- Cep telefonu sahipleri dikkat

Adsense kodları


Cep telefonu sahipleri dikkat

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
reyyan
Thu 9 August 2012, 04:35 am GMT +0200
Cep telefonu sahipleri dikkat



Baz istasyonları şehir dışına çıkarsa milyonlar konuşamaz

Sağlığa verdiği zarar ve insanların psikolojisini bozduğu gerekçesiyle Türkiye’de son dönemde mahkemelerden ‘baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılması’ yönünde kararlar alınıyor.

Cep telefonu piyasasında düzenleyici ve denetleyici rol üstlenen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ise, dünyanın herhangi bir yerinde böylesine bir uygulama olmadığını, baz istasyonlarının şehir dışında tek bir yerde toplanmasının teknik açıdan imkânsız olduğunu belirtiyor.

Acarer, “O zaman aynı anda bir operatörden sadece 440 kişi konuşur, 441’inci kişi çevir sesi bekler. 20 milyona yaklaşan nüfusu ile İstanbul’da bu mümkün mü? Pratikte imkânsız” diyor. Cep telefonu operatörleri (Turkcell, Vodafone, Avea) sayısı 65 milyonu bulan abonelerinin iletişimi için Türkiye genelinde 72 bin 500 baz istasyonu kurmuş durumda.

Önceki akşam İstanbul’da ekonomi gazetecileriyle iftarda bir araya gelen Acarer, bir baz istasyonunda 55 kanal olduğunu, her bir kanalda 8 frekans bulunduğunu hatırlattı. Acarer, “Ttek bir istasyon en fazla 440 kişiye aynı anda hizmet verebilir. 441’inci kişi ise diğerlerinden birinin konuşmasının bitmesini beklemek zorunda kalır” şeklinde konuştu.

Mevcut uygulamada operatörler baz istasyonlarını birbirine bağlayarak aynı anda çok sayıda kişinin iletişimini sağlıyor.

Karar psikolojik...


BTK Başkanı Acarer, istasyonların şehir dışına çıkarılması gibi bir tercih lükslerinin olmadığına değinerek, “Böyle bir uygulamanın dünyada örneği yok. Teknik olarak da imkânsız. Zaten böyle bir kararı bu işten biraz anlayan ne bir elektronik mühendisi ne de bir uzman akademisyen desteklemez, destekleyemez. Olamayacağını bilir. Karar psikoloji bozuluyor diye alınan bilimsellikten uzak bir karardır. Teknik olarak geçerliliği olmayan bir yargı kararıdır”

Kamu malı parçalanır mı?

Yakın zamanda baz istasyonlarıyla ilgili bir olayı paylaşan BTK Başkanı Tayfun Acarer, “Operatörler bir süre sonra kullandıkları imtiyaz sözleşmesi gereği devlete ait olacak, tüm malları ve mülkleriyle. Bu da yıkılan baz istasyonlarının aslında kamunun malı olduğu ve ona zarar verildiği anlamına geliyor. Geçenlerde gördüm, Ankara’da bir baz istasyonunu paramparça etmişler. Gözlerim doldu. Orada devlet malına zarar veriliyor. Bazı kamu görevlileri de (belediye zabıtaları) buna göz yumuyor” diye konuştu.

BANKALAR ‘ÇOCUK’ PROFİLİNE GEÇİYOR

BTK bünyesinde yürütülen güvenli internet servisine üye olanların sayısının 1 milyon 57 bini aştığını belirten Acarer, en güvenli platform olarak adlandırılan çocuk profilini son dönemde bankaların kullanmaya başladığını söyledi. Bu profil sosyal ağlar ve banka ekranı gibi görünen sahte bir arayüz üzerinden kullanıcının bilgilerini çalan phising (şifre çalma) uygulamasına karşı korunaklı bir sisteme sahip olmasından dolayı bankalar tarafından tercih ediliyor. Bunun yanı sıra farklı sektörlerden birçok şirketin de bu profili şirket içinde kullanmaya başladığı belirtildi.

İstanbul’da manyetik alana ‘temiz’ raporu


Operatörlerin kurduğu baz istasyonlarını haber vermeden denetlediklerini belirten BTK Başkanı Acarer, bu ölçümlerde sınır aşımına rastlamadıklarını, olası aşım halinde cezaların ağır olacağını anlattı. Acarer, Dünya Sağlık Örgütü’nün kabul ettiği manyetik dalga limit değerinin 41.2 volt/metre olduğunun, Türkiye’de ise bunun dörtte biri oranında 10.25 üst sınır değerini kabul ettiklerini ifade etti.

Acarer, yakın zamanda İstanbul’da yaptıkları ölçümlerden örnek vererek bu değerin bile çok altında rakamlara ulaştıklarını açıkladı. Yapılan ölçümlerin merkezi noktalarda yapıldığı bildirildi. Buna göre, İstanbul’un yüzde 38’lik bölümünde 0-1 volt/metre değeri bulunurken, yüzde 46’lık bölümünde 1-3 volt/metre arası ölçüldü. 3-5 volt/metre arası yüzde 13’lük alan, yüzde 2’lik alanda 5-6, yüzde 1’lik alanda 6 ile 9 volt/metre değerleri ölçüldü.

Diğer aletler de var

Bu raporlara bakıldığında 10.25’lik sınırın altında kalındığını belirten Acarer, manyetik alana sadece baz istasyonlarının değil, radyo ve televizyon yayınlarının kablosuz internetin hatta yaktığımız ampulün bile sebep olduğunu bildirdi. Acarer, “Ölçülen manyetik dalganın dörtte biri baz istasyonlardan, kalanı diğer elektrikli aletlerden geliyor. tüm manyetik dalgaya da cep telefonları ve baz istasyonlar sebep olmuyor. Hatta küçük bir bölümü. Verdiğim değerler tüm etkenleri içeren ortak ölçümdür” dedi.

Milliyet

 

sümeyra
Thu 9 August 2012, 02:43 pm GMT +0200


    Teknoloji en ücra alana bile ulaştı ve vazgeçilmez bir hale geldi..O yüzden zararlı sınırlara ulaşsa da kimler vazgeçer,tartışılır..

reyyan
Thu 9 August 2012, 04:15 pm GMT +0200
Evet artık her yerde sınırsız iletişim var zor vazgeçilir bunu da zaten herkes biliyor...

saniyenur
Fri 10 August 2012, 09:36 am GMT +0200
Küçük çocukların elinde bile cep telefonu var, ev telefonları yerine artık cep telefonları tercih ediliyor. Teklif güzel ama kimse vazgeçmez bu rahatlıktan..