- Cezaların Öğrenci Üzerindeki Etkileri

Adsense kodları


Cezaların Öğrenci Üzerindeki Etkileri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Mon 1 November 2010, 11:39 pm GMT +0200

 

c. Cezaların Öğrenci Üzerindeki Etkileri


Yukarıda adı geçen ceza türlerinin öğrenciler üzerinde olumlu ya da olumsuz etkilerini belirlemek amacıyla sorulan so­ruya, öğrencilerin % 63.89'u "Olumlu etkisi oldu, öğrenme iste­ğim ve başarım arttı"; % 21.23'ü "Olumsuz etkisi oldu. Din eğiti­minden ve hocalardan soğudum" ; % 11.47'si ise "Olumlu veya olumsuz bir etkisi olduğunu hatırlamıyorum cevabını vermişler­dir. % 3.42 oranında işaretlenen "Başka" seçeneğine ise çeşitli cevaplar [591] vermişlerdir.[592]

 
Grafik L / Yaygın Din Eğitimi ve Öğretiminde Verilen Cezaların Öğrenci Üzerindeki Etkileri
 

700

Olumlu

Olumsuz

Hatırlamıyor

Cevapsız

Öğrencilerin verdikleri bu cevaplardan anlaşılan odur ki yaklaşık 2/3 oranındaki bir öğrenci grubu, verilen cezalardan olumlu yönde; 1/3'ü ise olumsuz yönde etkilenmişlerdir. An­cak bu oran ailedeki dinî eğitimde verilen cezalardan olumsuz yönde etkilenenlerin oranından daha fazladır.[593] Bu ise öğrencinin ergenlik öncesi psikolojik durumu ve arkadaşla­rının yanında cezalara maruz kalmasının, olumsuz yönde etkilenmesinde rol oynayabileceğini akla getirmektedir.

Bu noktada, hangi ceza türünün, hangi oranda olumlu; hangisin de olumsuz yönde etkili olduğunu belirlemek, konuyla ilgilenenler açısından önemli olduğu açıktır. Bu amaçla oluştu­rulan çapraz çizelge ve chi-kare değerleri aşağıdaki tabloda su­nulmuştur.


Tablo- 31: Yaygın Din eğitimi ve Öğretiminde Verilen Ceza Türleri İle Olumlu-Olumsuz Etkileşim Arasındaki Dağılım

 

Chi-kare değerlerinin oldukça anlamlı seviyede gerçekleşe­rek desteklediği bu sonuçlara göre, öğrenciler üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri gözönüne alınarak değerlendirildiğinde, en uygun ceza türünün "Tenkid etmek ve uyarmak (ikaz)" cezası olduğu ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında, "Sevgi ve ilgiyi azaltma"   cezası uygun görünmektedir. Bu iki ceza türündensonra, olumlu ve olumsuz etkisi birlikte düşünüldüğünde, dayak cezası, "azarlama ve hakaret" cezasından daha uygun görün­mektedir. Azarlama ve hakaret cezasının öğrenci üzerinde da­yak kadar olumsuz etkiye sahip olması, olumlu etki oranında ise dayaktan daha geride kalması, üzerinde düşünülmeye de­ğer bir konudur. Anlaşılan, öğrenciler kendilerine hakaret edi­lerek azarlanmak ve aşağılanmaktansa, dövülmeyi daha az onur kırıcı olarak görmektedirler. Nitekim Bayraktar tarafın­dan gerçekleştirilen araştırmada da, Kur'ân Kursu öğrencilerini en çok üzen öğretmen davranışları:

a- Öğretmenin öğrenciye arkadaşlarının yanında ceza ver­mesi,

b-
Öğrenciyi azarlaması,

c-
Adaletsiz davranması" şeklin­de sıralanmıştır.[594]

Ortaya çıkan bu tabloya dayanarak denilebilir ki, yaygın din eğitimi kurumlarında, gerektiğinde başvurulabilecek ceza türü tenkid, uyarı ya da sevgi ve ilgiyi azaltmak şeklinde ger­çekleşecek olursa, bunlar öğrenci üzerinde genellikle olumlu et­ki bırakacaktır. Ancak tenkid ve uyarının, öğrencinin arkadaş­ları yanında yapılmaması gerekmektedir.[595] Dayak, aşağılama, azarlama ve hakaret ise öğrenci üzerinde olumlu etkisi pek az, buna karşılık olumsuz etkileri oldukça fazla olan ceza türleridir. Bu tür cezalara hiç başvurmamak en doğru tercih olacaktır. "Azarlama ve hakaretin bile tek başına dayaktan daha olumsuz etkiye sahip olduğu" tesbiti, araştırmamızın önemli bulguları arasındadır.