- Çocukların Saftaki Yeri

Adsense kodları


Çocukların Saftaki Yeri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
reyyan
Sat 7 January 2012, 03:19 am GMT +0200
96 Çocukların Saftaki Yeri
 


677. ...Abdurrahman b. Ganm'den; demiştir ki: Ebû Mâlik el-Eş'arî (şöyle) dedi: "Size Peygamber (s.a.)'in namazım anlatayım mı? Namaz için kamet ettirir ve önce erkekleri saf yapar, sonra çocukları onların arkasına sıraya koyar ve onlar (in hepsine birden) namaz kıldırırdı." (Ebû Mâlik sözlerine devamla Resûl-i Ekrem'in) namazını (şöyle) anlattı: (Resûl-i Ekrem safları bu şekilde tertib ettikten) sonra:

"İşte namaz böyledir" buyururdu. (Râvi) Abdü'1-A'Iâ dedi ki, öyle zannediyorum ki, (Şeyhim Kurre b. Hâlid) Resûl-i Ekrem "Üm­metimin namazı böyledir” buyurduğunu söyledi.[452]

 

Açıklama
 

Bu hadis-i şerifin ön saflara erkeklerin sonraki saflara çocukların ve daha sonra da kadınların durması lâzım geldiğini ifâde etmektedir. Hadisin tamamı Ahmed b. Hanbel'in Müsned'inde da­ha genişçe ve şu anlamda geçmektedir: "Ebû Mâlik el-Eş'arî'nin Eş'arîlere hitaben;

Ey Eşariler topluluğu, bir araya toplanınız. Size Resûlullah (s.a.)'ın nasıl namaz kıldığını göstereceğim, demesi üzerine Eş'arîler kadınlarım ve çocuklarını topladılar. Önce abdest alıp Resûl-i Ekrem'in nasıl abdest aldı­ğını gösterdikten sonra, ilerleyerek evvelâ erkekleri en önde saf yaptı, ço­cukları onların arkasında, kadınları da çocukların arkasında saf yaptı."

Bu rivayetten anlaşılıyor ki, erkeklerin hemen arkasında çocuklar saf teşkil etmelidirler. Ancak çocukların saf teşkil etmeleri için iki veya daha çok sayıda olmaları gerekir. O mescidde bir çocuk bulunması halinde bu ço­cuğun erkek saflarına katılması gerekir. Ayrıca bir saf teşkil etmesi uygun değildir.

Kadınların durumu ise, çocuklarınkine benzemez. Mescidde bir kadın dahi bulunsa, ayrı bir saf teşkil etmesi gerekir.

Ulemânın büyük çoğunluğunun görüşü böyle olmakla beraber Şâfiîler, bazı Mâlikiler, "Çocukların namazı güzelce öğrenmeleri bakımından her iki erkeğin arasına bir çocuğun durması lâzımdır" demişlerse de, bu hadis-i şerif onların aleyhine bir delildir.

Ahmed b. Hanbel'e göre ise, on beş yaşına girmeden veya âkü-baliğ ol­madan, çocuğun erkek saflarına katılması tahrimen mekruhtur.[453]

[452] Ahmed b. Hanbel, V, 341, 342.

    Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 3/40-41.

[453]  Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 3/41-42.


RAMAZAN 7/D
Thu 1 June 2017, 06:58 pm GMT +0200
Es Selamun Aleykum . Cemaatte erkeklerin arkasina cocuklar dizilir ve eger kadin cemaat de varsa cocuklarin arkasinda saf tutarlar .

Allah cc razi olsun

Sevgi.
Fri 2 June 2017, 02:09 am GMT +0200
Ve aleykümselam çocukla camide yetişkinlerin arkasında durması gereklidir inşaAllah