- Cinsi ilişkiden sakınma

Adsense kodları


Cinsi ilişkiden sakınma

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Tue 8 February 2011, 04:25 pm GMT +0200
3. Cinsi İlişkiden Sakınma:



Kadınlara dokunmak ve öpmek gibi, cima' kadar ağır olmayan diğer şeylerle i'tikâfın bozulup bozulmadığı mevzuunda da ihtilâf etmişlerdir.
imam Mâlik «Bunların hepsiyle i'tikâf bozulur» demiştir. İmam Ebû Hanife ise:«Eğer bunlardan dolayı meni boşalması olmazsa bozulmaz» demiştir. İmam Şafii'nin ise bu hususta iki kavli vardır. Birisinde İmam Mâlik gibi, birisinde de imam Ebû Hanife gibi söylemiştir.
Bu ihtilâfın sebebi, hakiki mânâ ile mecazi mânâdan hangisinde kullanıldığı kesin olarak bilinmeyen bir kelimede -ki bu da birden çok manâlı müşterek kelimenin bir çeşididir- umum var mıdır, yok mudur diye ihtilâf etmeleridir. Böyle bir kelimede umum vardır diyenler,
14 âyet-i kelimesindeki «mübaşeret (dokunmak) kelimesi hem cimaı, hem de -öpmek ve benzeri- cima kadar ağır olmayan diğer şeyleri içine almaktadır» demişlerdir.
Umum yoktur diyenler ise -ki en çok ve meşhur olan da budur-, «âyetteki mübaşeret kelimesinden ya cima', ya da saydığımız diğer şeylerden ancak birisi anlaşılır. İttifakla cima anlaşılır desek, diğer şeylerin de kelimeden anlaşıldığını iddia edemeyiz. Zira bir kelime, bir kullanışta hem mecazi, hem hakiki mânâlara delâlet edemez» demişlerdir.
Öpmek ve benzeri şeyler neticesinde meninin boşalması ile i'tikâf bozulur diyenler, onu da cima* yerine koymuşlardır. Zira o da cima gibi guslü gerektirir. Bu görüşe katılmayanlar ise, «Çünkü meninin boşalması cima'ın hakiki mânâsı değildir» demişlerdir.
İ'tikâf ta iken cima' eden kimseye, i'tikâf inin bozulmasından başka bir şey lâzım gelmediğinde de ihtilâf etmişlerdir.
Cumhur, «Başka bir şey lâzım gelmez» demiştir. Kimisi de «Keffaret lâzım gelir» demiştir. Bunlar da birkaç gruba ayrılmaktadırlar. Bir grup «Ramazan'da cima' eden kimseye lâzım gelen keffaret lâzım gelir» demiştir. Hasan Basrî bunu benimser. Kimisi «İki dinar sadaka verir» demiştir. Mücâhid bu görüştedir.
Kimisi de «Bir köle azadlar, eğer bulamaz veyahut buna gücü yetmezse bir deve kurban eder, eğer bunu da bulamazsa sadaka olarak yirmi sar hurma dağıtır» demiştir.
Bu ihtilâfın da aslı, «Keffaretlerde kıyas yapmak caiz midir, değil midir?» şeklindeki ihtilâftır ki en zahir olanı caiz olmamasıdır. 15


14 Bakara, 2/187.
15 İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/78-79.