belirtilmektedir. Halbuki bun­dan önceki hadiste bu vaktin ikindiden sonra günün son demlerinde olduğu haber verilmişti. Buna göre söz konusu vaktin bir zamandan başka bir za­mana intikal ettiği anlaşılmaktadır. Eğer böyle bir intikalin olmadığı gozonüne alınırsa, o zaman hadisler arasında tercih yapmak gerekir.

Ulemâdan bazıları, bu hadisi tercih etmişlerdir, tmam Müslim, Beyha-kî, Îbnu'l-Arabî bu görüştedirler.

Tirmizî, Ahmed b. HanbePden, Abdullah b. Selâm'ın hadisindeki ma­nayı te'yid eden başka rivayetlerin de olduğunu naklederken îbn Abdilber, "O bu konuda en sabit şeydir" demiştir. Said (b. Mansûr)'ın SüneiTinde Ebû Seleme'den, Ahmed b. Hanbel'in Ebû Said el-Hudrî ve Kbü Hüreyre'-den yaptıkları rivayetler icabet vaktinin ikindiden sonra olduğuna delâlet et­mektedirler. Âlimlerin çoğu, üzerinde durduğumuz Ebû Mûsâ hadisinin hem ızdırab hem de inkitâ dolayısıyle ma'lûl olduğunu söylerler. İnkıta şu yön­dendir: Muhakkiklerin nakline göre Mahreme babasından hadis duymamış­tır. Zrakî'nin ifâdesine göre, ızdırab da şu cihettendir: Râvilerin çoğunluğu bu haberi Resûlullah'a kadar ref etmemişler, bu sözün Ebû Bürde'ye ait olduğunu söylemişlerdir.

Gerek üzerinde durduğumuz hadisin malul oluşu, gerekse icabet vakti­nin günün sonunda olduğunu belirten haberlerin çokluğu, bu ikinci grubun haberlerin tercihini gerektirmektedir.[21]

 

Cumanın İcabet Saatiyle İlgili Bazı Görüşler:
 

Müellifin bu babta zikrettiği icabet vakti ile ilgili haberler, bu konudaki beyanlardan sadece ikisidir. Bazıları bu görüşleri kırk ikiye kadar çıkarırlar. Bu kavillerden bazıları şöyledir:

1. Ahmed ve Hâkim'in Ebû Said'den naklettikleri bir rivayete göre, Kadir gecesini gizlediği gibi Cenab-ı-Allah bu vakti tüm gün içerisinde gizlemiştir. Bu vaktin gizlenmesi, cuma günü mü'minlerin ibâdet, dua ve zikirlerini ço­ğaltmalarını teşvik hikmetine mebnîdir.

2. İcabet saati, cuma günü içerisinde değişik vakitlere intikal eder. Mu­ayyen bir vakitle kayıtlı değildir. Gazalî ve İbn Asâkir bu görüştedirler.

3. Fecr ile güneşin doğması ve ikindi ile güneşin batması arasıdır.

4. Zevalden güneşin batmasına kadarki zamandır.

5. Cuma ezanı ile namazın bitimi arasıdır.

6. İki hutbe arasındaki oturuş ânıdır.

Bu görüşler içerisinde en tercihe şayan olanı, bir kere daha tekrar ede­lim ki ikindiden sonra olduğu görüşüdür.[22]

[15] Bu cümle râvilerden birisi tarafından tefsir olarak söylenmiştir.

[16] Nesâî, cuma 14, 45.

    Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 4/128.

[17] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 4/128-129.

[18] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 4/129.

[19] Müslim, cum'a 16; Beyhaki, es-Sünenu'I-kübrâ, III, 250.

[20] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 4/129-130.

[21] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 4/130.

[22] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 4/130-131.


yagmur_7-c
Fri 31 January 2014, 12:13 pm GMT +0200
ALEYKÜM SELAM;
Açıklama
 

Bu hadis-i şerifte cuma günündeki duaların kabul edildiği vaktin imamın hutbe okumak için minbere çıkıp oturması ile namazın bitimi arasındaki vakit olduğu belirtilmektedir. Halbuki bun­dan önceki hadiste bu vaktin ikindiden sonra günün son demlerinde olduğu haber verilmişti. Buna göre söz konusu vaktin bir zamandan başka bir za­mana intikal ettiği anlaşılmaktadır. Eğer böyle bir intikalin olmadığı gozonüne alınırsa, o zaman hadisler arasında tercih yapmak gerekir. :)

Rüveyha
Tue 30 December 2014, 07:04 pm GMT +0200
Esselamu Aleyküm ve Rahmetullah....Cuma günü ettiğimiz dualar kabul olunan vakte tefavuk eder inşaAllah..Rabbim hakkımızda  hayırlı olan dualarımızı kabul eylesin inşaAllah..Rabbim razı olsun..

admin
Fri 20 February 2015, 11:09 am GMT +0200
Cuma vaktini bulmak isteyen kişinin samimi olması gerektiğini  hiç üstüne  basa basa okudunuz mu ? Her birimiz bu saati bulmak istiyoruz ! Peki gün boyu ibadet eden kimse bu vakti bulabilir ? Neden hazır  gelmesini bekliyoruz ? Evindeki yemek bile emeksiz olmazken , bu mübarek vakti nasıl  hazır bilmek istiyorsun. Bu sorulara bir cevap verelim vakit açıkca belli kim isterse o vakti bulabilir ? Samimi olmak yeterlidir bi iznillah...

gözdenur:)
Fri 20 February 2015, 02:13 pm GMT +0200
Allahım bizim bu mübarek günde ettigimiz  dualari  kabul etsin insAllah

Hatice Akdağ 7/B
Fri 20 February 2015, 02:38 pm GMT +0200
Esselamü aleyküm ve rahmetullah

Değerli Kardeşlerim;
 Kadir gecesi, orta namaz ve ism-i a'zam duası gibi, cuma günü duaların kabul edildiği saat de gizlenmişti.

admin
Fri 27 March 2015, 11:37 am GMT +0200
İlim dünyamızın hayırlara  vesile olması hususunda hizmetimize dua buyrunuz. Rabbim c.c dualarımızı kabul buyursun...

ikranur 7d
Sun 23 August 2015, 12:48 am GMT +0200
cuma günü Allah tan istenilen bir şeyi vermediği müslüman olmazmı. bizlerde bol bol dua edelim.
Allah (c.c.) razı olsun.

aysegul999
Mon 24 August 2015, 05:15 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullah , inşallah o saatlere denk gelen dualarımız ve ibadetlerimiz olur. Allah c.c razı olsun.

Kevšer
Tue 25 August 2015, 09:00 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam ecmain..

Dua­da sa­mi­mi olun­ma­lı. Ya­ni ne de­di­ği­ni bil­me­den, ak­lı baş­ka yer­de, zih­ni dar­ma­da­ğı­nık, sırf du­a et­miş ol­mak için du­a edil­me­me­lidir.Yani Rabbimizin huzurunda sadece ellerimizi diğil gönlümüzüde açmalıyız inşaAllah.Dua insanın en güçlü enerjisidir.İnsan,duası kadar kuvvetlidir.

Rabbim samimi kalplerimiz ile ilim kardeşliğimizde birlik,beraberlik,düzenlilik,ve tüm diğer kardeşlerimize de vesile olabilmemizi nasip eylesin inşaAllah.Amiin ecmain...

mevlüde06
Wed 26 August 2015, 10:30 am GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah;amin ecmain inşallah...
samimiyetle cumayı değelendirip o vakte isabet edenlerden oluruz inşallah..

[Muhammed]
Wed 26 August 2015, 11:46 am GMT +0200
Ve Alleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berekatuh...İnşaAllah bu vakti hakkıyla değerlendirip samimi duayla Rabbimize yalvaracağız İnşaAllah.Allah c.c razı olsun İnşaAllah...

ceren
Wed 26 August 2015, 03:40 pm GMT +0200
Aleykümselam.Cuma günü edilen dualar yapılan ibadetler kabul edilir.Duası kabul olunan kullardan olalım inşallah...

Bilal2009
Tue 1 September 2015, 04:28 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah, Dua samimi olur ise kabul de o kadar hayırlı ve çabuk olur. Çünkü Rabbimiz (celle celalühü) kulu nasılsa öyledir. Yani Allah (celle celalühü) kullarının durumuna göre tavır alır. Rabbim (celle celalühü) bizleri samimi kimselerden eylesin.

Rüveyha
Fri 4 September 2015, 05:59 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam.Âmin ecmain İnşaAllah.Bu mübarek vakitte dualarımızın kabulu için İnşaAllah hakkıyla cuma gününü ibadetle,dualarla geçiririz.Rabbim yardımcımız olsun İnşaAllah.

RAMAZAN 7/D
Sat 3 October 2015, 03:16 pm GMT +0200
Ve Aleykümüs Selam . İnşALLAH bu vakitte denk gelir dua anımız . Rabb'im cuma gununu hakkıyla idrak edebilmeyi nasip etsin .