- Çizgili Elbise İçerisinde Namaz Kılmak

Adsense kodları


Çizgili Elbise İçerisinde Namaz Kılmak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
saniyenur
Mon 19 December 2011, 08:54 pm GMT +0200
15- Çizgili Elbise İçerisinde Namaz Kılmanın Mekruh Olması


452- Hz. Âişe (r.anhâ)'dan rivayet edilmiştir:

“Resulullah (s.a.v.) “Hamîsa” denilen çizgili bir elbise içerisinde namaz kılmaya kalkıp elbisenin çizgileri gözüne ilişti. Namazı bitirince:

“Bu hamisayı Ebu Cehm b. Huzeyfe'ye götürün. Bana, onun yerine çiz­gisi olmayan kalın bir aba getirin. Çünkü bu hamisa az önce beni namazım­dan alıkoydu” buyurdu.[682]

Hamisa:

Dört köşeli ve çizgili kumaş demektir. İpekten ve yünden yapılır. Yalnız bu ismin verilebilmesi için, bunun siyah ve çizgili olması şarır. Bu kumaş; yumuşak, ince ve hacmi küçük olduğu için ona bu isim verilmişir.

Ebu Cehm'in asıl adı, Âmir b. Huzeyfe'dir. Ubeyd olduğunu söyleyenler de var. Mek­ke'nin feth edildiği gün müslüman olmuştur.

Resulullah (s.a.v.)'in bu çizgilerle gönlünün meşgul olması, hoşuna gitmemiştir. Çünkü o, her zaman sade bir yaşantıyı tercih etmiştir. Debdebeli, gösterişli şeylerden her zaman ka­çınmıştır. Sade yaşam, onun için daha önemlidir. Böyle bir tavrı varken, kendisini şaşalı gösterecek böyle bir giyimden uzaklaşmayı seçerek elbiseyi sahibine geri iade etmiştir.

Bu elbiseyi Resulullah (s.a.v.)'e hediye eden, Ebu Cehm idi. Hediyesi kabul edilmediğin­den dolayı kalbinin kırılacağı endişesiyle Hz. Peygamber (s.a.v.) bu hediyeyi tekrar geri iste­mek suretiyle onun gönlünü hoş etmiştir.


[682] Buhârî, Salat 14; Ebu Dâvud, Salat 162-163, 914, Libas 8, 4053; Nesâî, Kıble 20; İbn Mâce, Libas 1, 3550.

sumeyye
Fri 11 January 2013, 04:50 pm GMT +0200
s.a.. ; yalnizca çizgili bir elbise için böyle hüküm vermişse Peygamber Efendimiz şimdi bizlerin kiyafetlerimizle namaz kilmamiza ne derdi acaba..! Rabbim c.c bizleri affeylesin ve gönlü mütevazi olanlardan eylesin.

hafiza aise
Fri 11 January 2013, 07:01 pm GMT +0200
Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuh ; namazlarımıza dikkat etmeliyiz. Riya ve gösterişten uzak kıyafetler giymek en doğrusu. Allahın huzuruna çıktığımızı hatırımızdan çıkarmamamız gerekir. Amin ablam Rabbim bizleri affeylesin. Bilinçsiz , huşusuz kıldığımız namazları kabul eylesin inş