- Çocuklarımızın diş sağlığı

Adsense kodları


Çocuklarımızın diş sağlığı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Fri 27 April 2012, 02:06 pm GMT +0200
Çocuklarımızın diş sağlığı

Süt dişlerinin çıkma zamanı her çocukta farklı olur. Genel olarak ilk süt dişi 6-9 ay içerisinde alt ön keser dişin sürmesi ile başlar ve 2,5-3 yaşlarında süt azı dişlerinin sürmesi ile sonlanır. Bu dönemlerde bebeğinizin dişetlerinde kızarıklık ve şişliklerin olması çok doğaldır. Diş sürmesinden önce bebeğin ateşi çıkabilir (37-37,5°C), tükürük akışı artabilir ve huzursuz olabilir. Kauçuktan yapılmış diş kaşıyıcıları, soğuk kaşık veya soğuk-ıslak bir bez ile dişetlerinin silinmesi rahatlama sağlar.

İlk yaş günü veya ilk dişinin çıkması ile ilk diş hekimi ziyaretinin yapılması gerekir. Bu ilk muayenede aileler bebeğin ağız ve diş bakımı konusunda bilinçlendirilir ve erken dönemde tespit edilebilecek sorunlar değerlendirilir. 

Süt dişlerinin daha fazla organik madde içermesi, çocukların fazla şekerli gıda tüketmeleri ve ağız bakımına dikkat edememeleri, emzik ve biberonun şeker, bal, reçel gibi gıdalara batırılarak verilmesi, ayrıca çocukların soğuk-sıcak hassasiyeti, hafif ağrı türü belirtileri zamanında yorumlayamamaları gibi nedenlerle diş çürüğü daha fazla olmaktadır. Süt dişlerinde çürükler ve erken kayıplar olursa çiğneme zorluğu nedeniyle beslenme yetersizliği, aşırı çürük nedeniyle kök ucunda iltihap oluşması, alttaki daimi dişlerin zarar görmesi ve genel sağlığının bozulması, çirkin görüntü ve psikolojik problemlerin ortaya çıkması, daimi dişlerin çapraşık sürmesi gibi durumlar söz konusu olabilir.

Çocuğun diş temizliği ne zaman başlamalı?


Bebek 6-8 aylıkken (yani ilk dişler ağızda göründüğünde) temizleme işlemine başlanmalıdır. Sabah kahvaltısı sonrasında ve gece yatmadan önce dişleri (en azından çiğneme yüzeylerini) temiz bir bez ya da gazlı bezi ıslatıp silerek temizlemek uygun olur.

Diş fırçası kullanımına ise arka dişlerin çıkmasından sonra (2,5-3 yaşında) başlanması uygundur. Okul öncesi çocuklarda diş fırçalama için bir teknik uygulatmak çok zordur. Bu yaşlarda önemli olan, çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaktır. Çocuğun ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş diş fırçaları kullanılmalıdır. Fırçanın 6 ayda bir değiştirilmesi uygun olur. Bebeklik döneminde ve üç yaşına kadar diş macunu kullanımı önerilmez. Bir mercimek kadar macun, fırçalama için yeterli olacaktır. Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce, sadece üçer dakikalık etkili bir fırçalama işlemi yeterli olur.

Çocuk düzenli olarak 6 ayda bir diş hekimine getirilirse “fissür sealant” ve “topikal fluor” uygulaması yapılabilir. “Fissür sealant”lar büyük ve küçük azı dişlerin üzerinde bulunan girinti ve çıkıntıların örtülmesiyle şeker, çikolata vs. gibi çürük oluşturucu maddelerin dişin yüzeyine tutunmasını ve girintilerden girerek dişi çürütmesini önler. “Topikal fluor” uygulaması ise çocuğun daimi dişlerini güçlendirir, çürüğe karşı daha dirençli olmasını sağlar.

Doktor tavsiyesi

Bebeğiniz 1 yaşına bastığı halde ağzında dişi yoksa diş hekimine götürün. Birinci ve ikinci yaşları arasındayken diş hekimi ile tanıştırın. Diş hekimi ile erken ve henüz sorun yokken tanışmak çocukta olumlu bir izlenim bırakır. Yılda iki kez diş hekimine kontrole gidin. Diş hekimi biriken bakteri plağı ve tartarı temizleyip, oyuk ve çürük olup olmadığına bakarak tüm ağzın sağlığını kontrol eder. Çocuğun diş hekimine götürülmesi bir ceza anlamı taşımamalı. Aksine çocuğun diş hekimine severek gideceği bir ortam oluşturulmalı.

Çocuğu “Dişin hiç ağrımayacak” diyerek yanıltmak ilerideki tedavilerini güçleştirir. Bu nedenle korkutmadan gerçekleri anlayacağı bir dille ifade etmek gerekir.

Diş hekimi ile iyi bir diyalog kurması, çocuğun korkusunu yenmesine yardımcı olur. Diş hekimiyle diyalog kurabilmesi için sorulara çocuğunuzun kendisinin cevap vermesine izin verin.

Bebeğinizin gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığını önleyin. Biberondaki süte şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcılar ilave etmeyin. Emzik kullanımına 1 yaş civarında son verin.

Dişler çıkar çıkmaz fırçalanmasını sağlayın. Her gün 2 defa diş fırçalamayı alışkanlık haline getirmesine yardımcı olun.

Diş minesi çatlamasına neden olan aşırı sıcak ve soğuktan, darbelerden korunun.

Süt dişleri zamanından önce çekilmemeli ve gerekirse tedavi edilmeli. Zamanından önce çekilen bir süt dişinin yeri sürekli diş gelinceye kadar mutlaka korunmalı.

Dişlerin çene üzerinde görev ve estetik bakımından diziliminin doğru olup olmadığını anlamak amacıyla, çocuklarınızı 7-9 yaşlarında ortodontik açıdan muayene ettirin.

Nisan 2007 19.SAYI