- Cilbabın Emredilmesi

Adsense kodları


Cilbabın Emredilmesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Mon 7 March 2011, 02:37 am GMT +0200
Hür Kadınlara Başörtü Üzerinden Cilbabın -Ki Bu Kınadır- Emredilmesi
   
Ahzâb sûresinde Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: 

Ey Nebî! Eşlerine, kızlarına ve mü'minlerin kadınlanna söyle: Cilbablarından {yani, kına' ve başör­tülerinden} üzerlerini örtsünler. (Ahzâb/59)

Bu sebeble yabancı birinin, Müslüman bir kadını, ba­şım ve gerdanını kendisiyle örttüğü kmâ' ve başörtüsü ol­maksızın görmesi helâl değildir.

Nûr sûresinde de Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

Kendiliğinden görünen kısmı (yani, yüz ve eller} hariç ziynetlerini göstermesinler {yüzün ziyneti sürme, ellerin ziyneti kmâ' ve yüzüktür. Yabancı bir kimsenin bunlar dışında kadının herhangi bir ziynetini görmesi helâl değildir}. Başörtülerini de yakaları üzerinde vursunlar I çatsınlar {yani, ger­danlarının ve göğüslerinin üzerinde birleştirip çat­sınlar da bunlardan birşey görünmesin}. Ziynetle­rini göstermesinler {yani, başörtüsü üzerindeki cil-babı -ki o, kmâ'dır— bırakmasınlar/terketmesin-ler}.(Nûr/31)

Sonra Yüce Allah, kocayı ve mahremi istisna ederek şöyle buyurmaktadır:

Eşleri, babaları, kocalarının babaları, oğulları {ya­ni, başka kocadan olma oğulları} kocalarının oğul­ları {yani, kocalarının başka kadından olan oğulla­rı}, kardeşleri, kardeşlerinin oğulları, kızkardeşle-rinin oğulları Ski bunlar mahremdirler, amca ve dayı da aynı şekildedir}, kendi kadınları {yani, mü'min kadınlar}, sağ ellerinin malik oldukları (yani, kadının kölesi -kocasının kölesi yanında cilbabsız bulunması helâl değildir-}, kadınlara meyli olmayan erkekler (yani, kadınlara bir ihtiyacı olmayan, kocamış erkeklikten düşmüş erkekler ve benzeri —bunların yanında cilbabsız olmasında bir sakınca yoktur-} ve kadınların avret yerlerine vâkıf bulunmayan erkek çocuklar {yani, küçüklükleri sebebiyle kadınların durumlarını anlayamayan çocuklar -âyette anılan erkeklerin ve kocalarının yanında kadınların cilbabsız durmalarında bir sakınca yoktur—} müstesna. Gizledikleri ziynetleri bi-linsin diye ayaklarını da vurmasınlar {yani, yanı­na giren yabancının bilmesi için ayaklarını hare­ket ettirmesinler}. (Nûr/31)

Kadınlar ses çıkartan halhallar takar; bulunduğu ye­re yabancı bir erkek girdimi ayaklarını hareket ettirip halhallarıyla ses çıkartırdı. Bu şekilde ayaklarını hareket ettirmeleri yasaklanmış olmaktadır[261]


[261] Mukatil B. Süleyman, Ahkam Ayetleri Tefsiri, İşaret yayınları: 272-274.