- Çin'le Türk üniversiteleri öğrenci değişimine gitsin

Adsense kodları


Çin'le Türk üniversiteleri öğrenci değişimine gitsin

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Thu 19 July 2012, 12:54 pm GMT +0200
Çin'le Türk üniversiteleri öğrenci değişimine gitsin

Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Hüsnü Özyeğin, Türkiye ile Çin arasındaki ticaret açığının böyle devam etmesi halinde Çin'den mal alacak paralarının kalmayacağını söyledi. Türk-Çin İş Forumu'na katılan Özyeğin, iki ülke arasında ilişkilerin geliştirilmesi için üniversite öğrencilerinin değişim programının uygulanması gerektiğini kaydetti.

Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Hüsnü Özyeğin, Çinli yatırımcıları Türkiye'de enerji, madencilik, otomotiv, lojistik sektörlerine ihracata yönelik yatırım yapmaya davet etti. Türk ve Çinli işadamlarının ortak düzenlediği İstanbul'daki Türk-Çin İş Forumu'nda 450 milyon doları aşkın ortaklık projeleri görüşüldü. Forumu Türkiye İhracatçıları Meclisi (TİM), Guangzhou Uluslararası Ticaret Geliştirme Konseyi (CCPIT) ile Türk-Çin Sanayici İş Adamları Derneği (TÜÇSİAD) organize etti.

Çin'de 250 milyon dolarlık AVM yatırımı bulunan işadamı Hüsnü Özyeğin, Türkiye-Çin İş Forumu'nda yaptığı konuşmada 'Guangzhou-İstanbul Ortak Çalışma Grubu' kurulmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Özyeğin, "İkili ilişkilerimizin geliştirilmesi ve sağlıklı olması için Çinli ve Guangzhou'lu yatırımcıların Türkiye'de enerji, madencilik, otomotiv, lojistik sektörlerine ihracata yönelik yatırımlar yapmaları gerekiyor." diye konuştu. Türkiye'de 1 milyon gencin İngilizce konuştuğuna, Çince bilen sayısının ise bin kişiyi bulduğuna işaret eden Özyeğin, "Guangzhou ile İstanbul üniversitelerinin işbirliğine gitmesi, öğrenci değişim programlarının uygulanması lazım. İki ülke insanı birbirinin lisanını öğrenmezse, ilişkilerin ilerlemesinin önünde engel teşkil edeceğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu. Özyeğin, Türk müteahhitlerin Kuzey Irak, Rusya ve Avrasya'da Çin'den daha iyi ilişkileri olduğunu ve Çin'in bunu da değerlendirmesi gerektiğine dikkat çekti. Özyeğin'in "Eğer ki Türkiye'nin son 10 yılda Çin'e verdiği dış ticaret açığı 100 milyar dolar olduğuna göre ve bundan sonra böyle devam ederse, bizim Çin'den mal alacak paramız kalmayacak." sözleri salondan büyük alkış aldı.

Guangzhou Komünist Parti Sekreteri Wan Qingliang da, THY'nin Guangzhou-İstanbul seferiyle İstanbul'a geldiklerini ve THY'nin ekipman ve servisinden övgüyle bahsetti. İstanbul ile Guangzhou'un İpek Yolu'nun başlangıç ve bitiş noktası olduğuna dikkati çeken Qingliang, 2010 ila 2014 yılları arasında 5 milyar dolar yatırım yapacaklarını belirterek, "Yıllık 630 milyon dolar yatırım yapacağız. Daha fazla işadamı ve öğrenci gelmesini arzu ediyoruz." dedi. Parti Sekreteri ayrıca Türk ürünlerini de Guangzhou'da görmek istediklerini ifade etti.

Çinli yatırımcılar teşviklerden yararlansın

Türk-Çin Sanayici İşadamları Derneği'nin (TÜÇSİAD) Başkanı Murat Sungurlu ise, Türkiye'nin Çin için büyük bir fırsat olduğunu ifade etti. Sungurlu, Çinli işadamlarından Türkiye'ye yatırım yapmaları, üçüncü ülkelerde işbirliği ile daha çok Çinli turisti Türkiye'de görmek istediklerine vurgu yaptığı konuşmasında, ticaret açının giderilmesi için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini kaydetti. "Son anlaşmalarla enerji havzası haline gelen Türkiye, gerek coğrafi konumu gerekse bölge ülkeleri ile iyi ilişkileri açısından Çin'in Ortadoğu, Afrika, Avrupa ve Balkanlar'a açılma kapısı olabilir. Bugün birçok dünya markasının Türkiye'de üretim tesisleri bulunuyor. Biz Türkiye olarak her fırsatta Çinli yatırımcıları ülkemize davet ediyoruz." diyen Sungurlu, ikili ilişkilerin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 2009'daki Çin ziyaretinde gelişmeye başladığını kaydetti. "Gelin hep birlikte ortak yatırımlar yapalım. Kazan-kazan modelini uygulayalım. Beraber kazanalım." ifadesini kullanan Sunglurlu, çok değerli teşviklerin olduğunu ve bu teşvikler ile Türkiye'nin bölgesindeki ilişkilerinden Çinlilerin yararlanmalarını istediklerine vurgu yaptı. Sungurlu, derneklerinin Çin'de açılmış tek resmi Türk derneği olduğunu ifade ederek, ilişkilerin sağlıklı şekilde geliştirilip, daha da ileriye götürülmesi için çalışmalarını arttırarak sürdüreceklerini kaydetti.

TİM Demir ve Demir Dışı Metaller Sektör Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki de, Türkiye'nin Çin'le olan ticari açığının sadece mal satarak kapatılamayacağını vurguladı. Ticaret açığının kapatılması için karşılıklı işbirliğinin geliştirilmesi ve Çinli yatırımcıların Türkiye'ye yatırım yapmalarının sağlanması gerektiğini dile getiren Öztiryaki, "Türkiye yatırım yapanın kazanacağı bir yer. Çin'e Türkiye'yi iyi tanıtmalıyız. Yabancı yatırımcılar için, çok cazip imkanlar oluştu. Çinli dostlarımızın bu imkanlardan faydalanmalarını ve Türkiye'ye daha fazla yatırım yapmalarını istiyoruz." çağrısı yaptı. Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cemalettin Damlacı ise, "Türkiye ile Çin arasındaki ticaret 10 yılda 1,1 milyar dolardan 24,1 milyar dolara yükseldi ve Türkiye, Çin'le 2015 yılında 50 milyar dolar, 2020 yılında 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefliyor." dedi.

zaman