- Coşku Ve Gayreti

Adsense kodları


Coşku Ve Gayreti

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Wed 25 July 2012, 01:30 pm GMT +0200
Coşku Ve Gayreti

Hz. Peyamber'in eli hangi işle meşgul olursa olsun, dikkati ve zihni daima Rabbine yönelikti. İnsanlar O'nun kendileriyle konuş­tuğunu zannederlerdi, fakat insanlarla konu­şurken, O'nun asıl dikkati Rabbine idi. Hz, Aişe, Hz. Peygamber'in ezan sesini duyar duymaz hemen ayağa kalktığını rivayet eder (Buhari). Gecenin büyük bir kısmını ibadet ve zikir ile geçirmiş olmasına rağmen ezanı duyduğu anda yatağından kalkardı (Buhari). Gece namazlarım Hz. Aişe'nin şu sözlerle tam olarak tarif ettiği bir coşku ve gayret için­de kılardı: "Bazen Rasûlullah namazda bü­tün gece kıyamda dururdu. Kur'ân'm Âli-îmrân, Bakara ve Nisa gibi en uzun sûrelerini okurdu. Gazab âyetleri gelince Allah'tan korunma diler ve Allah'a sığınırdı; müjde ayetleri gelince de bunlara erişmek için niyazda bulunurdu." (Ahmed). Hz. Pey­gamber, Kur'ân'ı öylesine sesli okurdu ki sesi uzak mesafelere kadar gider ve insanlar O'nun sesini yataklarında iken duyarlardı (îbn-i Mâce). Bazen yeni bir âyet nazil olun­duğunda Hz. Peygamber coşku ve gayret içinde bu âyetle meşgul olurdu.

Ebû Zer, O'nun bir namazda şu mealdeki aye­ti okuduğunu rivayet etmiştir: "Eğer onlara azâb edersen, onlar senin kullarındır (diledi­ğini yaparsın); eğer onları bağışlarsan, şüphe­siz sen daima üstünsün, hikmet sahibisin!" (5:118). Bu ayeti Hz. Peygamber sabaha kadar sürekli okumuştu (İbni Mâce). Zeyd b. Hâlid (bir sefer sırasında) Hz. Peygamber'in gece nasıl namaz kıldığını görmeyi planladığını rivayet etmiştir. "Namaz vakti geldiğinde Hz. Peygamber ayağa kalktı; önce her zamanki usulle 2 rekat kıldı, sonra tamamlanması epey vakit alan iki uzun rekat daha kıldı. Sonra arka arkaya sekiz rekat kıl­dı; ama bunlar kısa sürdü. En sonunda vitr namazı kıldı" (Müslim). Habbâb'ın rivayetine göre bir gece Hz. Peygamber namaz için kıyama durdu ve namaza sabaha kadar devam etti (Nesei).

Huzeyfe bir gece Hz. Peygamber ile "bera­ber namaz kılabilme saadetine erdiğini riva­yet etmiştir: "Peygamber namaza Bakara suresi ile başladı." Huzeyfe, Peygamber'in 100 ayet okuyacağını tahmin etti, fakat Pey­gamber devam etti. Bunun üzerine Huzey­fe Hz. Peygamber'in birinci rekatte bütün su­reyi okuyacağını düşündü. Peygamber su­reyi bitirinci Huzeyfe O'nun rükua varacağım zannetti. Fakat Peygamber hemen Nisa sûresine başladı. Bu sureyi bitirdikten sonra da Al-i İmrân suresine başladı. Hz. Peygam­ber sureleri çok yavaş ve tam bir huşu ve itminan içinde okuyordu. Ayetlerin konuları­na göre ayet aralarında teşbih ve niyaz edi­yordu. Daha sonra kıyam kadar süren rükua vardı. Sonra dikildi ve yine aynı süre ayakta kaldı. Daha sonra secdeye vardı ve burada da aynı uzunlukta kaldı (Müslim ve Nesei).

Bu hadîsler ve misaller Peygamber'in Al­lah'a olan kulluğundaki gayreti ve samimi bağlılığı yansıtmaktadır. Hz. Aişe, Peygam­ber 'in "gözlerim uyur fakat kalbim uyu­maz" buyurduğunu rivayet etmiştir (Buhari).